početak NAJNOVIJE Buduću poslanicu oslobodio užički sud

Buduću poslanicu oslobodio užički sud

od nedelja
4,8K pregleda

Želim da obavestim javnost da sam danas dobila Presudu kojom me Prekršajni sud u Užicu oslobađa odgovornosti u prekršajnom predmetu po izdatom prekršajnom nalogu u vezi sa učešećem na protestu protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

U presudi se, između ostalog, navodi da je članom 54. Ustava Republike Srbije propisano da je mirno okupljanje građana slobodno, a da se sloboda okupljanja može zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije. Navodi se, takođe, da je stav suda da je naknadnim izdavanjem prekršajnog naloga za saobraćajni prekršaj, u momentu mirnog javnog okupljanja građana, moglo dovesti do povrede slobode okrivljenje na javno okupljanje zajemčene Ustavom.

ivana parlić užice narodna stranka užička nedelja

U presudi se dalje obrazlaže da činjenica da je kritičnom prilikom došlo do obustave saobraćaja ne znači da se sloboda okupljanja može ograničiti, jer je do privremene obustave saobraćaja došlo mirnim protestom, pa se pojam mirno okupljanje građana, po stavu suda, mora tumačiti tako da uključi i ponašanje koje, u konkretnom slučaju, privremeno obustavlja saobraćaj, čime se usporavaju ili sprečavaju aktivnosti drugih koji ne učestvuju u okupljanju.

Ivana Parlić

Predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.