početak GRADSKA После 5 година вода поново за пиће

После 5 година вода поново за пиће

od nedelja
1,K pregleda

Већник Драгољуб Костић и директор ЈКП „Водовод“ Душко Љујић саопштили су данас да су добили потврду од Министарства здравља, односно санитарног инспектора да се вода из акумулације Врутци од данас може користити за пиће и спремање хране.
– Данас смо добили потврду од Министарства здравља, односно санитарног инспектора, да се вода из акумулације Врутци од данас може користити за пиће и спремање хране. Урађене су све три потребне анализе од када је вода пуштена у водоводну мрежу, пре десетак дана. Анализе су вршили Завод за јавно здравље Ужице и Завод за јавно здравље из Београда. То значи да су све биолошке, микробиолошке, хемијске и физичке анализе показале добре резултате, а на нама је сада да у континуитету испоручујемо исправну воду – рекао је Костић и поново се захвалио Влади Републике Србије и Министарству грађевина, који су уложили 650 милиона динара у доградњу и реконструкцију постојеће фабрике воде „Петар Антонијевић“ у Ужицу.
Душко Љујић је рекао да ће данас од 14 часова све цистерне бити склоњене.
Поред тога, Костић је додао да се вода уз Врутака узима са три нивоа и да се тренутно узима са око 30 м дубине.
– И вода која стиже до фабрике тј. сирова вода у добром је стању. Природа се сама постарала да се смањи број цијанобактерија у води. Ми смо једино уклонили све дивље депоније око језера и притока река – рекао је Костић и дао гаранцију да се вода са ове акумулације може користити наредних деценија.
Да подсетимо да се вода из акумулације Врутци није користила од децембра 2013. године, када је обелодањена велика концентрација цијанобактерија у води за пиће.
Градски штаб за ванредне ситуације се захваљује грађанима, привредним и другим субјектима на стрпљењу и помоћи коју су пружили у претходном периоду. Посебну захвалност ушутио је Црвеном крсту Србије, јавно комуналним предузећима из суседних општина и града Ужица, Сектору за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије, Војсци Србије, ДВД Ужице и другим субјектима и појединцима који су били ангажовани на спровођењу активности испоруке пијаће воде.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.