početak GRADSKA У име љубави

У име љубави

od nedelja
1,3K pregleda

КЛУБ ЉУБИТЕЉА ПОЕЗИЈЕ
“Сврха проглашења Међународног дана поезије јесте допринос промоцији читања, писања, објављивања и проучавања поезије у читавом свету, као и подстицање националних, регионалних и интернационалних поетских покрета,” образложио је УНЕСКО своју одлуку 1999. године када је прогласио 21. март за Међународни дан поезије.
С циљем да се прошире програми читања и да се иницира постојање Клуба љубитеља поезије, школски библиотекари, Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић, наставник Музичке културе Никола Бошковић и учитељ Миливоје Шукиловић са ученицима VIII разреда ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу осмислили су и извели поетско музички програм у славу стихова, у име поезије, музике, љубави. Планирано је да ученици читају стихове изабраних песника, да засвирају, запевају лагане мелодије. Позвани су наставници, ученици и библиотекари да дођу и буду чланови Клуба љубитеља поезије.
Сматра се да је данас поезија на маргинама јавног интересовања, али поезија нам открива да појединци свуда у свету деле иста питања, мисли и осећања. Сви смо ми песници у души и негде скривамо некада написане стихове који су настали због неке неузвраћене љубави, у славу поглавља новог живота или боемске сете уз прозор по ком капље јесења киша – у тренуцима наших најфинијих емоција.
Сваки стих се слушао пажљиво, јер смо овога пута желели да понудимо увид у различитост песничког стваралаштва у Србији и свету, од 18. века до данас, од Новалиса до Милене Марковић. Поезија је најснажнији, најсубјективнији и најкомпликованији књижевни израз и свако се могао препознати у њој. Ученици су се потрудили и успешном интерпретацијом стихова учинили поезију привлачном за слушање и препоручили је за читање.
Интерпретацијско-стваралачким приступом читања поезије координирале су библиотекарке Мирјана и Ана, а музичким интерпретацијама и извођењем популарних нумера наставник Никола и учитељ Шуки, трудећи се да методологијом активног и вршњачког учења продубе и прошире ученичка знања о поетским текстовима чија су форма стихови, строфе, риме и мелодије.
Стиховима су увек започињале и завршавале фаталне и прве љубави, исказивали су се најдубљи осећаји и мисли, размишљања и емоције. Успели смо да приближимо поезију и онима којима није баш блиска, заинтересовали смо их за песничко стваралаштво и договорили се да ово окупљање поводом Међународног дана поезије не буде последње. Најављен је већ следећи састанак Клуба љубитеља поезије. Зато Вам и не откривамо у којим стиховима смо сви заједно уживали, дођите на наш следећи састанак и уживајте са нама.
У свакодневној трци за нечим, ретко имамо времена за лирику и лепу реч. Стога смо застали на трен, прославили Дан поезије и поздравили пролеће – читајући стихове.

Мирјана Радовановић Пејовић и Ана Дуковић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.