početak AKTUELNO Весеља се резервишу и годину дана унапред

Весеља се резервишу и годину дана унапред

od nedelja
999 pregleda

džoker bend užice

МОМЧИЛО СТОЈИЋ, „ЏОКЕР БЕНД“
Један од популарнијих ужичких бендова „Џокер бенд“ постоји од 1993. године, а основали су га Александар Лазић – Лазо, Зоран Ђурић -Бели, Горан Мијатовић – Џиги, Милан Ђурић и Бранислав Минић – Бране. Уместо Бранислава 1995. године дошао је Момчило Стојић – Моца. У том саставу раде све до 1997. године, када у бенд дошао Милош Шаптовић – Шапто, а годину дана прикључује им се певачица Мира Шалипур. У том саставу раде пуних осам година, а након тога уместо Мијатовића дошао је Ненад Лаковић – Фрањо и 2010. године уместо Мире дошла је Андријана Марковић. У том саставу бенд и данас постоји.
– Са певањем сам почео са 18 година и тим се бавим тачно 23 године. Раније нисам имао неког искуства, а почео сам. баш као сви другари из средње школе. у друштву и кроз неку свирку. Заволи се музика и крене се тим путем. Сви смо били млади, били жељни доказивања, музике, провода. Тада се није радило за новац, били смо у оном фазону да се ради, било где да се свира. Стално смо вежбали по собама, по гаражама, а та бука је сметала комшијама, па смо се увек селили. Тада смо мислили да све знамо и били смо пуни себе. Дошао сам у „Џокер бенд“, који је већ имао своје тезге и све је било некако озбиљније. Свирали смо у Ужицу, а затим по целој Србији – рекао је Момчило Стојић, певач „Џокер бенда“.
У току од више од две деценије имали су многи свирки, попут концерта за дочек Српске православне Нове године на тргу на Златибору 2013, затим за прославу 120 година туризма на Златибору, свирали су са Рибљом чорбом и Балкаником, Добривојем Топаловићем, Зораном Калезићем, Радишом Урошевићем, Меримом Његомир. Сваке године на Златибору, у оквиру њиховог Културног лета, имају целовечерњи концерт, а ове године ће се одржати 9. августа.

džoker bend užice 2

После толиког искуства и преко две деценије рада, овај бенд је дошао у ситуацију да имају много више позива, него слободних термина.
– Поред тога, наступамо по клубовима, свирамо весеља, прославе фирми, матуре, свирамо по целој Србији и у Ужицу. Код нас се весеља резервишу и на годину дана раније, тако да смо везани за те договоре. Иначе, било је понуда да идемо на страну, али када би отишли, овде би већ изгубили тај ритам, наше место, а конкуренција је велика, па зато и не идемо. Цело лето немамо слободан дан. Претпрошло лето, човек који живи код Мостара, у месту које је 97 посто хрватско, слушао нас је на Златибору и онда ми је рекао да одредим датум за две вечери, када смо слободни, да би наступали код њега у дискотеци. Али, ми немамо кад, не можемо да спојимо два дана да направимо да одемо, али и даље стоји тај позив и када се буде указала прилика, ми ћемо отићи – рекао је наш саговорник.
Имају веома широк репероар и могу да задовоље сваког.
– У репертоару свирамо домаћу сву врсту музике и страну. На концерту свирамо све добре ствари, познате, а што публика воли. Није битан жанр, свирамо све, за сваког да би сви били задовољни. На весељима много зависи од младенаца. Њихове жеље поштујемо, мада се једно време доста више свирало страних и забавних песама, а сада се вратило и више се тражи народна музика, углавном од Тозовца, Цунета, Мирослава Илића, Томе Здравковића, све песме које живи после 30 година. Једно време су били затровани овим Грандом, али то је већ прошлост и веома се слабо тражи. Те нове песме траје по 15 дана, врх 30 дана. Ово ново што излази нити се свира, нити се скида. Не траже људи – рекао је наш саговорник.
Свадбу или неко весеље углавном почоњу музиком за своју душу.

džoker bend užice

– Док људи седе и причају, прво одсвирамо један блок за нашу душу, а када они устану да играју, пратимо ситуацију. Мора да буде стално 150 људи да игра. Сада је време свадби, венчања и младенци желе да им је тај дан најлепши и да сви буду весели. Структура гостију на сваком весељу није иста, а ми треба све те госте да подигнемо. Као што рекох, искључиво се са младенцима договарамо. Пошто ја водим бенд, а и имам доста искуства, пошто 80 свадби годишње свирамо, а за 20 година то је много свадби и са сваке свадбе сам покупио нешто што је занимљиво, дошао сам у неки стадијум, када младенцима предложим шта ће да раде да буде занимљиво и дам предлог како треба да изгледа њихово весеље и они то радо прихвате. Једном сам само пре пар година од младенаца добио цео списак песама за целу свадбу. Лепо сам им рекао да није никакав проблем и да ћемо то да испоштујемо, песме су биле супер, одличне, али нису све за свадбу, али, они нису одустајали. И, када је почела свадба, свирали смо по њиховом списку, али сви седе. Позовем младожењу и кажем му да морамо нешто да мењамо, али он и даље по своме, само да се држимо списка песама који су нам дали. После пет минита је пришао и рекао да променимо, да свирамо по нашем. И тако урадимо. После два минута цела сала је била на ногама. Човек ми каже да сам био у праву. Па наравно да сам био у праву, јер сваки дан то гледам, знам када и како шта треба – казао је вођа Џокер бенда.
Углавном, према његовим речима, када су у питању млади, сви траже народну музику.
– Пре неки дан смо на Златибору свирали пунолетство и почели за страном музиком. Слављеница приђе и каже:“Молим те, само немој то“, – рекао је Момчило.
Било је и смешних ситуација.
– Било је када цела свадба почиње, а нема младенаца. Никако да уђу. Пролази време, треба ручак да почне, када ми је неко пришао да ми каже да наставим да свирам и ја га питам хоће ли ући. А он ми каже, неће још, млада је изгледа попила мало више, па отишла кући да прилегне – испричао је Момчило.
Њих четворица у бенду имају стални посао и успевају да уклопе посао са музиком.
– Уз вољу и рад све постижемо, а много волимо музику. Ја лично дан организујем према себи, ако треба, у предузећу ћу радити 24 сата, да бих овамо имао времена. Проба је обавезна, зна се када је дан за пробе, зна се када су свирке и таква организација штима. Имамо два до три пута недељно свирке, а викенд је сигуран – објаснио је Момчило како све стижу.
За Момчила Стојића сви кажу да је увек уредан, вредан, насмејан, расположен и професионалан. Лако ступа у контакт са гостима, па све то претвара у луде, веселе и незаборавне журке и забаве.

džoker bend užice 3

Момчило нам је за сваког члана бенда дао његову „личну карту“. За певачицу бенда Андријану Марковић Анчи, Момчило каже да се музиком бави од своје осме године, када је у Музичкој школи почела да свира хармонику, а после две године прешла на флауту.
– Завршила је нижу музичку школу, одсек флаута. Упоредо са часовима флауте певала је у хору „Распевано пролеће“ са којим је направила своје прве снимке дечијих песама. После тога почела је доста озбиљнији рад у групи, која се звала „Жубор“. У „Жубору“ је певала први глас и са њим издала албум 2007. године. Наступала је са Биљаном Крстић, са групом „Легенде“ и са многим другим који изводе ту врсту музике. Познаје одлично сваку врсту музике, пева све од Силване до Нирване. Анчи је наш доктор, упоредо са овим послом, она је и изузетно добар студент стоматологије.
Александар Лазић Лаз у бенду свира гитару и пева пратеће вокале.
Прве музичке кораке је направио у Музичкој школи, свирајући хармонику. У почетку своје каријере свирао је само рок музику. Изузетно је добро поткован сваком врстом музике.
Зоран Ђурић Бели у бенду свира хармонику.
– Свира од своје десете године. Професионално се бави музиком од 1989. године и велики је познавалац изворне, староградске и народне музике. У својој каријери радио је са многим познатим звездама.
Милан Ђурић Бели, у бенду свира бубањ.
– Бави се музиком од своје 15-е године. Увек је весео, насмејан, спреман за забаву и зезање. Он је наш доктор, инжењер, аутомеханицар, апотекар, водоинсталатер, зидар, електричар и још много тога… у све се разуме.
Милош Шаптовић Шапто свира бас гитару.
– Музиком се бави од своје 15-е године и у почетку је свирао ритам гитару. И он је велики познавалац сваке врсте музике, као и сваке врсте пива и ужива и у једном и у другом, али, у пиву ипак мало више… Изузетно тешко му пада сваки долазак на пробу, али на крају сваку испоштује.
Ненад Лаковић Фрањо у бенду свира клавијатуру, пева пратеће и први глас.
– И он се музиком бави од своје 15, године и познаје сваку врсте музике. Изузетно је темељан, педантан и захваљујући томе бенд сваку песму свира перфектно. Познат је по томе што има јако дебеле живце и велики стомак…

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.