početak NAJNOVIJE Жути жутују, а црвени ће да путују

Жути жутују, а црвени ће да путују

od nedelja
1,7K pregleda

BOJAN PAJTIĆ UŽICE

БОЈАН ПАЈТИЋ У УЖИЦУ
У среду, 16. децембра, у Ужицу је био председник Владе Аутономне покрајине Војводина и Демократске странке Бојан Пајтић. Он је дошао у Ужице како би разговарао са члановима и симпатизерима странке о наступајућим локалним изборима. Искористили смо прилику да разговарамо са председником Демократске странке Бојаном Пајтићем. Он је рекао да ће члановима представити предизборни програм и да ће чути њихове сугестије и примедбе на његово излагање.
Ваш предизборни програм базира се на штедњи. Можете ли за читаоце „Ужичке недеље“ да кажете о чему се ради?
– Вечерас смо презентовали онај део програма који се односи на борбу против сиромаштва и неравноправну размеру богатства у друштву. Повећаћемо минималну цену рада, када преузмемо власт у Србији. Такође, обезбедићемо да кроз пореску политику, они који имају веће зараде, плаћају истовремено мање порезе, а да истовремено обезбедимо ону врсту пореског и фискалног система, који ће подстаћи послодавце да поделе профит са радницима. На тај начин ћемо обезбедити да људи имају много бољи стандард, а послодавци много бољи амбијент, задовољне раднике. Повећаћемо потрошњу у друштву и самим тим и укупан стандард грађана у Србији.

BOJAN PAJTIĆ U UŽICU 2

На чему се још базира програм?
– Ми смо овим програмом дефинисали и развој пољопривреде. У овом крају је изузетно важно сточарство, воћарство, посебно узгајање малина и других култура. Трансформисаћемо постојеће институције у пољопривреди, формирати фонд за развој аграра који ће кроз каматну стопу од 1% дати подршку и подстицај пољопривредницима. Истовремено ћемо обезбедити програме којима ће млади брачни парови, који хоће да живе на селу, добити куће, на начин на који смо то обезбедили у Влади Аутономне покрајине Војводина. Тамо имамо пореске стопе од 1% и могућност да млади брачни парови, који се одлуче да, уместо да живе у граду живе у селу, добију, практично, бесплатно, кућу од државе.
Још један члан је изашао из Демократске странке. То је Борислав Стефановић. Оформиће, вероватно, странку. Има ли Демократска странка снаге да се бори сама после ових излазака?
– Демократска странка, не само да није сама, него је према последњим истраживањима, друга странка у Србији, са нешто више од 11% подршке. То још увек није довољно да победимо Српску напредну странку, али до избора имамо времена да подстакнемо онај део бирача који апстинира и још није решен да на изборе изађе, да оде на гласање. Мале су сале по целој Србији да прими онај број грађана који је заинтересован за презентовање нашег програма. То значи да је Демократска странка, што се више ближе избори, све снажнија и добија све већу подршку.

SLOBO GAVRILOVIĆ UŽICE

Да ли може да се врати поверење гласача у Демократску странку након последњих избора?
– Ми имамо обавезу да повратимо поверење у Демократску странку, због тога што Демократска странка, инфраструктурно, кадровски и програмски, једина може да парира постојећем режиму и да га победи. Због тога морамо радити на томе да људи схвате да оно што ми предлажемо јесте кредибилно и да имају разлога да имају поверења у нас. Ми смо рекли да ћемо вратити оно што им је отето, а то је 10% пензије. Ми смо 2000. године вратили 12 комплетних пензија најстаријим суграђанима. Иза сваког обећања које данас дамо стојимо и врло јасно и егзактно показујемо да су она веома остварива.
Поменули сте повећање минималне цене рада. Вероватно имате податак колико људи у Србији ради за минималну цену рада.
– Врло је тешко доћи до података. Видимо да, када се покажу негативни трендови у економији Србије, они врло често буду скинути са сајтова и „гурнути под тепих“. У сваком случају, сматрамо да је скандалозан. Ипак је огроман број сиромашних у Србији. Постојећа Влада није дозволила повећање минималне цене рада, а све су већи трошкови живота. За 40% виши него што су били само пре годину дана.

Picture 023

На изненађење многих, на трибини је био и председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, који није члан Демократске странке?
– Велико ми је задовољство што је ту био господин Милан Стаматовић. Неко ко има кичму и образ није усамљен данас у Србији. Уз себе има Демократску странку и драго ми је да је он био на трибини са нама. У Демократској странци сматрамо за делове своје породице оне људе и жене које се данас боре за правду, слободу и демократију.

Бојан пајтић у ужицу

Након одобрења да се постављају питања последња је била старија симпатизерка ДС-а која је критиковала градски превоз:
– И када је био господин Јован Марковић и раније Мирослав Мартић на месту градоначелника имали смо добар превоз. Сада се ништа не зна. Довели су неки „Бечејпревоз“ из тог Бечеја, за ког ја не знам ни где је. Али неће им то дуго. Поручићете им то. Казали су каку су демократе раније примали своје кадрове. То су говорили користећи израз „жути жутују“. Можда су. Али „жути жутују, а црвени ће да путују“. И то политички.

Казали сте да су људи који су стајали иза својих обећања најбољи промотери Демократске странке?
– Тако је. Најлошији промотери су они који су се огрешили о странку и закон. Морамо бранити, пре свега, грађане Србије, а потом свој образ, као и образ странке.
Члановима и симпатизерима, на трибини су се, сем председника странке, обратили председник ужичких демократа Јован Марковић, као и један од оснивача Демократске странке у Ужицу Слободан Гавриловић. У пуној сали Скупштине града присутни су били и народни посланици Балша Божовић (председник београдских демократа) и Александра Јерков.

Милан Ђокић

ПОГЛЕДАЈТЕ ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

ililili 18. децембра 2015. - 12:50

svi zajedno u ovoj sali imaju 0 godina rada u privredi…

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.