početak GRADSKAINFO ТРАЖИМО ОСТАВКЕ!

ТРАЖИМО ОСТАВКЕ!

od nedelja
515 pregleda

pozitivno uzice 2

Покрет Позитивно Ужице

Тражимо оставке!

– Бране Митровић тражи оставке директора Топлане Зорана Шибалића и градске већнице Снежане Јањић – Од градоначелника Петковића захтева да се хитно изјасни –
Бранислав Митровић, председник покрета Позитивно Ужице, не одустаје од теме аерозагађења, таргетирајући је као тему број један у Ужицу, о којој се свакодневно и на сваком месту говори. – Проблем аерозагађења је типичан пример како функционише локална власт, колико је способна и како је водила град последњих шест месеци од када је преузела одговорност. Политика ужичке власти везана за проблем аерозагађења је потпуно конфузна, упала је у ћорсокак и без изгледа је да из њега изађе – упозорава Митровић.

– У септембру прошле године Републичка агенција за заштиту животне средине објавила je податке да Ужичани удишу веома загађен ваздух, да удишу ваздух треће категорије, због алармантних вредности такозваних суспендованих честица „им10“ и огромне количине чађи. Као одговор на такво стање локална власт се обратила ресорном министарству за добијање статуса угрожене средине за град Ужице и обавестила нас да ће у најкраћем периоду изаћи са акционим планом. Тада нас је градска већница Снежана Јањић обавестила да ће због тога град добити многе бенефите, могућност приступања европским фондовима и да ће моћи да наплаћује таксе за све оне превознике који преко наше територије превозе опасне материје. Од тада до данас немамо никакве информације да ли је републичка Влада икада распарављала о овом захтеву.
У међувремену, каже Митровић, у Ужицу је боравио директор Републичке агенције за заштиту животне средине Филип Радовић и упозорио да је статус угрожене средине лош за наш град.
– Ми данас постављамо питање градоначелнику и локалној власти, ако је тачно то што је рекао директор Агенције, како је могуће да је локална власт упутила такав захтев републичкој Влади? С друге стране, ако је истина то што је говорила градска већница да је то добро решење за наш град, због чега се градска власт тако лако одрекла овог захтева?
Митровић је подсетио да је акциони план у децембру презентован на брзину, како он тврди, и тек након притиска овог покрета који је још тада захтевао да због неодговорности градска већница за екологију Снежана Јањић поднесе оставку. Ни после два месеца од презентовања акционог плана нема никаквих информације да ли су мере из тог плана дале резулатате и да ли су уопште проводе.
– Немамо никакву информацију да ли су испитивани ризични аутомобили, који прекомерно загађују животну средину, колико је индивидуалних ложишта испитано од стране комуналне полиције по тзв. енглеском методу, како нам је тада речено и колико је аутомеханичарских радњи испитано, јер је тада речено да преко 20 ових радњи у Ужицу и Севојну користе тзв. отпадно уље за загревање својих просторија. Такође нас интересује колико је продаваца енергената испитано, колико чврстих ложишта преко 50 киловата снаге и ложишта преко 8 киловата која користе гас и течне енергенте, а која су у поседу јавних предузећа и правних лица. Ни два месеца после доношења акционог плана грађани Ужица не знају коме треба да се обрате када наиђу на запаљен контејнер. Нашем покрету се свакодневно јављају, јер када зову ватрогасце они их упуте на комуналану полицију, а када зову комуналну полицију, они их упуте на Биоктош, тако да је то један зачарани круг.
Онај који је сигурно саботирао овај плана, а и остале, каже Митровић, јесте Градска топлана. Посебно је иритирала, збунила и уплашила информација да је у јануару ово предузеће у значајном броју својих котларница поново почело да користи мазут као енергент.
– Директор је рекао да је то због економских разлога, а ни једном није поменуо здравље Ужичана, а сви знамо да је у овом тренутку Дечји диспанзер претесан за сву децу која чекају инхалацију. Директор је изјавио да 26% капацитета Топлане не утичу на загађење и да су главни загађивачи индивидуална ложишта којих је 12.000. Ми постављамо питање зашто је град Ужице уопште улазио у процес гасификације и зашто се уопште радила конверзија котларница када ни мазут не загађује ваздух? Сви ти индивидуални потрошачи које он помиње су улагали у гасификацију нашег града управо ради сопственог и здравља своје деце. Због свега овог, због неодговорног и бахатог понашања које директно утиче на здравље људи, ми захтевамо да се одмах покрене иницијатива за смену директора Градске топлане- каже Митровић
За то време, додаје он, градска власт и градска већница су ћутали, нису забранили употребу мазута, већ лицемерно позивали грађане да користе мазут, најављујући и снижење цена прикључка на гас.
– Политика градске власти је потопуно конфузна и дезорјентисана, о чему најбоље сведочи пример котларница на Међају. Од градске власти смо добили информацију да је код швајцарског секретаријата наш град конкурисао за пројекат гасне котларнице, вредности 4,9 милиона евра, а претходних дана смо добили информацију од градске већнице Снежане Јањић да се она не слаже са изградњом те котларнице, пре свега због локације, а са друге стране она уводи неку нову врсту енергената, па предлаже биомасу и пелет. Не би нас изненадило да град Ужице не прође на овом конкурсу, управо због неслагања у самој локалној власти и због тога изгуби 5 милиона евра. Зато позивамо градоначелника Тихомира Петковића да јавно каже да ли стоји иза овакве политике коју воде поједини градски функционери. Или ће покренути иницијативу за њихову смену, или ће на себе преузети сву одговорност за ове сканадалозне поступке- закључује Митровић испред покрета Позитивно Ужице.
Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.