početak GRADSKA 32 нова полицајца у Ужицу

32 нова полицајца у Ужицу

od nedelja
2,3K pregleda

ДАН МУП-А ОБЕЛЕЖЕН У УЖИЦУ ПРИЈЕМОМ НОВИХ ПОЛИЦАЈАЦА
Поводом дана Министарства унутрашњих послова, у Полицијској управи 32 нова полицијска службеника положило је свечану заклетву. Поред тога, начелник Полицијске управе Ужице Саша Мисаиловић, начелник оделења полиције Предраг Дивац, начелник оделења саобраћаја Милош Пенезић, шеф одсека за сузбијање општег криминалитета Боривоје Митровић и Драган Аћимовић, задужен, између осталог, за односе са јавношћу, изнели су резултате рада у претходна четири месеца ове године и упоредили са истим периодом прошле године.


Саша Мисаиловић је рекао да је у прва четири месеца ове године забележено повољно стање безбедности. У области сузбијања криминала регистровано је 491 кривично дело, што је за 14 посто мање него у истом периоду прошле године, а на територији града Ужица смањење за 14 посто. Број кривичних дела са непознатим извршиоцима је 71 посто, што је за 2 посто више у односу на прва четири месеца прошле године. Имовински деликти чине 41 посто и дошло је до смањења за 11 посто, а најчешће су крађе (53 дела или 23 посто мање него прошле године), тешке крађе (71 дело што је за 12 посто мање за исти период прошле године), разбојништва и неовлашћено коришћење туђег возила (4 дела што је у смањењу за 50 посто).


Према анализи ПУ Ужице у упоредном периоду повећан је број откривених дела у вези са наркотицима, 42 дела, и како наводе у ПУ заплењено је: 1.514,98 гр марихуане, 38,84 гр кокаина, 17,68 гр амфетамина, 2,97 гр и 74 комада екстазија, 17 семенски канабиса, једна семенка марихуане и 409,5 гр и 236 комада осталих наркотичких средстава.
Што се тиче јавног реда и мира наведено је да је у периоду јануар-април ове године регистровано 176 прекршаја против јавног реда и мира што је за 48 посто мање него у истом периоду протекле године. Није било нарушавања у већем обиму.


Када је реч о раду саобраћајне полиције на подручју ПУ регистроавана је 191 саобраћајна несрећа, што је у смањењу за 3 посто, број несрећа са настрадалим лицима за 15 посто, а број настрадалих је за 21 посто мањи него у упоредном периоду. Из саобраћаја је искључено 510 возача, од којих је под дејством алкохола 404 и од тога је према 104 возача примењена мера задржавања. Од почетка године до данас спроведено је 16 регионалних акција појачане контроле у којима је контролисано 4.189 лица о санкционисано 1.390 прекршаја.


Повећан је број захтева за биометријских личних карата и то за 27 посто, односно било је 14.405 захтева (5.111 са чипом и 9.294 без чипа). Поред тога примљено је 2.150 захтева за издавање биометријских путних исправа и уручена је 1.901 путна исправа (9 посто мање захтева него у истом периоду прошле године и 5 посто мање уручених).
Укупно је издато 4.553 саобраћајне дозволе (мање 4 посто него у прва четири месеца прошле године) и 4.193 дозволе (25 посто више у упоредном периоду).


Када ће се открити ко је пуцао и палио по граду?

Новинари су највише примедби имали на комуникацију Полицијске управе са њима. Замерка је била зашто се саопштава да је неко саслушан због 0,7 гр марихуане, а нема саопштења у вези пуцњава или сумњи да неки велики градски бизнисмен краде струју.
– Прошли пут смо рекли да сва саопштење и све комуникације са медијима иду преко Бироа МУП-а. Ми смо свакодневно са њима у вези и свакодневно пишемо саопштења у вези догађаја која су се десила, и некада имамо одобрење да их пустимо, а некада не – рекао је Драган Аћимовић.
– Ми нисмо у стању да се брзо огласимо, јер немамо адекватне и сигурне информације у првом моменту. Имамо нека сазнања, али дужни смо да их проверимо, јер не би било добро да у јавност дајемо информације за које се касније утврди да нису тачне. Најчешће морамо да прегледамо камере, да чујемо изјаве сведока, а то ипак траје. Не можемо да радимо по принципу рекла – казала – рекао је Мисаиловић.

За непуних годину дана у граду су се догодиле три пуцњаве и четири рањавања на јавним местима, чиме су угрожени животи многих грађана који су се ту нашли. На питање докле се стигло у откривању починиоца, Мисаиловић је рекао да је огроман рад на тим предметима и не одустаје се од њих.
– Ми морамо да заокружимо тај рад, како би тужиоцу предали предмет, који не сме бити одбачен као непотпун. И прошли пут сам говорио о томе да град Ужице нема систем видео надзора. Ми смо у преговорима са Градском кућом да се постави видео надзор и они улажу велике напоре да се то уради. И ових дана су долазиле одређене фирме које су нудиле свој систем надзора и надам се да ће се ту ствари побољшати. Без јасног доказа не може се решити неки случај. У вези тих пуцњава има индиција и сумњи ко је извршилац – рекао је начелник ПУ Ужице.

Такође питање је било усмерено и на недавне пожаре ресторана „Плажа“ и ресторана „Хедонија“, да ли су повезани и да ли има сумњивих.
– Ради се на оба предмета. У случају „Хедонија“ има помака, могу да постоје везе и са „Плажом“. Разматрамо све опције, постоји могућност да је исти извршилац, али и да имају још неке опције – рекао је Мисаиловић.


Милош Пенезић је одговарао на питања везана за саобраћај. Новинари су изнели примедбе на учестало непрописно паркирање по градским тротоарима у центру града, које нико не санцкионише, на мали број саобраћајаца по граду, поготову на раскрсницима, где се најчешће дешавају саобраћајне несреће, односно страдају пешаци, па су наведени најсвежији случајеви попут жене на Слануши која је ударена на семафору док је прелазила зелено, као и детета на које је налетело возило улици Николе Пашића, недалеко од раскрснице изнад Музеја. Возач је побегао, а детету је сломљено стопало.


– Надам се ћемо коначно добити тај видео надзор и он ће сигурно олакшати рад у проналажењу починиоца. На Слануши је повређена жена на коју је налетео бициклиста. Возача који је ударио дете у Николи Пашића, ми смо буквално за 24 сата са криминалистичком полицијом решили тај случај. У сваком случају, у граду недостаје саобраћајних полицајаца и сигурно би са већим бројем саобраћајаца, безбедност у саобраћају била већа. Али, ми нисмо једини субјект који се бави безбедношћу саобраћаја. Ми радимо контролу максимално и према овим саопштеним резултатима наш рад је добар. Требало би и други субјекти да се укључи у регулисање саобраћаја. Саобраћај зависи и од паркинг места. Иначе, скупо би било да свака раксрница буде покривена саобраћајцем, али је разумно да раскрснице буду са видео надзором – рекао је Пенезић.
Предраг Дивац је рекао да је дошло до смањење кривичних дела и прекршаја везаних за јавни ред и мир, што може бити последица промене законских прописа и појачаног рада полицијских службеника.


– МУП базира рад на превентивној делатности, односно пројекат полиције у локалној заједници. Спровели смо пројекат са децом у вртићима, који су деца сасвим добро прихватила. Затим, током целе године ученицима 5. разреда држимо предавања „безбедно детињство“, којима су обухваћене теме као што су наркоманија и безбедност саобраћаја. И у наредном периоду спровешћемо исте превентивне активности. Такође, наш рад базирамо и на обезбеђењу великих јавних скупова и до сада нисмо имали никаквих проблема, иако је било десетине хиљада на једном месту – рекао је Дивац и додао да су најчешће биле туче, мање у угоститељским објектима, више на улицама, дрско понашање, да има повратника и да за њих се траже теже санкције.


Боривоје Боровић је подсетио да је 1. јуна ступио на снагу измењени Закон о спречавању насиља у породици.
– Дата су додатна овлашћења полицији. Организована је обука и одређени број наших службеника је стекао сертификат, тако да смо спремни дочекали измене овог закона. У прва 24 часа примене овог закона, у пет општина и граду Ужицу, колико покрива ПУ Ужице, изречене су четири мере, две удаљења, а две забрана приласка жртвама.


Пре 2. јуна, поводом дана МУП-а, спроведене су још неке активности. У среду је Друштво добровољних давалаца крви “Полицајац” Ужице, у сарадњи са Црвеним крстом и Службом за трансфузију крви Опште болнице Ужице, организовало акцију добровољног давања крви. У акцији, којој су се одазвали, осим припадника ужичке Полицијске управе, и запослени из ужичког суда и Градске управе, прикупљена је 31 јединица крви. Полицијска станица Пожега је истог дана организовала турнир у стоном тенису у Спортској хали у Пожеги.

На турниру су учествовале четири екипе и екипа Одељења криминалистичке полиције из седишта Полицијске управе која је освојила прво место. У појединачној конкуренцији, у којој је учествовало 11 такмичара, први је био Иван Вранић. Осим тога, у среду су и малишани ужичких вртића посетили Ватрогасни батаљон у Ужицу, а јуче, у четвртак, организован је турнир у шаху, на којем је прво место освојио Владимир Симић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.