početak GRADSKA Стигле вакцине против грипа

Стигле вакцине против грипа

od nedelja
602 pregleda


У Дом здравља Ужице стигло је 2600 доза вакцина против грипа, Ваксигрип Тетра. Произвођач вакцине је “Санофи Пастер.” Вакцина је контролисана, издат је сертификат анализе, прошла је све контроле и може се одмах употребљавати. У питању је четворовалентна вакцина за вирусе грипа у складу са упутствима Светске здравствене организације. Вакцине ће у току дана бити распоређене у свих 10 сеоских амбуланти и здравствене станице, а вакцинација почиње већ данас, 14.10.2019.год. Подсећања ради, сезонска четворовалентна вакцина препоручује се:
– особама са хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом, итд.
– особама старијим од 65 година, као и лицима запосленим и јавним службама које су у ризику,
– особама смештеним и запосленим у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запосленим и смештеним у установама које обављају здравствену делатност,
– свакој особи старијој од 6 месеци, а посебно трудницама и гојазним особама, без обзира на претходни вакцинални статус против грипа, које су идентификоване као нове групе ризика за оболевање, са могућим компликацијама и тежом клиничком сликом.


Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације, али и индиректно очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.
Препорука је да грађани приме ову вакцину. Наши суграђани који желе да се заштите, прво треба да се јаве свом изабраном лекару који ће обавити преглед, дати потврду за имунизацију, као и сва додатна обавештења у вези са вакцинацијом.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.