početak EKONOMIJA Чачански адвокати руше легално избрану ужичку власт

Чачански адвокати руше легално избрану ужичку власт

od nedelja
727 pregleda

vrtić užice

СРПСКА САМОУПРАВНА МАТЕМАТИКА
Након што су се у Ужицу појавили адвокати из Чачка, који су на капијама вртића (јавне установе), родитељима делили флајере да би тужили локалну самоуправу, зато што су им услуге вртића наплаћиване незаконито, више од цене предвиђене законом, Ужичанима су се обратили Петар Благојевић, члан Градског већа задужен за друштвене делатности, и Лела Ковачевић, директорка установе Дечији вртићи и позвали родитеље да не туже град, већ да сачекају одлука Врховног касационог суда, који ће утврдити да ли је било незаконитости.
Наиме, како је речено, реч је о суми од укупно 80 милиона динара, коју би, ако Врховни касациони суд утврди да је било незаконитости, град требало да врати родитељима. Лела Ковачевић је рекла да се ради о периоду од 1. марта 2013. године до 1. јуна 2015. године, када је учешће родитеља у плаћању вртића од укупне економске цене било 33 посто.
– Наша економска цена је била 25.000,61 динара, од чега је локална самоуправа финансирала 80 посто, а родитељ 33 посто (?!). Родитељи су, због немогућности локалне самоуправе да толиким делом учествује у финансирању, од 1. марта 2013. до 1. јуна 2015. године, плаћали 33 посто. Тако смо дошли до рачунице да су родитељи у том периоду дали 43.000 динара више по детету, а укупно се ради од око 80 милиона динара – рекла је, између осталог, директорка вртића.
Она је додала да су родитељи о томе обавештавају и позвала их да поднесу захтеве вртићу, које ће ова установа проследити локалној самоуправи, ради евиденције.
Петар Благојевић је замолио родитеље да се стрпе и да сачекају одлуку Врховног касационог суда, па, уколико се утврди да је прекршен закон, Град ће се договорити са родитељима о враћању новца. Он је рекао да адвокати нуде бесплатно своје услуге, али да ће ипак на крају, уколико суд донесе пресуду у њихову корист, адвокати узети 25 посто од износа.
– Да ли ту постоји незаконита висина цена, на суду је да то утврди. Замолио бих родитеље да сачекамо мишљење Врховног касационог суда, у противном се може десити да или грађани или град беспотребно плаћају судске таске, адвокате или судске трошкове – рекао је Благојевић.
Иначе, ово је последица тужби родитеља других локалних самоуправа, као што су Београд или Крагујевац, где су цене вртића за боравак деце наплаћивали и преко 10.000 динара. Цена боравка деце у ужичким вртићима је и даље 5.000 динара, само што је од јуна прошле године враћено да град учествује са 80 посто у финансирању вртића.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.