početak EKONOMIJA Управа царина организовала радионицу за предузетнике

Управа царина организовала радионицу за предузетнике

od nedelja
714 pregleda

komora 1
У Регионалној привредној комори Ужице, Привредна комора Србије у сарадњи са Министарством привреде и Министарством финансија, тачније Управом царина, организовала је трећу у низу едукативних радионица које се односе на развој предузетништва, ефикаснијег пословања и јачања конкурентности. Циљ едукативних радионица је побољшање пословног амбијента, подршка сектору малих и средњих предузећа и јачање ефикасности и конкурентности домаће привреде.
Иницијатива која је покренута од стране Привредне коморе Србије, а у којој учествује и Министарство привреде и Управа Царина, има за циљ подизање свести власника малих и средњих предузећа у погледу циљева које спроводи Министарство привреде. Реч је о пакету финансијских и нефинансијских мера које је министарство реализовало у овој години и плановима за 2016. годину. Привредници су се упознали са резултатима који су постигнути ове године, а представљен им је и нови програм подршке за мала и средња предузећа. Пре свега за набавку опреме, где се очекује јавни позив за мала и средња предузећа током новембра.
Ту су још неки планови и активности за 2016. годину, о чему су привредници упознати на скупу. Субвенције су, како сазнајемо, предвиђене овим програмом који ће се реализовати у сарадњи са комерцијалним банкама. Јавни позив за комерцијалне банке је завршен и очекује се објава коначне листе свих оних који су испунили предвиђене услове, тако да ће ускоро бити прослеђена информација на који начин компаније могу да конкуришу за ова средства.

olga protić

– Мале привреднике највише интригирају питања која се односе на мере финансијске подршке, али, наравно, ми смо се осврнули и на мере нефинансијске подршке, које су изузетно интересантне и од великог значаја за мала и средња предузећа, нарочито када је реч о одређеним информацијама, услугама и уопште могућностима подршке нашим компанијама, које пре свега траже стране партнере и могућност повезивања са иностраним тржиштем. Управа царина препознала је проблеме са којима се компаније суочавају, посебно мала и средња предузећа у свакодневном раду и издала је брошуру Српска царина у сусрет привреди, којом су, пре свега, објашњени прописи који се примењују у царинском пословању и олакшице које се омогућују кроз поједностављене царинске поступке. Поред тога, у овим радионицама су представљене и новине, а то је додељивање статуса овлашћеног привредног субјекта, који није намењен само великим компанијама, већ свим учесницима у царинском поступку, који, у случају испуњавања законом прописаних услова, добијају такозвани статус поузданог партнера. Поред тога, на овим радионицама Управа царина презентује и све оно што је радила у протекле три године на активностима везаним за приступање Републике Србије двема веома значајним конвенцијама, конвенцији о заједничком транзитном поступку и конвенцији о поједностављеним формалностима у трговини робом. Ове две конвенције подразумевају улазак Србије у заједнички транзитни поступак. Тај поступак се примењује између 28 земаља Европске уније, четири земље ЕФТА споразума које су приступиле овим конвенцијама 2012. године и Македоније која је приступила у јулу ове године. Овим конвенцијама оперативни почетак заједничког транзитног поступка планиран је за следећу годину и то је први електронски документ који се уводи у царину и самим тим омогућује значајно смањање трошкова и повећање нивоа конкурентности свим учесницима у поступку транзита. Поред тога, имајући у виду геостратешки положај Републике Србије, као изузетно транзитне земље, улазак у овај заједнички транзитни поступак, пре свега, значи повећање конкурентности нама најзначајнијег Коридора 10. Управо због поједностављивања царинских поступака и електронске размене порука између привредних субјеката и царине, неће имати потребе за продужењем радног времена, јер је електронска комуникација могућа и када царина не ради- рекла је у Регионалној привредној комори Ужице Олга Протић, начелник одељења за транзит роба у Управи царина.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.