početak GRADSKAINFO Град и привреда се уједињују да дођу до бољег кадра

Град и привреда се уједињују да дођу до бољег кадра

od Užička Nedelja
637 pregleda

СЕНЗАЦИОНАЛНО, ДО САДА НЕВИЂЕНО: НОВИ НАЧИН СТИПЕНДИРАЊЕ УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА
Конкурс за нови начин стипендирања студената и ученика на државним факултетима и школама, које стипендира град Ужице са ужичким предузећима, требало би да буде објављен у другој половини новембра. На конференцији за новинаре заменик градоначелника Немања Нешић и члан Градског већа задужен за привреду Момир Петровић говорили су о критеријумима и разлозима због чега се приступа новом виду стипендирања. Према речима Нешића, главни разлог је да би се млади после завршених студија вратили у Ужице, али и привреди обезбедио кадар.

momir-petrovic-umanjena
– Стипендије које буде одређене биће исплаћиване у 2017. години. Основна новина је да ће се у стипендирање студената укључити и привредна друштва и здравствене установе, као и фирме из области услужних делатности. Приликом заједничког, партнерског односа стипендирања, јасно су дефинисане и обавезе уговорних страна, града Ужица, студената и привредних субјеката. Предлог за заједничко стипендирање упућен је на скоро 200 адреса привредних субјеката, а конкурс би требало очекивати у другој половини новембра. Фирмама смо дали рок до 13. новембра да се одлуче да ли желе и који кадар желе да заједно стипендирамо. После тога, потребно је још десетак дана за припрему комплетног правилника, тако да би конкурс расписали крајем новембра. Студентима ћемо оставити рок од две недеље за пријављивање – рекао је Нешић и додао да је циљ да ове заједничке стипендије буду стимулативне и у зависности од факултета и године студија, поједине би биле на нивоу или веће од тренутне минималне зараде у Србији.
– За ове стипендије могу конкурисати и студенти који нису на буџету, а после завршеног факултета, услов је да раде у фирми која је учествовала у стипендирању најмање двоструки временски период од периода стипендирања.

momir-petrovic-grad-uzice

До сада је Град за стипендирање студената издвајао око 14,5, а за ученике средњих школа око 2,5 милиона динара, али већина тих студената се није вратила у Ужице. Стипендије за најбоље студенте и ученике ће у сваком случају остати и даље. После сагледавања ситуације да сваке године велики број квалитетних кадрова одлази из Ужица, одлучили смо да томе станемо на пут и да негативне последице свега тога макар смањимо – објаснио је заменик градоначелника.
Очигледно је да је ужичким фирмама потребан стучни кадар.
– Град је вољан да стипендира заједно са привредом оне кадрове који су јој потребни. На тај начин ће се високообразовани кадар вратити у Ужице где ће радити одређени број година, засновати породицу. С друге стране опет, привреда без свежих људи и нове енергије не може постићи већу ефикасност, а када то има, онда ће и град од привреде имати веће приходе. Ти млади, стручни кадрови су, заправо, потенцијални мотори града, нови погон у целој овој причи,- истакао је Момир Петровић, члан Градског већа задужен за привреду.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.