početak GRADSKAINFO Аустрија уочи Првог светског рата

Аустрија уочи Првог светског рата

od nedelja
564 pregleda

izložba austrija u gkc užice

ИЗЛОЖБА У ГКЦ
У сарадњи Градског културног центра Ужице и Аустријског културног форума при аустријској амбасади у Београду у понедељак вече отворена је изложба „Затишје пред буру“. Изложба описује период пред 1914. годину у погледу културног и друштвеног стваралаштва Аустрије.
Директор ужичког ГКЦ-а, Милован Обреновић рекао je да му је част и задовољство да су овом изложбом успоставили сарадњу са овом аустријском установом.

izložba austrija u gkc užice

– Осим ове изложбе, имам прилику да најавим још две планиране за ову годину, у мају и септембру, посвећене сто педест годишњици Ринген штрасе, улице у Бечу и Бечу, као главном граду Аустрије и културном центру тог дела нашег континента. Осим навдених изложби, планирамо сарадњу и у филмском и музичком програму – рекао је Обреновић и поздравио магистра Јоханеса Иршика, директора Аустријског културног форума, који је отворио изложбу.
Мр Јоханес Иршик је рекао да се у Аустрији, али и у другим деловима Европе, период пред Први светски рат често види као незанимљив и досадан, као период у коме је време наизглед стало, пред ужасима рата који је захватио Европу.

izložba austrija u gkc užice

– Међутим, за разлику од овог веровања, у годинама пред Први светски рат Аустрија и посебно Беч су пролазили кроз време грозничавих промена, правећи модеран велики корак у многим областима, које су представљене на овој изложби и које су обликовале и промениле животе људи. На пример, Сигмунд Фројд је спроводио истраживања на несвесном нивоу нашег постојања, жене су почеле да се еманципују, ционисти су чезнули за јеврејском државом, музика је напуштала темеље хармоније и слике су се брзо ослобађале реализма – описао је мр Иршик.

izložba austrija u gkc užice

Он је још рекао да је 1900. године Беч био већи него данас, са популацијом од више од два милиона становника, који су долазили из свих крајева централне и југоисточне Европе, укључујући и Србију.
– И тада је град био пун осећаја креативности и иновација. На крају века, многи српски научници и уметници су долазили у Беч да студирају и раде, укључујући, на пример, познатог географа Јована Цвијића – рекао је мр Иршин и захвалио се Културном градском центру за приказивање ове изложбе.

З. Г.

izložba austrija u gkc užice

IMG_0011 IMG_0012 IMG_0013 IMG_0019 IMG_0020 IMG_0021 IMG_0022 IMG_0023 IMG_0024 IMG_0026 IMG_0027 IMG_0030

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.