početak AKTUELNO Америка на ивици сукоба

Америка на ивици сукоба

od nedelja
701 pregleda

Данас већ сви знамо за Чарлотсвил (Charlottesville), градић у Вирџинији, одакле су, какве ли ироније, потекла чак два америчка председника – Томас Џеферсон и Џејмс Монро. Данас се тамо експонира нови облик беле супериорности, концентрисан у млађој популацији, која се прошлог викенда окупила да демонстрира против уклањања споменика конфердералном генералу Роберту Лију; све је личило на буђење неког новог Кју Клукс Клана, а онда су почеле и контрадемонстрације. Ми најбоље знамо како се то чудо завршава.

Пале су жртве! Младић из Охаја колима је упао у групу контрадемонстраната, убио једно, тешко повредио двадесетак људи, потом је ухапшен, а онда су нам његови учитељи објаснили да је одувек био фасциниран нацизмом, Хитлером и убеђен да је бела раса супериорна. Погинула су и два полицајца.

Док ово пишем, председник Трамп се још није званично огласио, иако су многи у његово име осудили догађаје и немире; саветник за националну безбедност је нагласио да се ради о криминалном акту против Американаца, који има све елементе дефиниције тероризма (“Кад год неко учини нешто против људи, у намери да изазове страх, ради се о тероризму”) . Председник је у суботу, говорећи са свог голф игралишта у Њу Џерсију, нагласио да се, на жалост, ова расна подељеност у Америци кува деценијама, али да ће покушати да спречи кључање. Није експлицитно поменуо национализам, што су му замерили и партијски другови у својим изјавама за штампу. “Није време за читање редова, већ за називање појава правим именом”- пише у заједничком саопштењу две најважније партије.

Да ли је овим догађајем, најбројнијем овакве врсте у последњих неколико деценија, незванично васкрсао неки нови бели национални покрет (са овог скупа су изостали и Кју Клукс Клан, и Ареијевска Нација и Наци Скинхедс), кога чине уредно избријани и ошишани младићи са бејзбол палицама, сузавцем и пиштољима? Вести кажу да су неки били и у америчкој војсци. Многи припадају новим покретима Vanguard America, Identity Evropa и Traditionalist Workers Party. Кажу да су неке од њих подржале и Трампов избор за председника. Екстремно десни, до самог почетка марша крили су локацију, упркос захтевима полиције и интересовању медија.
Многи страхују да ће се тензија из Вирџиније преселити на остале делове Америке, а учесници марша догађај виде као своју победу – “Сваки наш следећи скуп биће боље организован, са више људи, и биће им тешко да нас у намерама спрече. Знате, белци се прилично добро организјују” – рекао је један од челника скупа.

Председника Трампа чекају домаће и светске камере и микрофони пред којима ће ускоро морати да се отворено супротстави националистима и сукобима, и престане да осуђује “разне стране”.

Ако већ тврди да је увек директан, ево тренутка да то и покаже.

Мила Филиповић, Чикаго

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.