početak GRADSKAINFO Стиже енергетски менаџер

Стиже енергетски менаџер

od nedelja
609 pregleda

energetska-efikasnost-grad-uzice-umanjena

КАДРОВИ СУ НАШЕ НАЈВЕЋЕ БЛАГО
Као једина општина у Србији која има енергетског менаџера, Врбасу је, посредством његових представника, пре свега председника општине Милана Глушца и његових сарадника из канцеларије за енергетски менаџмент, а у друштву представника Фондације „Фридрих Еберт“, РЕС фондације, Београдске отворене школе, РРА Златибор, Програма за Развој УН у Хрватској, Зелене енергетске задруге и ГИЗ-а, указано гостопримство на „Конференцији партнерства јавног и цивилног сектора у успостављању система енергетског менаџмената и делотворном управљању енергијом у локалним заједницама“, која је пре пар дана одржана у Ужицу.
Председник Општине Врбас је рекао да је оснивањем канцеларије за енергетски менаџмент, ова општина остварила добре резултате и прва у Србији реализовала кредит за јавну расвету, а на прагу је и решавања централног постројења за грејање који ће побољшати енергетску ефикасност, за шта су од швајцарске владе добили 1,6 милиона франака у циљу оптимизације потрошње енергије у јавним зградама, школама и вртићима.
– Свуда у Србији користе се живине сијалице за потребе јавне расвете, које троше јако много енергије. Пошто смо затекли огромне дугове за струју коју троши јавна расвета, прешли смо на натријум под високим притиском и лед расвету и на тај начин драстично смањили трошкове. На прагу смо и уградње термостатских вентила у предшколске и школске установе, са којима ћемо оптимизовати потрошњу енергије, а ту је и аутоматизација, захваљујући којој смо, само на згради Општине Врбас, успели да уштедимо милион динара на годишњем нивоу- рекао је пред новинарима уочи конференције, Милан Глушац, председник Општине Врбас.
Иначе канцеларија за енергетску ефикасност у Врбасу ради скоро пет година.
Заменик градоначелника Ужица, Немања Нешић, напоменуо је да град Ужице троши 7% градског буџета на енергенте, што је износ од преко милион евра годишње.
– Овај податак нам указује да имамо велике потенцијале за уштеде, задовољавајући тиме и финансијску и еколошку страну овог процеса. Зато наш град одлучно улази у концепт енергетског менаџмента, са свим другим стварима које прате читав овај процес. Именоваћемо енергетског менаџера и формирати базу података и већ у овој грејној сезони очекујемо одређене помаке- рекао је Нешић.
Према његовим речима град Ужице је већ формирао базу података о потрошњи енергената у свим установама и предузећима који се финансирају из буџета.
– Инфраструктурни предуслови су кључни елемент, али и људи који ће се тиме бавити, јер можемо имати и одличну изолацију и столарију на објектима, а да опет немамо добре резултате. Важно је рећи и да неће бити никаквих нових запошљавања у области енергетског менаџмента, већ ће овај посао радити лице које је већ запослено у градској управи. Та особа је већ прошла обуку и добила сертификат- додао је Нешић и подсетио да град има и законску обавезу да један посто годишње смањује трошкове потрошње електричне и топлотне енергије.

dunja-djenic-umanjena

Дуња Ђенић, градска већница задужена за екологију, подсетила је да је град Ужице већ ушао у мере замене изолације и столарије и набавку котлова на пелет и гас, током прошле године.
– Од Министарства рударстава и енергетике смо добили 3 милиона динара за повећање енергетске ефикасности објекта вртића Зека, а циљ нам је ове и наредне године повећање броја елабората и за друге установе којима је неопходан енергетски ефикаснији простор. Прошле године је град уложио четири милиона динара за 30 пројеката индивидуалних домаћинстава, а ове године осам милиона за 70 пројеката.
– На тих сто пројеката ће се радити свеобухватна анализа потрошње, која ће нам дати даље смернице, с обзиром да имамо још 16.000 индивидуалних ложишта у граду. У марту идуће године град ће поновити позив, и у њему ће моћи, поред индивидуалних домаћинстава, која желе да замене фасаду, столарију или котао, моћи да учествују и стамбне зграде.
Енергетски менаџер, Воја Ђоковић, ће, како је истакла већница, поред бриге за јавне објекте, давати и савете грађанима по свим питањима у овој области, а након добијања још једне лиценце, инжењера у области енергетског менаџмента, моћи ће самостално да ради и елаборате.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.