početak GRADSKAINFO DA LI ĆE SLOBODA PREŽIVETI?

DA LI ĆE SLOBODA PREŽIVETI?

od nedelja
622 pregleda

besevic dobar

Бранко Бешевић – заменик председника УО ФК Слобода

Нико није крив

Прошле године, када смо бивше челнике ФК Слобода питали за финансијера рефлектора на стадину, добили смо одговор да је реч о донацији Фудбалског савеза Србије. Према информацијам до којих долазимо ове године, сазнајемо да је у питању донација искључиво за сијалице, а да финансирање стубова и комплетне расвете пада на терет Фудбалског клуба Слобода.

Заменик председника новог УО, Бранко Бешевић, у разговору за Недељу, истиче да се Фудбалски клуб Слобода практично задужио за рефлекторе и то задужење пренео на Град Ужице који је власник стадиона. Будући да је Слобода само корисник објекта, поставља се питање да ли ће град морати да плати рефлекторе.

Ко је крив за ово задужење?

– Нико није крив. Шта значи стадион, ако није осветљен? То би било плаћено да је Црвена звезда уплатила Слободи 300.000 евра и да смо добили те паре, можда не би ни испали из супер лиге. Затим би имали донацију од Фудбалског савеза као суперлигаши, тако да је све то стицај околности који нас је довео на ову позицију, и не треба тражити кривца.

Шта кажу на то у Градској управи?

– Па у Градској управи не кажу ништа, јер је можда пробијен мало буџет за изградњу градског стадиона, ја то не знам, али вероватно да у буџету нема толико пара.

И како ће се, односно ко ће, отплатити тај дуг?

– Ми рачунамо да од прихода које имамо од Црвене звезде, Торина, ОФК Београда, да ће се делом ублажити тај дуг, односно да почнемо боље да функционишемо, а надамо се и да ће доћи нека боља времена за фудбал у Србији и да ће доћи тај дугоочекивани закон о приватизацији клубова и да ће клубови наћи генералне спонзоре.То су неке ствари за које још не знамо како ће се одвијати, а до тада ФК Слобода може да изнедри фудбалере из млађих селекција које може да прода, и да тако функционишемо. Хоћемо ли у томе успети, видећемо.

Колико објективно Слобода може да чека у оваквој финансијској ситуацији?

– Овај Управни одбор је узео мандат и бори се да заврши ову такмичарску сезону до јуна месеца. Мислим да ћемо успети, упркос томе што одазив привреде и љубитеља Слободе није баш на завидном нивоу. Кратко је време да о томе говорим, првенство још није почело, али није према нашим очекивањима, тако да је цео терет пао на пар људи из Управног одбора Слободе.

Шта је ваш мотив да помажете Слободу?

– Мој мотив је само један, да не дозволимо да се фудбалски клуб који слави деведесет година постојања угаси и да та деца коју имамо преко 300 у млађим селекцијама и у фудбалској школи, које нас коштају много више од сениорског тима, имају перспективу. То је неки мој интерес, који и није интерес, већ више жеља да деца играју фудбал, да се овде гледа фудбал, јер Ужице као регионални центар западне Србије заслужује да има тим у супер лиги. То је моја жеља.

– Мени је жао што и грађани Ужица и шире околине нису довољно информисани шта се то у Слободи заиста ради, јер обично читају наслове у жутој штампи. Овај узео паре, увај украо, овај покрао, а нико из медија не извештава шта раде те млађе селекције. Слобода има четири млађе селекције које су прве у свом рангу такмичења. Ваљда то нешто значи, али у медијима то не можете да видите. Некад не знамо ни резултате сениорског тима, јер се не објављују. Ужице има доста људи добре воље који би можда помогли Слободи, али обично кажу неће да дају Јанку или Марку. Зато је важно да се каже да није Слобода само сениорски тим. Зато ћемо изаћи транспарентно пред медије и рећи колико нас коштају млађе селекције, а колико сениорски тим.

– Мислим да је у јавности створена крива слика и о људима који несебично помажу клуб, јер се прича да смо сви ми ту због неког интереса. А ја све питам какав је мој интерес када вадим паре из сопственог џепа и џепа фирме која као друштвено одговорна помаже развој неког спорта. Или све спортске клубове треба затворити по Србији, а да остану само Београд и евентуално Нови Сад. Па сви клубови имају проблеме. И Партизан и Црвена звезда, и Војводина и остали, али они нађу начина да се снађу, док ми не можемо да се снађемо. Они могу да дугују колико желе, а ја не видим разлога зашто се подједнако не третирају сви фудбалски клубови у Србији.

Имамо ли на уму привреду Ужица, каква је перспектива Слободе у погледу спонзорстава?

– Нама се догодио основни проблем када је Слобода изгубила генералног спонзора Ваљаоницу бакра. Била је једна прича да добијемо другог генералног спонзора, али стицајем околности та фирма је упала у проблем, тако да је Слобода малтене остала без икаквих средстава, осим оних које општина даје из буџета, што је јако мало за функционисање једног фудбалског клуба

– Међутим, ја да не мислим да ће Слобода да опстане и прекоостане, не бих учествовао у овоме и не бих давао своје паре. Мислим да ће преовладати то мишљење у граду и уз помоћ средстава информисања да ће се подићи свест људи да сви помало помогну. Не можемо од човека који је пензионер са пензијом од 25.000 динара да очекујемо да понуди Слободи 10.000 динара, али може да да 100 динара и да каже овај дан нећу попити кафу на тргу. Не могу, и поред најбоље воље, да схватим неке ужичке фирме које обрћу милионе евра да не могу да одвоје месечно 20, 30 или 50 хиљада динара колико кошта један пословни ручак. Зар је могуће да не можемо да приуштимо себи да гледамо Звезду, Партизан, Војводину и остале клубове супер лиге.

Помиње се претходних дана интезивно фузија ФК Слобода и ФК Јединство. Какав је ваш став о формирању једног клуба?

– Мој став је познат од првог дана и то сам од првог дана заговарао, док су други говорили да смо ми против тога, да Управни одбор не да то и неће. Ми ћемо и сутра ако треба, по цену оставки, да се заложимо да се направи један фудбалски клуб. Два клуба у једном граду у истом рангу такмичења мислим да је само расипање моћи. Ужице треба да има један клуб и то у супер лиги. Није у бог зна каквој ситуацији ни Јединство, без обзира колико се власници Јединства и Путева труде да га одрже. Ако би удружили паре из буџета, ресурсе стадиона и играчког кадра, као и млађих селекција, мислим да би то био прави погодак. Нам је циљ да до јуна месеца дође до састанка, а градоначелник Ужица је већ обавио неке разговоре и он је сада на потезу, пошто је Слобода градски клуб. Није ничија својина појединачно, већ свих грађана Ужица, као што је и стадион.

Вероватно да ће та прича о једном клубу почети да се отвара почетком првенства, кроз месец дана, а ми смо спремни већ сутра да је отворимо.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.