početak NAJNOVIJE Mногобројне активности школских библиотекара

Mногобројне активности школских библиотекара

od Redakcija nedelje
3,2K pregleda

– У свом раду школски библиотекари, упркос многобројним активностима које спроводе, нису довољно видљиви ни признати –

Школски библиотекари имају посебно место и нарочиту улогу у образовно-васпитном систему, они својим непосредним радом посебно са ученицима, али и наставницима, стручним сарадницима, родитељима, обогаћују образовно-васпитну праксу, а две Ужичанке, библиотекарке ОШ „Душан Јерковић“, већ су позната имена на пољу школског библиотекарства. Од овога лета имају и нове улоге – Мирјана Радовановић Пејовић је нови председник Друштва школских библиотекара Србије, а Ана Дуковић је нови уредник часописа „Школски библиотекар”.

Ана и Мирјана су учеснице многобројних семинара и конференција у Србији и региону, а посебно треба истаћи да су једине из Србије икада учествовале прошле године на Светском конгресу школских библиотекара у Дубровнику са својим стручним радом и излагањем „Ко је спреман за школског библиотекара са визијом у Србији“ о положају и раду школског библиотекара. На стручним скуповима увек представљају поједине сегменте делокруга свог рада, желећи да покажу широј јавности како својим методама рада школски библиотекар устрајно тежи да ученици, али и остали актери школског живота, препознају школску библиотеку као место за квалитетно провођење слободног времена.

„Часопис „Школски библиотекар”, између осталог, тежи да прикаже многобројне активности школских библиотекара који у школама годинама стварају у својим библиотекама присно окружење у коме се ученици подстичу на читање и учење, на сарадњу и креативно решавање проблема“, каже Ана Дуковић.

„У свом раду школски библиотекари, упркос многобројним активностима које спроводе, нису довољно видљиви ни признати, и треба да препознају ДШБС као своје удружење, које ће се трудити да развије дух заједништва, као и да постави нове темеље за успостављање трајне сарадње међу школским библиотекарима. Нови Управни одбор жели да афирмише и учини видљивијим рад школских библиотекара, који нису у довољној мери препознати као стручан и адекватан кадар у просветном систему Србије, чији рад покреће ученике на учење и истраживање у овом времену целоживотног учења“, додаје Мирјана Радовановић Пејовић.

Заједнички желе да подстакну и оснаже колеге, школске библиотекаре, да се прикључе Друштву школских библиотекара Србије јер само јединственим наступом могу пребродити сваковрсне тешкоће са којима се суочавају претходних неколико година, као и новонастале, услед епидемиолошке ситуације у свету.

М. Р. Пејовић, М. Јевтић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.