početak NAJNOVIJE Bez promene režima u Njujorku

Bez promene režima u Njujorku

od nedelja
678 pregleda

COVID-19 – Dan petnaesti
Predsednik Amerike, Donald Tramp, ipak nije doneo odluku o novom, oštrijem režimu izolacije u Njujorku, Nju Džersiju i Konektikatu, kako je ranije u subotu najavio, ispraćajući brod-bolnicu “Comfort” na put prema metropoli. “Karantin nije neophodan”, objasnio je predsednik.
Brod će u Njujork stići u ponedeljak, raspolagaće sa 1.000 bolničkih kreveta, imaće 1.100 članova posade, 12 operacionih sala, i biće namenjen teškim pacijentima iz drugih bolnica, kako bi se bolnički kapaciteti iz erije oslobodili za zaražene coronavirusom.
Umesto promene režima i uvođenja totalnog karantina, Centar za kontrolu bolesti izdao je uputstva kojim ograničavaju saobraćaj iz Njujorka i u Njujork u narednih 14 dana, uz obrazloženje da se uputstvo ne odnosi na prevoznike, zaposlene u infrastrukturi, finansijske sluzbe i dostavu hrane.
U subotu je broj zaraženih u Americi prešao 125.000, sa 2.185 umrlih, od čega je 50.000 obolelih u državi Njujork, a čak 30.000 ljudi u Njujork sitiju. U državama Vasington, Mičigen, Ilionis, Masačusets, Kalifornija i Florida zabeleženo je više od 3,000 pozitivno testiranih na virus.


Još uvek niko sa sigurnošću ne može reći kada će broj zaraženih u Americi dostići vrhunac, za 2 nedelje ili možda još kasnije, čime se dovodi u pitanje opcija i predlog predsednika da se, makar deo zemlje, na Uskrs, 12. aprila, odblokira i vrati u koliko-toliko normalan život. Analitičari su, uz prognoze i detalje sa terena, ponavljali da su epidemiolozi i drugi medicinski stručnjaci već dugo i ozbiljno upozoravali na razvoj pandemije slične ovoj i isticali nespremnost zemlje da joj se suprotstavi, ali da političari, naravno nisu slušali upozorenja, jer nije išlo u prilog dnevnopolitičkim potrebama (pandemija ne dobija izbore, zar ne, ali može da ih izgubi), pa su i gradovi, i države, kao i cela zemlja uostalom, u krizu ušle potpuno nespremno.
Stanje u snabdevenosti bolnica krajem vikenda se donekle popravljalo – iz saveznih rezervi, donacija i uz pomoć privatnih kompanija stizala je zaštitna oprema, a administracija je nalazila načine za nabavku i distribuciju ventilatora i respiratora. U Njujorku će biti opremljeno još 5 medicinskih centara za vanredne okolnosti, u Čikagu će od 24. aprila McCormick centar biti opremljen sa 3.000 bolničkih kreveta, a United Centar postati centar za medicinsko osoblje.


Posle Njujorka, značajno povećanje broja zaraženih očekuje se i u Čikagu, uz obrazloženje da je gradski prevoz (Metra, L, lokalni autobusi) svakako žarište zaraze. U subotu je i u Kanzasu doneta odluka o ostanku kod kuće, što je do sada 25. američka država koja je primenila isti režim u stanju pandemije.
U subotu smo čuli i opcije o novim, odobrenim testovima na coronavirus, čiji će rezultati biti gotovi za samo 5 minuta, ali nema mnogo vesti o njihovoj preciznosti niti o tome kada će biti dostupni.
Izvesno je da će pandemija, osim na ekonomsko stanje, značajno uticati i na mentalno zdravlje stanovnistva, uz strepnju od povećanog broja samoubistava, nasilja u porodicama, pojačanu anskioznost, strah od gubitka posla i depresiju. U mnogim gradovima otvorene su hot line za pomoć mentalno bolesnima i svima kojima je potreban savet stručnjaka kako da se sa novim stanjem i režimom života izbore. Za one koji rade od kuće preporučuju da izbegavaju spavanje tokom dana, oblačenje za posao, vežbanje bar jednom dnevno i obavezne video kontakte sa familijom i prijateljima.
Muzika, kao i uvek, može da pomogne, donekle. Zato ne zaboravite “The Living Room Concert for America”, u organizaciji Eltona Džona, na kome će nastupiti Alicia Keys, Billie Eilish, Tim McGraw, Billie Joe Armstrong, Backstreet Boys, Mariah Carey i drugi. Svi će nastupiti iz svojih dnevnih soba, a gledaoci će moći da doniraju sredstva u dve humanitarne organizacije – Feeding America i First Responders Children’s Fondation. Koncert će biti emitovan na Fox Network, sa početkom u 9:00pm EST. Možda stvarno pomogne da nam sutra bude malo bolje.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.