početak NAJNOVIJE Amerika u ratu sa samom sobom

Amerika u ratu sa samom sobom

od Mila Filipović
1,5K pregleda

– Predsednik Tramp je za glavne organizatore nereda osudio militantnu organizaciju “Antifa”, radikalnu organizaciju koju je okarakterisao kao domaći terorizam i opasnost za nacionalnu sigurnost zemlje, i obećao da će je tako i tretirati – Nikome nije jasna ni činjenica da se rušilačke demonstracije dešavaju uglavnom u gradovima i državama na čijem su čelu predstavnici Demokratske partije –

Covid-19 u SAD – Dan sedamdeset drugi

Nakon rušilačkih protesta u subotu u Čikagu, nedelja je u gradu bila nešto mirnija, pošto je gradonačelnica donela odluku o zatvaranju prilaza gradu i mnogih važnih gradskih ulica. Zbog restrikcija, vandali su se preselili u gradska predgrađa, od juga i zapada, do severa i istoka, rušeći izloge robnih kuća u šoping molovima, prodavnica i drugih biznisa i odnoseći sve što se odneti moglo. U Čikagu i mnogim predgrađima i juče je uveden policijski čas, od 9h uveče do 6h ujutro, na ulicama je Nacionalna garda, ali se u predgrađima ne vidi značajno prisustvo policijskih snaga. Na protestima u subotu ubijen je jedan mladić, ranjeno još najmanje 6 ljudi, a uhapšeno 260.

Protesti su nastavljeni širom Amerike, u 21 državi je uveden policijski čas, a u 16 je aktivirana Nacionalna Garda. Pandemiju više niko apsolutno ne pominje.

Lep nedeljni dan poslužio je vlasnicima razrušenih biznisa u Čikagu da sagledaju materijalnui štetu koju su vandali u nemirima napravili, očiste što se očistiti može i ponovo zabarikadiraju ulaze i izloge prodavnica, restorana i robnih kuća na Mičigen aveniji, glavnoj čikaškoj ulici i ulicama oko nje. Fasade uništene grafitima moraće da pričekaju na obnovu.

Ulice Čikaga

Demonstrirali su u nedelju i ispred kuće gradonačelnice Čikaga, Lori Lajtfut, na Logan Skveru, noseći transarente sa zahtevima za reformu policije, rušeći što im se pred nogama i rukama naslo, ali značajnijih sukoba nije bilo.

Na pres konferenciji u nedelju, gradonačelnica je rekla da stoji rame uz rame sa svima koji mirno izražavaju nezadovoljstvo zbog ubistva Džordža Flojda u zahtevima za ispitivanje slučaja i privođenje krivaca pravdi. “Zato sam i ljuta na sve one koji su preoteli ovaj trenutak, sa namerom da ga pretvore u haos, pljačku i rušenje. Treba da vas zbog toga bude stid” – rekla je gradonačelnica Čikaga počiniocima nemira.

Uz policijski čas, na snazi su od sinoć i prekidi na svim linijama gradskog saobračaja, koji če ponovo početi da funkcioniše danas u 6h ujutro, a FBI je upoznat sa stanjem na ulicama Čikaga i predgrađa i primenjivaće zakonske propise na prekršioce zabrana i uredbi.

Predsednik Tramp je za glavne organizatore nereda osudio militantnu organizaciju “Antifa”, radikalnu organizaciju koju je okarakterisao kao domaći terorizam i opasnost za nacionalnu sigurnost zemlje, i obećao da će je tako i tretirati. Protivnici predsednika odmah su reagovali tvrdnjom da je svaka karakterizacija organizacija, o kojoj predsednik govori, protivustavna i da mu neće poći za rukom da tako klasifikuje Antifu. Pripadnici ove grupe viđeni su na protestima u mnogim američkim gradovima, a kareakteristični su po crnoj garderobi, kacigama i crnim rancčevima. Levo orijentisan pokret deklariše se kao antifasistički i protiv desne političke orijentacije. ali je u suštini anarhijski skup različitih organizacija, koje deluju u direktnoj akciji, a ne političkim potezima i reformama.

Nikome nije zaista jasno zbog čega se predsednik Amerike u subotu i juče nije obratio građanima, nakon ozbiljnih rušilačkih demonstaracija širom zemlje. Zbog čega nije makar izdao saopštenje sa svojim i jasnim stavovima i potezima administracije, kojima može ujediniti naciju, razrešiti akutni problem i hronične probleme podeljenosti, prisutnog rasizma i sukoba koji su na granici građanskog rata. Niko sa sigurnošću ne može reći zbog čega kao medij, u ovim ključnim trenucima za američku sadašnjicu, isključivo koristi Twiter, povremeno dolivajući ulje na vatru.

Nikome nije jasna ni činjenica da se rušilačke demonstracije dešavaju uglavnom u gradovima i državama na čijem su čelu predstavnici Demokratske partije, zbog čega policija nije primenila efikasniju taktiku i zaštitila građane, kao i privatnu i državnu imovinu. Čime će garantovati zaštitu imovine i ljudi tokom uvedenog policijskog sata i u danima koji dolaze? Kako će sarađivati sa Nacionalnom gardom i da li ćemo uskoro videti i vojsku na američkim ulicama.

Na sceni su mirni, dnevni protesti, i rušilačke noćne demonstracije, uz prisustvo mnogih organizovanih grupa, opremljenih za rušenje i pljačku.

U Mineapolisu, u kome se i desio tragičan događaj koji je izazvao nacionalne demonstracije, juče je na demonstrante na auto putu naleteo kamion, srećom bez žrtava i težih posledica. Demonstrira se i u Los Anđelesu, Njujorku, Atlanti, Detroitu, Indianapolisu, Filadelfiji i drugim gradovima.

Nacionalna garda je na ulicama širom Amerike. Građani u razrušenim gradovima plaše se noći, u kojoj će Amerika i dalje biti u svojevrsnom ratu sa samom sobom. U strahu ćemo biti i sutra, kada će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.