početak GRADSKAINFO Tramp zabranio letove ka i iz Evrope

Tramp zabranio letove ka i iz Evrope

od nedelja
1,K pregleda

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, predsednik Tramp je stavio zabranu na sve letove iz Evrope i u Evropu u narednih 30 dana (Velika Britanija je isključena). Letovi iz Kine i Italije obustavljeni su pre dve nedelje. Ministarstvo za malu privredu uskoro će izaći sa merama za pomoć privatnicima, zbog posledica Corona virusa. Uz ostale ekonomske mere, predsednik je zatražio i smanjenje poreza na plate, o čemu će Kongres raspravljati danas, ali se sumnja da će, zbog demokratske većine, zahtev i usvojiti. Princess Cruises je obustavio sva krstarenja u naredna dva meseca. Tom Henks i njegova žena su u karantinu u Australiji. Kosarkaš tima “Jazz” iz Jute je takođe zaražen, pa je NBA otkazala sezonu. Zatvaraju se koledži i škole, nastava će se do kraja skolske godine odvijati on-line. Juče je i u centru Čikaga evakuisana Prudental Plaza poslovna zgrada (64 sprata), u kojoj su zabeležena dva slučaja Corona virusa. Prodavnice se polako prazne, cene nekih proizvoda idu u nebo, a nestašice su na pomolu. Zaraza nam je sve bliža i bliža.
Bio bi to samo brifing o COVID-19 koji se širi svetom, a ako bismo pokušali da saopštimo broj obolelih, umrlih i izlečenih, podaci svakako ne bi bili tačni kada budete čitali, jer se i brojke, kao i vesti, smenjuju brzinom svetlosti.
Jasan govor predsednika Amerike, kojim je, obraćajući se naciji, nastojao da politiku stavi na stranu, nije bio dovoljan članovima Demokratske partije, koji su jutros već započeli svoju uobičajenu kuknjavu. Te drhtao mu je glas, te govorio je više o ekonomiji, nego o narodu, te nije dovoljno upotrebio državnu strukturu, oslanjajući se na privatnike i bankare, te bolnice neće biti spremne, ukoliko se zaraza bude brzo širila… Neki čak, uključujući i Svetsku zdravstvenu organizaciju, otvoreno hvale komunistički režim Kine za poteze koje je preduzeo kako bi se širenje epidemije sprečilo, potpuno zaboravljajući na višemesečno skrivanje informacija i lažno predstavljanje situacije. Sada im se pridružuju evropski lideri, kritikujući Trampa što se nije sa njima konsultovao pre blokade letova, tvrdeći da je ova bolest globalno pitanje, nije limitirano samo na jedan kontinent, pa bi dogovor bio bolje rešenje, umesto unilateralne akcije predsednika Trampa.
Već su sada nesagledive posledice za skoro svaku industriju, zbog širenja zaraze, ali je ovo trenutak u kome bi svima bilo bolje da brinu o zdravlju nacije i svakog pojedinca i preduzmu sve potrebne mere da se bolest stavi pod kontrolu. Iako je predsednik Amerike rekao da se ovoga puta ne radi o finansijskoj krizi, izvesno je da će kriza doci kada se bolest smiri, i da će sagledavanje posledica biti veoma bolno.
U ovom trenutku nikome nije potrebno partijsko prepucavanje, a svima je neophodno ponašanje u skladu sa preporukama medicinskih stručnjaka i glas razuma, koji može sprečiti širenje panike. Spadam u one koji odbijaju da žive u strahu, ali priznajem, sada već jesam zabrinuta.

Piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.