početak GRADSKAINFO Бране у акцији

Бране у акцији

od nedelja
613 pregleda

бранислав миторивћ

И мобилни телефони електромагнетно зраче
Професор Електротехничког факултета у Београду Младен Копривица у четвртак, 21. јула, одржао је предавање на тему јавни мобилни системи, заштита животне средине и изложеност људи електромагнетном зрачењу.
Базне станице су неопходне за рад мобилних телефона, а средство комуникације између њих су електромагнетни таласи и због тога и базне станице и мобилни телефони производе нејонизијућа електромагнетна зрачења, којима су изложени људи. Професор Копривица каже да се у пракси испоставило да мобилни телефони, који су веома близу тела, више зраче, него што зраче базне станице.

младен копривица

– Данашњи део предавања је био посвећен техничкој страни упознавања људи о изворима електромагнетног зрачења, шта су базне станице и електромагнетно зрачење које потиче са мобилних телефона, које се у већем броју истраживаних случајева испоставило доминантним – рекао је професор Копривица.
Он је још рекао да је законска регулатива у Србији дозвољеног нивоа електромагнетног зрачења строжија у односу на свет и у складу са тим и мерења у Србији. У Србији тренутно има око 3.000 базних станица, које се налазе у насељима.

зрачење

– Избегава се њихово постављање у школама, обдаништима, болницама, али треба водити рачуна да се базна станица превише не удаљи од ових објеката, како се у том случају на самим мобилним телефонима не би повећавало зрачење. Има смисла удаљити базну станицу до извесне мере, али при том треба водити рачуна о укупном ефекту и не гледати само једнострано на овај посао – рекао је Копривица и додао да се људи боје електромагнетног зрачења и да га најчешће повезују са радиоактивним зрачење, што су сасвим две различите ствари.

З. Г.

зрачење 2

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.