početak NAJNOVIJE ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ИЗБОРНИХ ТИМОВА

ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ ИЗБОРНИХ ТИМОВА

od nedelja
574 pregleda

ВУКА ЈЕРЕМИЋА, САШЕ ЈАНКОВИЋА И БОШКА ОБРАДОВИЋА
Иако јасно одвојени у председничким кампањама, изборни тимови Вука Јеремића, Саше Јанковића и Бошка Обрадовића сагласили су се о заједничком циљу да спрече нерегуларности и крађу у изборном процесу и да заштите права бирача да на председничким изборима слободно, неометано и без страха бирају свог председника.
Предизборни штабови тројице кандидата позивају:
Републичку изборну комисију да призна право судским оверитељима да врше оверу потписа грађана
Закон о избору председника Републике изричито наводи судске оверитеље, а не нотаре, као искључиво надлежне за послове овере потписа. У супротном, услед недовољних капацитета нотарских канцеларија и притисака власти на нотаре, биће угрожено или онемогућено право појединих председничких кандидата да поднесу кандидатуру.
Народну скупштину да оснује Надзорни одбор за контролу избора
Надзорни одбор Скупштине састављен од представника свих парламентарних странака мора да надгледа целокупан процес и поднесе јаван писани извештај Скупштини и грађанима Србије по окончању избора. Ово је законом прописан елемент контроле изборног процеса и одговорности свих органа власти за фер и поштене изборе.
Председницу Народне скупштине да одмах упути званичан позив Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да обави посматрачку мисију, у складу са досадашњом праксом.
Како надлежни државни органи нису применили препоруке OЕБС-a oд 24.априла 2016. године за исправком многобројних неправилности током изборног процеса, потребно је да ОЕBS изборни процес надгледа од самог почетка
Државне органе да не допусте и не понављају нерегуларности које су забележене у извештају ОЕБС-а
У извештају ОЕБСа од 24. априла 2016. године, уочене су бројне неправилности у току изборног процеса и дате препоруке које нису испуњене. Зато захтевамо од државних органа да не понове неправилности уочене у претходним изборним процесима.

Изборни тимови три председничка кандидата предузимаће усаглашене мере како би током целог изборног процеса пратили и штитили остваривање права грађана на слободну изборну вољу.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ТИМА ВУКА ЈЕРЕМИЋА

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.