početak GRADSKAINFO Упозорење: СКРОЗ СМО ПРОПАЛИ

Упозорење: СКРОЗ СМО ПРОПАЛИ

od nedelja
708 pregleda

foto internet

Британија Бориса Џонсона: колико смо осуђени на пропаст британском верзијом Трампа?
Је ли ово што смо доживели ове недеље у Великој Британији заиста био топлотни удар, или су се разјапиле чељусти пакла? Јуче је Борис Џонсон победио у трци за вођство Конзервативаца, а убрзо ће постати и следећи премијер земље.
Подржало га је укупно 92.153 Tоријеваца. Сви они заједно представљају мали део укупног бирачког тела, али ево још неколико статистика: половина чланова Конзервативне партије су старији од шездесет пет година. 97% њених чланова су белци. 71% су мушкарци. То су људи који су изабрали новог премијера. Тешко да је то већински мандат.
У победничком говору Џонсон је одиграо своју уобичајену рутину, дајући разноразна нереална обећања о светлој будућности земље и најављујући “DUDE1, окончаћемо Брегзит 31. октобра”. Касније, обраћајући се посланицима – члановима Одбора 1922, рекао је да расписивање општих избора није приоритет.
И тако, изгледа да смо заглавили са Борисом Џонсоном – за којег је гласало 0.35 одсто укупног бирачког тела – у догледној будућности. Ево како би земља могла изгледати под новим премијером:

Усов ужасно увредљивих гафова
Након што је изградио каријеру у играјући дворску луду Конверзативца, машући британским заставицама са жичаре која се заглавила усред његовог спуштања, Џонсон показује своје право лице када отворено говори шта му је на уму.
Током година описивао је геј мушкарце као “гузомомке2 у тесним мајицама”, упоређивао бурке са поштанским сандучићима и користио је расну увреду “црнчад3” описујући државну посету Тонија Блера Африци 2010. године.
„Гузомомци“. Размислите на тренутак о томе.
Такође је тврдио да би либијски град Сирта могао да постане економско чвориште ако “расклоне лешеве” и упоредио истополне бракове са скотолоштвом. “Ако је хомосексуални брак у реду – а ја нисам баш сигуран по том питању – онда у принципу не видим разлог зашто не бисмо имали заједницу три мушкарца, ако већ имамо два мушкарца, или чак три мушкарца и пса”, написао је у својој књизи из 2002. „Пријатељи, гласачи, земљаци.“
А 2016., Џонсон је погрешно изјавио пред иранским министрима да је Назанин Загари-Ратклиф – британско-иранска држављанка и добротворна радница – предавала новинарство у Ирану. Загари-Ратклиф је осуђена за шпијунажу, а Џонсонове погрешни коментари касније су цитирани као доказ да се бавила „пропагандом против режима“. Назанин Ратклиф још увек је затворена у Техерану, тренутно на психијатријском одељењу. „Била је то права тортура“, рекла је, додајући да ју је „сломило“ то искуство.
Џонсон је у међувремену инсистирао да неће бити “ућуткан” као премијер и да ће “наставити да говори директно”. Говорeћи о својим ранијим коментарима, он је казао: “Ако понекад, у покушају да пренесем оно што заиста мислим, употребим фразе и језик који су некога увредили, наравно да ми је жао због увреде коју сам нанео. Кратко запажање – рећи да вам је “жао што сте увређени” није исто што и извињење за расистички или хомофобични коментар.

Смањење пореза за богате
Током своје кампање, Џонсон је изазвао критике када је обећао да ће смањити пореске стопе за најбогатије људе у земљи – повећавајући праг од 40 посто пореза на доходак на 80.000 фунти. Тренутно, свако ко зарађује преко 50.000 фунти плаћа (нај)већу пореску стопу; али под Џонсоном, три милиона високо плаћених радника могло би да добије значајно умањење пореза.
Џонсон тврди да ће таква смањења пореза повећати приходе владе. У стварности, већ знамо да су многи богати људи невероватно спретни у склањању свог новца на офшор банковне рачуне – и са помереним праговима засигурно ће бити лакше него икад да се високе зараде спуштају у нижи порески разред.
Институт за фискалне студије спровео је истраживање могућих ефеката таквог смањења пореза и тврди да би то коштало око 9,6 милијарди фунти. Они кажу да би од тог потеза имало користи свега 10% најбогатијих домаћинстава у Великој Британији – док девет година јавне штедње конзервативаца и даље најтеже погађају најсиромашније слојеве друштва у Великој Британији.
Он такође жели да подигне праг од којег почиње уплаћивање доприносa за државно осигурање, што је потез који би коштао око 11 милијарди фунти годишње. Опет, ово је потез који ће у великој мери користити највише плаћенима. У ствари, студија коју је спровела „Нова економска фондација“ процењује да ће овај потез гурнути у сиромаштво 50.000 домаћинстава.
Према Институту за истраживање јавне политике, у међувремену, мере штедње су резултирале са око 130.000 смртних случајева у последњих 9 година, који су се могли спречити. Количина хране коју дистрибуирају народне кухиње у Великој Британији порасла је за 73 посто у последњих пет година, а према владиним подацима, 4,1 милиона деце у Великој Британији живи у сиромаштву. Многе базичне јавне услуге су сада недовољно финансиране.
Право је, дакле, питање одакле ће доћи новац за Џонсоново смањење пореза? Кроз још веће задуживање владе, или даље резање социјалних давања? Било како било, врло је јасно да овај потез углавном користи богатима.

foto internet

Брегзит хаос – “пуковник ил’ покојник”
Џонсон инсистира да ће Велика Британија напустити Европску унију 31. октобра – са или без договора о изласку. Раније је тврдио да је споразум Терезе Меј о изласку, који је парламент три пута одбацио, сада “мртав”. Инсистира да ће обезбедити боље услове изласка из ЕУ. Иако тврди да може да убеди Брисел да поново отвори преговоре, ЕУ је одбацила ту идеју у тренуцима када је Џонсон постао вођа Торијеваца. “Уједињено Краљевство постигло је споразум са Европском унијом и Европска унија ће се држати тог споразума”, рекао је Франс Тимерманс, први потпредседник Европске комисије. “Чућемо шта нови премијер има да каже када дође у Брисел.”
Комесар ЕУ Витенис Андриукаитис је такође изнео упозорење против “јефтиних обећања, поједностављених визија, очигледно нетачних изјава” и рекао да политичари попут Џонсона подривају демократију.
Дакле, ако Европска унија неће даље да преговара – или: ако мали уступци на које буде спреман Џонсону не помогну да договор прође кроз парламент – где онда то оставља његово велико обећање да ће “спровести Брегзит”? Па, његово обећање да ће изаћи у октобру – чак и ако то буде значило излазак без договора – у пракси ће бити тешко изводљиво. Чак и ако Џонсон успе да споразум о повлачењу провуче кроз парламент, биће готово немогуће донети све потребне законе пре тог рока; поготово зато што му коалиција конзервативаца и ДУП4 даје јако малу већину. У међувремену, Брегзит без договора би значио напуштање ЕУ без трговинских споразума. Стручњаци су упозорили да би то могло довести до несташице хране и лекова, великих кашњења на границама, успоравања тржишта некретнина и неизвесност за држављане Велике Британије који живе у земљама ЕУ (и обрнуто).
Како је већина посланика гласала против Брегзита без договора, вероватно ће користити сва могућа средства како би га спречили што се рок више приближава. Џонсон се не би либио да суспендује парламент до 31. октобра, чиме би се спречило да посланици гласају против Брегзита без договора. Кретање овим путем би био веома контроверзан потез; излазак Велике Британије не би имао демократски мандат.

“Учините Британију опет великом!”
Џонсон се обавезао да ће преокренути многе резове јавних услуга Терезе Меј. Обећао је да ће повећати државна давања за образовање. Каже да ће запослити 20.000 полицајаца, а такође тврди да ће до 2025. године у сваки ћошак сваког домаћинства довести брзи интернет. Обећао је бољу инфраструктуру. Такође се обавезао да ће повећати минималну дневницу и да жели да створи шест „слободних зона“ у лукама Велике Британије: тј. Зона у којима се плаћа врло мало пореза.
Одлично, сем, пази сад – одакле тај огромни новац?!
Слично као и фиктивна и обмањујућа тврдња коју је Џонсон исписао на страницама аутобуса током кампање за излазак из ЕУ- „плаћамо ЕУ £350 милиона недељно – хајде да уместо тога финансирамо наш NHS5 (Државна здравствена служба)“ – за ова повећања потрошње једноставно нису планирана буџетска средства. У ствари, Њуфилд Траст процењује да ће сам NHS бити погођен мањком од 2,3 милијарде фунти у случају Брегзита без договора.
Џонсон није објаснио каквом ће магијом пронаћи милијарде фунти за све своје бљештеће трошкове, а истовремено смањити порезе на највише зараде. Он такође није разјаснио да ли ће поштовати обећање Терезе Маја да ће убризгати 20 милијарди фунти годишње у NHS. Сва Џонсонова најновија “обећања” изгледају се као шаргарепа којом маше својим потенцијалним гласачима пред могуће ванредне изборе.

Само приче – нигде уверења
Џонсон чини оркестриран напор да би изгледао умерено прогресивно. Недавно је направио велику представу око климатских промена и обећао је да ће поштовати план Терезе Меј за смањење ефекта стаклене баште на нето нулу до 2050. године.
Јавно се успротивио могућности изградње треће полетно-слетне стазе на аеродрому Хитроу и чак тврдио да ће лећи пред булдожер како би га спречио њену изградњу. Али је био одсутан на кључном скупштинском гласању поводом тога.
Наравно,увид у записнике о гласању Бориса Џонсона показује да је све то шупља прича. Џонсон је скоро увек гласао против мера за смањење климатских промена, а такође се противио увођењу пореза на возила заснованог на емисији гасова. А када је Џонсон био министар иностраних послова, наставио је са значајним смањењима које је увео његов претходник: његово одељење смањио је број радних места везаних за климатске промене за 60%.
Џонсон такође тврди да је жестоки присталица ЛГБТ+ заједнице (сећате ли се фотографије како маршира на Прајду у ружичастом каубојском шеширу?), Али документи кажу другачије: у најбољем случају, његов став је нејасан. Иако је гласао за укидање Секције 28 – која забрањује промовисање хомосексуалности у школама – био је одсутан током више важних гласања, укључујући гласање о допуштању истополних бракова и гласање о праву хомосексуалаца да усвајају децу.
Што се тиче социјалних давања, Џонсон једва да је ишта рекао током кампање за вођство Конзервативне партије. Међутим, обећао је да ће наставити са DWP-овом (Министарство за социјалну заштиту и пензије5) неуспешном Универзалном кредитном шемом6 – не споменувши чињеницу да је 17.000 људи умрло чекајући да сазна да ли је њихов захтев за инвалиднину успешан. Његова досадашња гласања такође сугериши да ће веома мало урадити на побољшању система социјалне заштите – он је увек гласао за смањење социјалне потрошње.
Да, прсли смо!

1) DUDE дословно жаргон по значењу сличан ужичком „бураз“; у Џонсоновом говору новокомпонована скраћеница од „Deliver, Unite, Defeat, Energize“, са значењем Окончати (Брегзит), ујединити (нацију), победити (Корбина, вошу опозиције), подстаћи (нацију, да ради више)
Џонсон је у инаугурационом говору најпре слоган изнео као „Deliver, Unite, Defeat“ што даје скраћеницу „DUD“ – мућак, па је минут касније додао и „Е“
2) bumboys увредљив жаргон за геј мушкарце, нешто као „фурунџије“ или „буљшевици“
3) picaninnies – северноамеричка увреда* за тамнопуту децу
4) „Демократска Унионистичка Партија”, северноирска конзервативно-националистичка странка
5) NHS Државна здравствена служба
6) Врста новчане помоћи социјално угроженим породицама

Ел Хант
NME (New Musical Express) 24.07.2019.
За Ужичку недељу превео: Владимир Давидовић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.