početak NAJNOVIJE Циљ нам је стварање компетентне грађанске управе

Циљ нам је стварање компетентне грађанске управе

od nedelja
579 pregleda

ljubiša preletačević beli

СТЕВАН ВЛАЈИЋ, АЛИАС НЕБОЈША ПРИЛЕПАК: ЛИСТА САМО ЈАКО, МЛАДЕНОВАЦ
По многима, Љубиша Прелетачевић Бели и његова листа су највеће изненађење последњих избора. По другима, они су апсоултно адекватан одговор на политику у Србији. Они су група младих људи, који су одлучили да живе у свом граду и урадили једну ужасно једноставну ствар, потрудили су се да од њега направе боље место за живот. Искористили су субверзију као начин политичког деловања и успели у својој намери. На локалним изборима у Младеновцу добили су велико поверење суграђана и били други на изборима. Понудили су нам Љубишу Прелетачевића Белог, Небојшу Прилепка и гомилу опскурних сарадника, чији је основни циљ живот на туђи рачун. Добар део Србије слави њихов резултат на изборима и, у њима види образац борбе против свих глупих и лоших ствари са којима се сусрећемо. Небојша Прилепак, код куће и у комшилуку познат као Стеван Влајић, објашњава како је дошло до овакве политичке преваре и шта су циљеви за које се његов покрет залеже.
Вероватно сви већ знају и питали су вас хиљаду пута, али је ред да се представите. Ко су Љубиша Прелетачевић Бели, Небојша Прилепак и остали лидери покрета Сарму пробо ниси?
Магистар Прелетачевић, коалициони партнер Небојша Прилепак, кум Петар Поповић Ајкула и други – ликови су који чине сатиричну поставку једне типичне општинске/градске/републичке гарнитуре. Они представљају логично исходиште данашње политике у свом најекстремнијем стадијуму, ситуацију у којој бахати лакташи заузимају важне функције, на конто мегаломанских обећања, којих има у изобиљу и по правилу “пролазе” код гласача. Ми смо опонашањем таквог деловања освојили 20% гласова и изборили се за то да нас представљају образовани, морални и самосвесни људи.

Како вам изгледа политички живот из перспективе одборника? Како на вас реагују представници актуелне власти?
Грађански покрет “Само Јако!” делује као опозиција, па се политички живот из перспективе нашег одборника и “обичног” грађанина не разликује претерано. Битно је то што су одборници на извору информација, могу да предлажу нешто што ће од стране власти бити одбијано, имају могућност контроле и примају надокнаду од 3 хиљаде динара месечно, макар је тако у Младеновцу. Представници власти су у почетку били резервисани, јер нису знали како да се поставе према нечему што се десило тако изненада, за месец дана. Широка коалиција око СНС, СПС, ЈС, СДС и ЛДП, која је на власти у Младеновцу, полако нас таргетира као главне конкуренте и непријатеље, будући да смо најјача опозициона опција. На тој позицији смо заменили ДС и бившег председника општине.

А колеге из других опозиционих партија? Нуде ли сарадњу или сте и њима трн у оку?
Наш положај у политичком спектру је специфичан. С једне стране, пре самих избора су нас оптуживали како опозиционим опцијама одузимамо гласове, које ћемо однети испод цензуса и на тај начин помоћи СНС-у. Након тога, постојала је прича да ћемо се погазити обећање из кампање и ући у власт са СНС, што нисмо учинили, јер би нас, након таквог потеза, било срамота да изађемо на улицу. Данас су ствари поједностављене, јер су у опозицији остали само одборници “Само Јако!” и Демократске странке. То како нас посматрају не могу да проценим, могу само рећи да имамо коректан однос (Младеновац је мали град), иако неће доћи до сарадње, нити коалиције, што смо више пута истакли.

Да ли су већ било непристојних понуда од кад сте постали релевантан политички фактор у Младеновцу?
Наравно, то је, нажалост, постало нормално, иако смо се пре самих избора декларативно одредили према таквој могућности. Не смемо да разочарамо људе, учествујући у математичким комбинацијама, којима би се дошло до просте већине. То није био разлог нашег активирања, већ стварање комплетне и компетентне грађанске управе. Овога пута то нисмо успели, али ће нам, то што нисмо поклекли, помоћи на следећим изборима да постављени циљ остваримо.

ljubiša preletačević beli 4

Током кампање сте обећали милијарде евра страних инвестиција, оживљавање привреде и стотине хиљада радних места. Је ли вас бар мало срамота што немате бујну машту као професионални политичари?
Било је веома тешко опонашати их у непрестаном претеривању, у појединим тренуцима се нисмо ни трудили. Мене је лично забринуло то што сам чуо да постоје и примери да су неки људи гласали за Белог, баш зато што су поверовали у неку од тих измишљотина о будућем прогресу, процвату привреде, итд. Није лако у понижавајућој и континуираној манипулацији парирати једном искусном вуку, какав је нпр. Александар Вучић.

Ажурно пратите прелетања у другим општинама. Има ли међу њима квалитетних кандидата који би могли да појачају ваш покрет?
На “твитеру” се често у шали дотакнемо те теме, јер се широм Србије дешавају несвакидашњи прелети, а за те људе је постао устаљен израз “прелетачевићи”. Ипак, у реалној политици, апсолутно смо против прекрајања изборне воље грађана – а то је основни начин.

Како се борити против политичара који угрожавају политички систем, тако што држе до својих принципа и не прелећу из партије у партију?
Најтеже је борити се против часних и принципијелних, заправо, против таквих се нема разлога ни борити. Ми у Младеновцу имамо “зицер” позицију – председнику општине је ово четврти пут да партиципира у власти, а међу већницима су студенти приватних факултета, прелетачи и лојални партијски војници. Било би веома незгодно имати наспрам себе људе од интегритета и знања.

Цела идеја је настала као спрдња са политичким кампањама у Србији. Ипак, у локалну скупштину сте увели неке стручне људе који се озбиљно проблемима грађана. Што вам је то требало?
Кампања је трајала тачно 38 дана, а негде на средини смо схватили да се развила невероватна енергија. Тада смо утврдили и правила, покрет је подељен на два дела, који делују као једна целина. Дакле, постоји сатирични одељак, у коме група младих, опонашањем, покушава да укаже на ужас савременог политиканства, и одељак грађанске алтернативе, који чине образовани и некомпромитовани грађани Младеновца.

ljubiša preletačević beli 2

Шта је веће изненађење претходних избора, ваш резултат или то што људи и даље гласају за партије које су нас довеле у овакву ситуацију?
Ово питање још нико није поставио, а врло је интересантно. Мислим да су пресудни мазохистичка носталгија и монопол једних те истих људи на позиције власти/алтернативе властима. Поред тога, превише је људи на ивици егзистенције, а гладнима је лако манипулисати – слабије резонују и надају се изнова и изнова.

Кад се мало загребе испод површине, идеја вашег покрета је итекако озбиљна. Циљ јој је промена постојећег система и развлашћивање партија, које су овде главни генератор проблема. Колико је то уопште могуће? Колико има људи који слично размишљају и спремни су да помогну у тој борби?
У мањој средини је то итекако могуће, а промена система и мора да крене “одоздо”, тамо где се људи међусобно познају. Због тога је неопходно “доскочити” пропорционалном изборном систему, који фаворизује политичке партије и персонализовати га колико год је могуће, што смо у нашем манифесту и навели као крајњи циљ. А озбиљних људи који желе да помогну у тој борби има на претек, и тек ће их бити.

Овде у Ужицу, на изборима је учествовала група грађана која је имала готово исти циљ као ви, али за мало није прешла цензус. Да ли је ваш сатирични приступ кампањи био пресудан за добар резултат?
На овим изборима је такав приступ био пресудан. Као и у свакој добро уобличеној маркетиншкој кампањи, различитошћу смо покушали да привучемо пажњу и на том таласу пласирамо једну грађанску идеју о променама. Она се сигурно не би тако лако раширила, да није било сатире као основног метода.

ljubiša preletačević beli 3

Медији вас, за сада, прилично симаптишу. Можемо ли ускоро очекивати неке промене и отварање бар једне крупне афере у таблоидима?
Имамо проблем са оним медијима који на нас, услед сопствене необавештености, гледају као на обичне пајаце. Углавном нас тако представљају провладини таблоиди, који желе да на тај начин замагле нашу основну идеју. Ипак, веома је битно то што нас реномирани медији, попут “N1”, “Времена”, “Данаса”, итд, преносе доста верно. Уколико владајућа коалиција на било ком нивоу власти осети опасност, услед ширења утицаја грађанског покрета “Само Јако!”, карактеристични таблоидни напади се могу очекивати. За сада нас “саплићу” само у Младеновцу, и то са свих страна, а лицитирамо ко ће први на насловницу “Информера”.

Признајете да бисте ушли у коалицију са СНС-ом за 750 милиона евра. Премијер је најавио да нас чекају златна времена, па то можда неће бити превелики издатак за ову партију. На шта ћете потрошити новац, ако до ове трансакције ипак дође?
Дуго смо вагали и утврдили да је управо тај износ адекватан. Оберучке ћемо прихватити такву понуду и добро је да премијер унапред буде упознат са ценом. За нас двадесетак би свакако наступила златна времена, а рачунамо да би макар пола милијарде уложили у сопствени град, како би испунили сва мегаломанска обећања дата у кампањи. Е, то је политика (смех)!

Кад остварите свој коначни циљ и преузмете апсолутну власт, да ли ће нам одмах бити боље или ћемо морати да се стрпимо две, највише две и по године?
Да би дошло до реалних промена, потребно је у сваком граду организовати покрете попут “Само Јако!” или краљевачког “Локалног фронта”. На тај начин ћемо нормалним људима, који су разочарани силним “реформама”, вратити наду да се нешто може учинити. Неопходно је да они квалитетни изађу из сенке и летаргије, организују се, буду иновативни и наступе без страха. Ако се то не деси, мораћемо да се стрпимо – најмање две, две и по деценије.
Стеван Влајић, портпарол грађанског покрета “Само Јако!”

Бојан Савић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.