početak GRADSKA Ужичка књижевна република

Ужичка књижевна република

od nedelja
692 pregleda

ФЕСТИВАЛ „НА ПОЛА ПУТА“
Укупно 13 писаца из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније учествоваће на овогодишњој манифестацији „На пола пута“ у Ужичкој гимназији. „Ужичка књижевна република“ одржава се тринаести пут и трајаће од 22. до 26. априла.
Јелена Стојић, ученица 3. разреда, Ана Росић и Кристина Милићевић, ученице првог разреда, најавиле су госте и њихове активности током фестивала: писци ће поред вечерњих читања на Малој сцени, која ће бити у 19.30 часова, одржати предавања у Ужичкој гимназији, па ће тако ученици са Ненадом Величковићем из Сарајева моћи да разговарају о поезији и шопингу, са Дином Бауком из Словеније о теми „Каква корист од читања?“, Миром Оташевић из Београда о теми „Кропоткин. Зашто данас?“, Синишом Лабровићем из Хрватске „О уметничком перформансу“.

У разговору са Дејаном Атанацковићем из Београда тема је „Савремена визуелна уметност“, са новинарком Барбаром Матејчић из Хрватске разговараће се о наративном новинарству, са Мустафом Звиздићем из Сарајева о теми „Путопис „Људи говоре“ Растка Петровића“, са Аидом Шечић Незиревић из Зенице о теми „Писати о женама“, Владимир Пиштало говориће о Иву Андрићу, Бојан Кривокапић из Новог Сада одржаће „Радионицу писања – шта (нам) значи процес?“ и са Дејаном Илићем из Београда разговараће на тему „Разговор о филму“. Поред поменутих, гости Фестивала су и Хени Ерцег, Виктор Иванчић и Борис Дежуловић, као и ученици из Сарајева, Загреба, Београда и Ријеке. Одломке из својих књига читаће на Малој сцени Народног позоришта.


Почетак ове јединствене манифестације у Србије биће у знаку недавно преминулог редитеља, новинара и књижевника Предрага Луцића, једног од твораца фестивала. У недељу, на Малој сцени Народног позоришта у 19 часова биће представљена Мала кутија, пета по реду, која садржи одабране Луцићеве текстове из његовог драмског, поетског и сатиричног опуса. Гости у књизи су: Арсен Дедић, Синан Гуџевић, Изет Сарајлић, Тома Бебић и Данило Киш.


Исто вече предвиђена је и пројекција документарног филма „Вива Лудеж“. Аутори овог филма, Марина Банићевић и Саша Станић, у фебруару 2016. године, разговарали су са Виктором Иванчићем, Предрагом Луцићем и Борисом Дежуловићем, тројицом оснивача политичко-сатиричког листа “Ферал Трибјун”, који је током трајања био „беспоштедни демистификатор државотворних идеологема и савесни извештач о ратним збивањима“.
У уторак, у 18.30, у холу Народног позоришта биће отворена изложба инсталација Синише Лабровића под називом „Утисак Ужица“.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.