početak GRADSKAINFO Investiranje privatnog kapitala u javni sektor je logičan korak

Investiranje privatnog kapitala u javni sektor je logičan korak

od nedelja
3,7K pregleda

Inicijativa Toplana, lokalnih samouprava i ESCO kompanija:

Neophodan zakonski okvir za partnerstvo javnog i privatnog sektora

“Investiranje privatnog kapitala u javni sektor je logičan korak u obnovi zastarelih grejnih sistema, uštedi energije i smanjenju troškova toplana u Srbiji!”

Ovako je, ukratko glasio zaključak učesnika okruglog stola pod nazivom „Institucionalno partnerstvo u cilju smanjenja troškova poslovanja toplana u Srbiji“, koji je održan juče u Sava Centru u okviru celodnevne Biznis konferencije „Finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz Javno-privatno-partnerstvo BEES 2014“.

Učesnici okruglog stola, među kojima su bili predstavnici Vlade, Ambasade Kraljevine Danske, toplana, lokalnih samouprava i privatnog sektora, jednoglasno su pozdravili izmene i dopune Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koje bi bile temelj za međusobnu saradnju.

„ U ovom trenutku u budžetu Republike Srbije ne postoje sredstva potrebna za obnovu zastarelih sistema daljinskog grejanja. Zbog toga treba da budemo kreativni i okrenemo se drugim modelima finansiranja, poput partnerstva sa privatnim sektorom. Vlada radi na donošenju novih zakona i podzakonskih akata koji bi ovakva partnerstva učinili mogućim“, ocenio je Zoran Predić, državni sekretar pri Ministarstvu rudarstva i energetike.

Prvi sekretar Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji Morten Skovgard Hansen istakao je važnost okretanja Srbije obnovljivim izvorima energije.

Kolaps sistema grejanja u Srbiji “Stanje sistema daljinskog grejanja u Srbiji je u najmanju ruku zabrinjavajuće! U više od 16 gradova, kotlovi su stari oko 30 godina. U Zemnu su stari čak 42 godine. Ako uzmemo u obzir da se kotlovska postrojenja posle 20 godina smatraju potpuno dotrajalima i da se menjaju, jasan je strah velikog broja stručnjaka u Srbiji, da je pitanje trenutka kada će doći do potpunog kolapsa grejnog Sistema Srbije”, izjavio je na okruglom stolu Branko Crnčević, direktor kompanije „Termonet“.

Kolaps sistema grejanja u Srbiji
“Stanje sistema daljinskog grejanja u Srbiji je u najmanju ruku zabrinjavajuće! U više od 16 gradova, kotlovi su stari oko 30 godina. U Zemnu su stari čak 42 godine. Ako uzmemo u obzir da se kotlovska postrojenja posle 20 godina smatraju potpuno dotrajalima i da se menjaju, jasan je strah velikog broja stručnjaka u Srbiji, da je pitanje trenutka kada će doći do potpunog kolapsa grejnog Sistema Srbije”, izjavio je na okruglom stolu Branko Crnčević, direktor kompanije „Termonet“.

„Od 1980, pa do danas, privredni sektor Danske je uvećao se za 80%, bez da smo povećali potrošnju nafte. Želimo da vas podržimo i ponudimo vam pomoć u potrazi za alternativnim rešenjima i okretanju obnovljivim izvorima energije “, izjavio je Hansen.

Jože Torkar, generalni direktor međunarodne ESCO kompanije Eltec Petrol koja posluje i na teritoriji Srbije, istakao je da je ova kompanija u program privatno-javnog partnerstva u Sloveniji ušla 2001. godine.

„U privatno-javnom partnerstvu prava i obaveze moraju da budu ravnomerno raspoređeni. Važno je i da svojim partnerima ponudite konkurentnu cenu i brinete za njegove interese, jer sklapanjem partnerstva oni postaju i vaši“, objasnio je Torak.

Aleksandar Stanković, direktor kompanije Eltec Petrola Beograd nadovezao se na Torkarovu izjavu, tako što je prisutnima dao konkretne savete za ostvarivanje uspešne privatno-javne saradnje, oslanjajući se na bogato iskustvo Eltec Petrol grupe.

Inicijativa o kreiranju podzakonskih akata i dopuni zakonske regulative  Članovi okruglog stola – predstavnici Toplana, lokalnih samouprava i privatnog sektora potpisali su “Inicijativu o kreiranju podzakonskih akata i dopuni zakonske regulative radi olakšanog ulaganja u energetski  sistem Srbije“ koja je prosleđena Narodnoj skupštini Republike Srbije.  Cilj potpisivanja ovog dokumenta je iniciranje promena Zakona o javnim nabavkama, Zakona o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama, Zakona o budžetu i Zakona o efikasnoj upotrebi energije, kao i ubrzavanje procesa donošenja podzakonskih akata koji bi omogućili investiranje u oblasti   energetike

Inicijativa o kreiranju podzakonskih akata i dopuni zakonske regulative
Članovi okruglog stola – predstavnici Toplana, lokalnih samouprava i privatnog sektora potpisali su “Inicijativu o kreiranju podzakonskih akata i dopuni zakonske regulative radi olakšanog ulaganja u energetski sistem Srbije“ koja je prosleđena Narodnoj skupštini Republike Srbije. Cilj potpisivanja ovog dokumenta je iniciranje promena Zakona o javnim nabavkama, Zakona o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama, Zakona o budžetu i Zakona o efikasnoj upotrebi energije, kao i ubrzavanje procesa donošenja podzakonskih akata koji bi omogućili investiranje u oblasti energetike

„Vlada je prepoznala potrebu da se zakoni menjaju, kako bismo napredovali. To je od ključnog značaja za sve nas, jer najzad imamo temelj i više ne moramo da kaskamo za Regionom, Evropom i svetom uopšte“, naglasio je Stanković.

Predstavnici Toplana i lokalnih samouprava istakli su da je saradnja sa privatnim sektorom aktuelna tema godinama u nazad, ali da birokratija i nepostojanje adekvatnih zakona koče ostvarivanje ovakvog vida partnerstva.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.