početak AKTUELNO Теленор уклања базну станицу

Теленор уклања базну станицу

od nedelja
1,4K pregleda

bazna stanica

Према информацији коју смо добили од члана Надзорног одбора ЈКП Водовод, Владана Лучића, иницијатива групе грађана Вујића брда, њих око 120, да се уклони Теленорова базна станица у близини вртића „Искра“ на Вујића брду је уродила плодом.
Наиме, како сазнајемо, Јавно комунално предузеће Водовод је пре десет или петнаест година, дало у закуп свој стуб, на коме је претходни оператер „Мобтел“ својевремено поставио базну станицу. У питању је антенски стуб који служи за узбуњивање грађана у случају бомбардовања и још неких намена, али на њему није било постављено ништа што угрожава здравље људи, а посебно деце.
– Мобтел је окачио базне станице, које су ту стајале много пре изградње дечјег вртића. Међутим, када је подигнут вртић „Искра“ грађани Вујића брда су кренули са потписивањем петиције, која је ишла у више смерова. Између осталог и ка надзорном одбору Водовода. ЈКП Водовод је одлучио да се о томе изјасни месна заједница Крчагово, која је и највећа месна заједница у Ужицу, са 12.000 становника, као и родитељи деце која су смештена у вртићу „Искра“.
– Месна заједница Крчагово је то испоштовала и подржала предлог грађана да се базна станица уклони. Родитељи су тражили и пријем код градоначелника. Надзорни одбор Водовода је прихватио одлуку да се демонтира базна станица и откаже уговор о закупу Теленору.
Шта више, грађани су ангажовали и професора са Високе пословно техничке школе у Ужицу и на лицу места се уверили у шокантне параметре који су указивали на застрашујуће нејонизујуће зрачење- каже за УН Владан Лучић.
Према његовим речима зрачење са базних станица је у радијусу од 300 метара.
– Људи из „Теленора“ су долазили у Водовод, међутим нису имали ни један аргумент. Они имају своју профитну причу да технологија мора да напредује, на шта смо их ми питали „шта ће нам технологија, ако људи буду умирали од рака?“.
Ово иначе није једини случај у Ужицу да се базне станице налазе у насељеном месту, упркос томе што Ужице има идеалну конфигурацију да се оне изместе, тврди наш саговорник.
– Оператере мобилне телефоније треба натерати да прокопају путеве и изграде репетиторе изван насељеног места. Најлакше је окачити базну станицу на туђи стуб. О свему овоме постоје и записници са састанака родитеља у дечјем вртићу „Искра“, који похађа више десетина ужичких малишана, а у перспективи је, како нам је речено, да се број деце у овом вртићу прошири- додаје Лучић.
Ужице иначе има неколико десетина базних станица три мобилна оператера, од којих је највећи део у насељеном подручју. Када оператери мере нејонизујућа зрачења, Лучић каже да практикују да искључе опрему, тако да су њиховa мерења нерелевантна. Веродостојни уређаји показују да зрачења има и о томе полемишу бројни стручњаци у Србији. Реч је о кумулативном зрачењу, што значи да се његове последице осећају тек кроз неколико година.
DUSKO-LJUJIC-21-768x1024Директор ЈКП Водовод, Душко Љујић, поводом овог случаја каже да је надзорни одбор ЈКП Водовод донео одлуку да се базна станица мобилне телефоније 063 измести и раскине уговор о закупу.
– Дат им је рок од месец дана да то изврше, с тим да ми очекујемо од њих предлог за тај отказни рок, док не пронађу неку повољну локацију. Још увек нисмо добили предлог за продужење рока. По садашњој одлуци надзорног одбора ЈКП Водовод дужни су да је уклоне, а моја обавеза као директора је да ту одлуку спроведем. Представници Теленора су били на састанку са целим надзорним одбором и ту је постигнут договор, тако да ја не видим некакве проблеме који би могли да се јаве. Не могу да лицитирама има ли ту зрачења или нема, и свесно се одричем неке зараде од закупа, која није мали износ, али када видим да је то потписало 150 до 200 људи, ја не могу против тога- рекао је у изјави за УН Љујић.
Директор није могао да каже шта пише у уговору између ЈКП Водовод и Теленора, на колико је потписан и која је вредност тог уговора.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.