početak GRADSKA Вучић – ост-АВ-ка!

Вучић – ост-АВ-ка!

od nedelja
782 pregleda

ТРЕЋИ ПРОТЕСТ У УЖИЦУ
На трећем протесту грађана „1 од 5 милиона“ говорници, али и око хиљаду окупљених грађана, тражили су оставку председника државе Александра Вучића, уз повике АВ, одлази, ост-АВ-ке и уз бројне звуждуке пиштаљки на свако помињање имена Александар Вучић.

Зоран Филиповић је окупљеним рекао да га је „срамота што живи у земљи у којој малолетник, који је носио пластичну макету вешала лежи у затвору, а возач државног службеника или сам државни службеник, који је изазвао смрт, брани се са слободе“.
– Некада давно у комунизму звало се нешто као вербални деликт, а ево сада имамо невербални деликт против малолетника, који је носио пластичне PVC шипке од водокотлића. Он због тога лежи у затвору месец дана. Има једна шпанска пословица која каже:“Поштеног човека не сврби врат када види вешала“ – рекао је Филиповић.

 

Професор Чедомир Чупић је рекао да су „вековима из Ужица и овог краја кретале буне, протести, револуције…“
– Предлажем да вечерас покренемо нову ненасилну револуцију, која ће успоставити владавину права и у будућности онемогућити било којег узурпатора на власти, да резулате те револуције доведе у питање. Када помислим на Ужице и Ужичане увек ми је на уму да је код вас смештена вечна ватра слободе. Традиција слободе је оно што вас обавезује да је браните увек када је угрожена и да одбаците све оно што је угрожава и доводи у питање. Управо је сада и овде у Србији једна узурпаторска власт која доводи у питање нормалност и друштвени и политички живот. На челу те власти је узурпатор који је све прибавио у оквиру власти, а све што је ван законских овлашћења. Тај узурпатор је садашњи председник Републике Србије Александар Вучић. Он је у име демократије довео у питање деморкатију, урушио је и битне услове за функционисање демократског поретка: владавину права, поделу власти, вишестраначки систем, слободан и професионални медијски систем и фер и слободне изборе. Вучић је владавину претворио у личну самовољу, а поделу власти у сопствену власт. У своје руке ван законом прописаним дужности и овлашћења председник Србије узео је за своју употребу и извршну и законодавну власт. Владу је претворио у лични послушнички сервис, а парламент у гласачку машину, која има задатак да његову самовољу озакони и парламент на тај начин обешчасти. Увео је новину у парламентарни жвиот за коју не знамо да ли игде у свету постоји – стотине хиљада амандмана владајуће партије на предлоге закона Владе коју су они изабрали. Тај безразложни активизам владајуће већине у парламенту доводи у питање логику здравог разума – рекао је Чупић и додао да се у Народној скупштини спроводи вербално насиље над опозиционим одборницима, а на тај начин и на грађанима ове земље.

Професор Чупић је говорио о злоупотреби институција, првенствено правосудни ситем, и рекао да „не сме се сада ћутати и скривати се у заветрину, док олуја руши све пред собом“.
– Само грађани и опозиционе партије заједно могу циљ остварити, а то је најбитнији и једини циљ, да Александар Вучић поднесе оставку или сменити га. Ова власт је увела један од најопаснијих вредоносних поремећаја, Изједначила је истину и лаж у корист лажи – никада није било толико лажи и патолошких лажова; правду и неправду у корист неправде, добро и зло у корист зла, жртву и џелата у корист џелата, шпијунираног и шпијуна у корист шпијуна. На основу овог поремећаја сатанизује се свако ко га критикује ужасном медијском пропагандом … – рекао је између осталог Чедомир Чупић.
Он је рекао да „никог у овом протесту не треба одбацивати, сем насилника и провокатора“ и да ће истрајно присуство протестаната временом угасити страх код уплашених и да ће се и ти уплашени придружити протестима. Говорио је о грабежи власти која је постала бесконачна и да се сви ти морају привести, да држава не постане приватизована.
Најавио је да се протести неће зауставити, „јер су их покренули најсвеснији и најхрабрији, они које управо подстичу човечност и норамлност живота, а међу њима сте ви“.
– Из мале споре израста бор и ви сте спора из које ће сутра нићи равноправност, слобода. Кренули сте у борбу да се узурпатори скину и да се уграде закони да нико више нико не може да узурпира… – рекао је професор Чупић, а потом говорио о селективним законима који укидају равноправност грађана.
– За два месеца протеста искристалисала се једна добра одлука. Александре Вучићу поднеси оставку! Биће она добра и за тебе и све нас. Нема незамењивих у друштвеном и политичком животу, а то исто важи и за будуће који добију изборе на поштеним изборима… Они хоће да престанемо да критикујемо, да будемо мртваци, јер је најлакше са њима управљати. Протесте ћемо наставити до испуњења наших захтева, а само стрпљењем, упорношћу и ненасилношћу се то остварује – рекао је Чупић на крају.
Зоран Филиповић је рекао да у овом тренутку у Србији се протествује у 57 градова и позвао окупљене да дају подршку Трстенику и у Митровици и мањим градовима, где се скупи по 10 до 50 протестаната. Он је поздравио заједнички документ „Уговор са грађанима“ и додао да би ту могла да стоји и децентрализација, али да има времена за разговоре.

Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда и професор Правног факултета, је рекао да је Александар Вучић изневерио Устав Србије, иако се заклео да ће га поштовати што је довело до озбиљног поремећаја државе.
– Устав разликује законодавну и извршну власт, и њихово вршење поверава Народној скупштини, Влади и судовима. Александар Вучић или АВ учествује у вршењу све три власти, најављује доношење и укидање закона, иако је то посао њихових предлагача, утврђује и спроводи државну политику иако је то посао Владе, саопштава ко јесте и ко није учинио кажњива дела, пошто их најпре провуче кроз полиграф, иако је то посао правосудних органа. Пошто се понаша као суверен, тиме нарушава Устав, а ниједан државни орган или појединац не може сувереност присвајати од грађана. АВ је и председник политичке странке, а пошто она као удружење грађана има приватно правни карактер, он и јавну функцију шефа државе обавља у сукобу интереса, што је противно члану 6 Устава. У кампањи „Будућност Србије“ своју садашњу јавну функцију користи да би свој и интерес његове политичке странке задовољио и у будућности земље. Овако стање, и поделу власти и вршење јавних фукнција, суспендују владавину права, а то је принцип и опште добро сваке демократије – рекао је Ивошевић и подсетио на Бриселски споразум потписан априла 2013. године, у чијем су потписивању учествовали Александар Вучић и Ивица Дачић, на неуставни закон за пензионере из 2014. године, који Уставни суд није ставио ван закона, па ће се због тога ићи и до Стразбура, а Уставни суд назвао „зауставни и зауздани суд“.
Ивошевић је поменуо и дивљу градњу у Београду и на Копаонику, као и нелегална рушења – Савамалу.
– Господине председниче, да би се Србија вратила свом Уставу, морате испунити захтев који грађани на протесту траже, а то је да дате оставку – поручио је Ивошевић.
Зоран Филиповић је у међувремену поменуо оставку заменика градоначелника, али и препоручио Гинисовом тиму да оду у Трстеник, где је локални функционер завршио факултет за 4 дана.

Потом је Слађана Станковић из Удружења малинара Западне Србије рекла да од 2017. године с представницима Министарства пољопривреде покушава да разговара о ситуацији у којој се налазе малинари и други пољопривредници, да су организовали протесте, а да се ништа није променило.
– А онда је министар са рукама у џеповима и карираној кошуљи изјавио:“Шта хоће ти малинари, шта хоће и много су безобразни“. Питам га ко је овде безобразан, да ли ми који сате проводимо у малињацима да би прехранили породице – рекла је Слађана Станковић и потом набројала све са којима су покушали да разговарају, а то су Александар Вучић, Ана Брнабић, Расимом Љајиће, кога је назвала невидљивим министром, затим су се обраћали и председнику Привредне комере Србију Чадежу, као и председнику РПК Раду Љубојевићу.
– Одговор смо само добили из кабинета председника Србије и то од Николе Селаковића. Писао је да по Уставу Вучић није дужан за решавање наших проблема, али јесу за сарадњу. А та сарадња је само када треба да се заокружи број на гласачком листићу … У Узићима председник Вучић је рекао да нема ћуп да помогне пољопривредне произвођаче, па га питам да ли има ћуп за сендвиче и аутобусе? Срећна сам и слободна особа која не гута све што се сервира и што имам воље да се борим – рекла је Станковићка.

Раденко Марић, пољопривредни произвођач из Ивањице и председник удружења Подголијски плодови, представио се као однедавни бедни пољопривредни произвођач са 15.000 динара пензије и то са Вучићевим повећањем.
– А некада сам се борио да моје имање буде најбоље у селу, да има све производе, да будем добар домаћин. Али, 14. маја 2015. године град захвати Ивањицу, све уби због немара државе, која није обезбедила противградне ракете – рекао је Марић, а затим да је постао трн у оку власти, када је позвао све пољопривредне произвођаче оштећене од града, њих око 1.370, позвао да туже државу.
Између осталог је подсетио шта је доживео 12. 12. 2018. године у Министарству пољопривреде, када му је државни секретар претио да ће бити одстрељен као вепар на ливади, а онда сутрадан га звао и рекао да је политичка флоскула.
Након говора грађани су кренули у мирну шетњу.

Звездана Глигоријевић


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.