početak EKONOMIJA Немци траже узгајиваче корнишона

Немци траже узгајиваче корнишона

od nedelja
1,1K pregleda

ПОЉОПРИВРЕДА
Пољопривредницима Ужица у сали скупштине града немачка фирма Куне представила је вертикалну (шпалир) производњу корнишона. Бернард Урлих, дирекор за набавку сировина у тој фирми, рекао је да је циљ ове презентације проналажење што већег броја фармера који би се бавили производњом корнишона и отварање откупног места у Ужицу.
Према речима Бернарда Урлиха, немачка фирма почела је откуп корнишона прво у Козарској Дубици пре четири године, а прошле године у Сремској Митровици. Ове године су кренули у већу кампању и већ су промоције одржане у Панчеву, Чачку и Црвенки, па сада и у Ужицу.


Пољопривредни инжењер Коста Ђуровић рекао је да је почетно улагање у производњи корнишона на 10 ари око 750 евра, с тим што је произвођач дужан да обезбеди стубове.
– Цела производња се шаље за Немачку где се врши конзервирање и затим иде у продају широм Европе. Расађивање креће око 15. априла, што је случај са Сремском Митровицом, а у Златиборском округу крајем маја. После расађивања треба да прође месец дана за убирање првих корнишона, а берба траје од два до два и по месеца. Процена је да на 10 ари принос 6,5 тона, могуће и 7 до 8 тона, а зарада се креће од 2.000 до 2.400 евра. Цена је већ уговорена и то за прву класу 65 евроценти, за другу 25, а за трећу 7,5 евроценти – рекао је Ђуровић и додао да би ph вредност земљишта требало да буде од 5,8 до 7.
Ђуровић је истакао да би дошли у неки регион потребно је да се корнишони производе на најмање 2 хектара површине, односно да има око 20 произвођача по 10 ари, како би направили откупни центар, односно машину која врши сортирање и одатле слали за Сремску Митровицу где су хладнњаче, у којима би корнишони остали дан до два, а затим послати у Немачку.
За сада је велико интересовање у Србији. За прошлу годину, према речима Ђуровића, у крају Сремске Митровице, где су се корнишони гајили по методу „по поду“, просечно је са хектара убрано 100 тона.


Сања Јанковић, већница за пољопривреду, рекла је да се по други пут ужичким произвођачима одржава предавање о узгоју корнишона што сведочи о великој заинтересованости пољопривредника. Према њеним речима, корнишоне гаје само два до три произвођача у Луновом селу на основу потреба локалног становништва. О значају испитивања квалитета земљишта и о узгоју говорио је је и Андрија Радуловић из Пољопривредне службе Ужице.

З. Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.