početak AKTUELNO ЈЕЛКА

ЈЕЛКА

od nedelja
795 pregleda

Пише: проф. др Биља Грујичић
Да ли сте окитили своју? Какве сте украсе одабрали? Да ли вам је у једној боји? Да ли је ваша обавијена тилом? Има ли машницу, уместо врха на крају? Дирају ли вас сећања? Да ли сте икад срушили јелку, да ли сте икад грдили децу због тога? Да ли сте, пре кинеских, куповали „праве“ јелке, знате оне којима не одговара свако постоље, него морате сваке године изнова да га правите? Смрчу, или јелу? Смрча има леп облик крошње, али иглице на јели дуже трају. Сећате ли се оног дечијег наваљивања да идете у куповину, пре него што се продају све добре и равномерно густе? Знате ли онај мирис када четинара унесете у просторију? Сећате ли се бомбона које висе? Међутим, последњих неколико година јењава потражња за јелкама, јер су током новогодишњих празника, изгледа, многима добре и оне пластичне. Ових дана су се појавиле и оне пластичне, снежне. Закон тржишта намеће сталне промене. Сетите се оних белих, сада прашњавих. Свако чудо за три дана.
Само ви, драге моје, немојте бити као новогодишње дрво. Сијајте, али помало и за понеког, мера је правило свих ствари на овом свету. Не знам ја за тај црвени веш, подвезице, памучну чипку, чарапе са шавом и шта све не, али немојте све одати, не олакшавајте посао истраживачу! Не заборавите капљицу парфема, ваша чула ће обрадовати мирис бергамота, црвеног грејпфрута и тамјана.
Драге моје, не могу да вам саветујем да ујутру, кад се пробудите у Новој 2018. години, уместо вести, прочитате мотивациону поруку коју сте претходне вечери написали и оставили на лако уочљивом месту, на вашој јелци, мада то не звучи лоше као идеја. Онда бих вас потценила, мислећи да вам је свеједно где живите. Цивилизацијски напредак учинио нас је барем мало мање животињама, мада нас свакодневни поступци појединаца често уверавају у супротно, зар не? Ипак понешто дозволите себи у Новој години, одложите књигу која у том тренутку није довољно инспиративна за вас и замените је бољом, исто учините са песмом, бомбонама и људима из своје околине. Све има своје време за пробу. Можда не можете свему рећи “не“, али уз осмех не морате ни на све пристати. Овог пута не дозволите фризерки да одради ваше фенирање, сигурна сам да знате о чему говорим. Почастите се омиљеним колачем, нека сва чула уживају. Одгледајте Бечки новогодишњи концерт, као да сте тамо.
Будите добри саме са собом, онда ћете бити добри са свима осталима. Не дозволите да вас погађају лаке осуде и тешке предрасуде. Овога пута нисам сумирала, прецртавала, штиклирала и правила планове, урадите то, драге моје, свака за себе у тишини, уз мале слатке лажи, насмејте се у огледалу и намигните јој, била је уз вас све ове године! Све најбоље, воли вас Ваша Биља!

(Новогодишња колумна, Ужичка недеља 976)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.