početak AKTUELNO Бајке из 1001 ноћи

Бајке из 1001 ноћи

od nedelja
618 pregleda

ЗОРАН ЖИВКОВИЋ, НОВА СТРАНКА

FoNet-NOVA-ŽIVKOVIÆ

– Грађани морају да знају да бојкотовањем избора свој глас практично дају највећој партији. Прошло је време „белих листића“. Често понављам да ако нећете да се политика бави вама, онда ви морате да се бавите политиком –

Поштовани господине Живковићу, многи пасионирани гледаоци скупштинских преноса пријатно су изненађени Вашим наступима. Више пута до сада сам чуо да су вам наступи јасни и да наступате као озбиљан опозициони посланик. Вреди ли бити посланик у скупштини у којој апсолутну већину има оваква гласачка машина? Постоји ли икаква контрола извршне власти од стране скупштине?
– У атмосфери где је скупштинска већина обична гласачка машинерија, где нема места критици, нити здраворазумском размишљању не постоји квалитетна контрола власти. Логично је да највећи број посланика који нису прозборили ни реч долази управо из највеће партије. Задатак ћутолога је да на миг шефа посланичке групе удари тастер приликом гласања за законе који долазе из Владе. Они изабрани, који имају свето право да прозборе, читају литерарне радове о лику и делу њиховог врховног вође и идола Александра Вучића. Малобројна опозиција мора много више да се труди да се њен глас чује, јер то очекују и наши бирачи. Господин Павићевић и ја смо, што и званична статистике показују, били најактивнији народни посланици у претходном периоду и убудуће ћемо се трудити да указујемо на многобројне грешке које ова власт прави. Што кроз дебате, што путем амандмана. Поготово сада, када полако спада плашт неистина, лажних најава и демагошке политике коју води влада на челу са Александром Вучићем. Сигуран сам да то и грађани, чак и они који су ономад гласали за СНС, данас виде без обзира на невиђену маркетиншку кампању коју води.

Свакојака обећања смо чули од Вучића и његове партије, али мало тога је релаизовано у конкретном животу. Последњих месеци смо нон-стоп слушали о чудима која се најављују за јесен… Шта реално очекујете од власти наредних месеци? Да ли ће доћи до смањења плата и пензија? Хоће ли почети да смањују вишкове у јавном сектору?
– Од Вучића смо за ових 800 дана власти чули само бајке из 1001 ноћи. Сваког дана најављује хиљаде нових радних места, досад невиђене реформе, чишћење јавног сектора од запослених партијских пулена, мере штедње, гигантске пројекте које ће нам финансирати браћа из УАЕ, брз улазак у ЕУ, повећање извоза… Од свега тога смо добили пребројавање службених возила и запослених у државној управи и јавним предузећима, померање радног времена, гомилу билборда и макетa, повећање јавног дуга, још већи проценат незапослених, амнестију оних за које је у предизборној кампањи говорио да су тајкуни и криминалци и реформе које се огледају само у доношењу закона по хитном поступку, чак и кад за то нема потребе. Вучић води политику „на нервној бази“. Када је он у лошем расположењу, онда Србија одлази у суноврат, када му је мало боље, сви чланови Владе су срећни и еуфорични. Само се смењују представе у којима увек главну улогу игра А. Вучић, спаситељ и човек који се разуме у апсолутно све: од спортских клубова до процене академске честитости. Још једна представа открила нам је да наш премијер има „меко срце“. Видећемо шта ће бити епилог те представе, али у најави су смањења плата и пензија. Учинке ове Владе грађани ће осетити тек на зиму, кад притисну високи рачуни, смањена примања, још већи економски проблеми и притисци. А хоће ли почети смањење вишкова у јавном сектору – и ако буде, то ће бити неколико жртвених јагњади за сценографију нове оперетске представе Александра Вучића.

Морам да Вас питам у вези са овим замешатељством око Етихада. Зар је могуће да су уговори преправљани? Шта очекујете да ће се дешавати са том фирмом наредних година?
– Од Милошевићевих омладинаца се не очекује ништа добро и поштено. Тако ме ни приказивање уговора на којем се јасно види лажан датум не чуди. Подсећам да је уговор потписан у јулу 2013. године, а не годину дана касније. Још апсурдније је да је приказани уговор потписао министар Вујовић, а само неколико месеци раније је тврдио да никад није видео тај уговор, јер се не налази у његовом сефу. Елем, из приказаног уговора не види се ни како, ни чијим средствима Вучић планира да од српске авио – компаније направи најбољу авио – компанију на Балкану. То што је приказао народу је будалаштина. Ми и даље немамо информације које ће разуверити оправдане сумње и наговештаје да је тај уговор потписан на штету Србије и на грбачу наших пореских обвезника. И ова представа је помпезно најављивана месецима. Померали су се датуми објављивања, смењивали Вучићеви портпароли и заштитници, од Зоране Михајловић до Синише Малог. Епилог је та спектакуларна конференција на којој је речено да ће девет старих авиона бити замењено са девет половних, да је промет компаније порастао за 80 одсто, али није рекао да су тај „раст“ субвенционисали порески обвезници ове земље.

ostatak intervjua možete pročitati u novom broju Užičke nedelje…

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.