početak GRADSKAINFO Читањем до знања

Читањем до знања

od nedelja
549 pregleda

Међународна смотра читалаштва и ИТ конференција „Читалићи 2017.“ у Мачкату
Основна школа „Миливоје Боровић“ из Мачката, села надомак Златибора чувеног по пршути, била је домаћин овогодишње Међународне смотре читалаштва „Читалићи 2017.“ и организатор ИТ конференције „Читалићи у освајању вештина за XXI век“. Ове манифестације одржале су се у Мачкату и Чајетини 20. и 21. маја 2017. године.
Међушколском пројекту „Читалићи“ , који је ушао у Календар такмичења Министарства просвете од 2015. године, ове године придружило се преко 5000 ученика, ментора и сарадника из око 80 школа Србије, Републике Српске и дијаспоре. Смотру читалаштва подржало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у чијем су Календару такмичења и смотри ова смотра и налази, Друштво школских библиотекара Србије, а Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало је реализацију ИТ конференције „Читалићи у освајању вештина за 21. век”, која је добила и акредитацију ЗУОВ-а.


Пројекат Читалићи зачео се у души неколицине ентузијаста просветних радника, на челу са Мајом Радоман Цветићанин, а развијао се сугестијама и искуством учитеља, наставника, библиотекара, писаца… Основни циљеви смотре су промоција културе читања и подстицање ученика на читање, развијање вештине критичког читања и креативног писања, промоција библиотеке као важног места за учење и развијање креативности ученика, као и међупредметна сарадња…
У оквиру програма добродошлице у Дому културе у Чајетини одржана је представа ученика ОШ „Миливоје Боровић“ и ОШ „Димитрије Туцовић“ као и представа Студија глуме Центра за културу и уметност из Алексинца.


Многобројни наставници и школски библиотекари присуствовали су ИТ конференцији, чији су реализатори аутори и сарадници ,,Читалића”, а која је била усмерена на унапређивање образовно-васпитног рада са ученицима. Остварен је основни циљ – да се савремене технологије приближе свим актерима образовања, ради стицања нових знања и компетенција. Представљали су се и трендови и примери добре праксе, домаћа знања и резултати досадашњег рада. Од коришћења интернета, друштвених мрежа и мултимедија као средстава у настави књижевности, али и у физици, од постављања линкова, апликација до употребе различитих web-алата и примене дигиталних тестова у настави, до савремених програма за пословање школских библиотека, дискутовало се о прилагођавању дигиталним медијима али и о критичким односима према употреби информационих технологија.


Темељ свег знања је разумевање прочитаног, без обзира да ли читамо страницу књиге или текст на екрану. Сматрамо да тајна освајања читалачке, медијске, информационе писмености лежи у враћању деце и младих књизи. јер однеговати или пробудити код ученика љубав према књизи и читању, развијати вештине писаног изражавања и његовања ћириличног писма, доприносе да се свако дете развије до својих пуних потенцијала. Унапређење писмености и читања, темељ је целоживотног учења.

Мирјана Р. Пејовић, Ана Дуковић

 

Djačke torbe za novu školsku godinu u Petru Panu!

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.