početak AKTUELNO STOP ZADUŽIVANJU!

STOP ZADUŽIVANJU!

od nedelja
498 pregleda

pozitivno užice

Обраћање Бранислава Митровића на КЗН 28.01.2015.г. поводом кредитног задужења града

ОДУСТАНИТЕ ОД ЗАДУЖИВАЊА!

Већ приликом усвајања буџета за 2015.г., који смо ми из  Покрета Позитивно Ужице  оштро критиковали, било је јасно у ком правцу иде ужичка власт и какву политику намерава да води.

Крајем прошле године ужичка скупштинска већина  је усвојила низ одлука које се односе на порез на имовину, који ће у 2015.г. бити знатно већи него до сада, и у то ће се грађани ускоро  уверити када им стигну решења.

Није прошло ни 20 дана у новој години,  а прва важнија одлука градског већа јесте  одлука о новом задуживању од 180 милиона динара.

Поставља се питање дана када ћемо  из градске куће добити обавештење да ова гарнитура продаје нешто од градске имовине.

И сад је већ свима јасно  да су три основна стуба политике садашње локалне  власти : подизање пореза и намета грађанима, нова задуживања и продаја градске имовине.

Са друге стране, власт упорно избегава да крене у увођење реда у јавни сектор  и укидање својих личних привилегија.

Такође  нам није  јасно како је могуће да градска власт води политику расипништва која је потпуно супротна са политиком  штедњи и реформи коју заговара републичка влада .

Подсетићу да је и приликом доношења програма рада ЈП  за 2015.г.локална власт занемаривала одлуке републичке владе које су се управо тицале смањења репрезентација, спонзорстава и сл.  Овај несклад између ужичке и републичке власти очигледно постаје тренд.

Што се тиче новог задуживања ,градско веће је предложило  скупштини две одлуке.

Прва се тиче кредитног задужења од 50 милиона динара за финансирање текуће ликвидности, или кредит за преживљавање.

Још једном , по ко зна који пут позивамо градоначелника и градску власт да крену са увођењем реда у јавном сектору, да под лупу ставе све  јавне набавке, да преиспитају све расходе у буџету, да коначно смање плате и накнаде свим функционерима и директорима јавних предузећа и установа, да укину накнаде и привилегије члановима надзорних одбора.

Ако ово ураде нема потребе за подизањем кредита од 50 милиона за текућу ликвидност. А ако ово не ураде, ових 50 милиона неће бити довољно, већ нас очекују нова задуживања и ове, али и наредних година. Ова власт не лечи узрок, него санирају последице.

Другом  одлуком власт планира  задужење од 130 милиона динара за финансирање капиталних пројеката, а да одборници и јавност нису обавештени:

  1. Који ће се пројекти финансирати од овог новца (да ли се ради о завршетку већ започетих или нових пројеката илли ће можда и овај новац бити искорићен за текућу ликвидност).

 

СМАТРАМО да  уопште  није умесно размишљати о новим задужењима у време катастрофалног стања у буџету.

Овакво задужење би имало смисла када би тај новац био инвестиран у пројекте који ће доносити приход буџету. Претпостављамо да се ради о пројектима који  ће , и када се заврше, бити нови расход и потрошач буџета.

Анализирајући одлуку већа о кредитном задужењу од 130 милиона: намеће се питање :

зашто се власт определила за задуживање код пословних банака, а није уопште размотрила могућност емитовања муниципалних- општинских обвезница,  које може бити алтернатива задуживању код банака. Све већи број градова у Србији се одлучује на овакав начин прибављања средстава за капиталне инвестиције ?

Управо одлука да се град задужи код пословних банака, а не преко  емисије општинских обвезница оставља простор за сумњу да постоји намера да се некој од банака обезбеди добра зарада, а не могућност  нашим грађанима и правним лицима  да купујући обвезнице нешто зараде.  Подсетићу да је интересовање грађана и правних субјеката у градовима који су емитовали обвезнице  било велико јер најпре грађани виде да се њихов новац улаже у пројекте који они користе, затим камате су веће него да штеде код банака и на камату од куповине ових обвезница се не плаћа држави порез на добит од 15 %, као код осталих видова штедње.

Све ово указује да локална власт на тренутно стање, нема одговор   већ прибегава мерама којима тренутно купује време, ствара привид да  се нешто ради, али све то ће дугорочно оставити негативне последице  и скупо ће коштати  Ужичане.

Покрет Пошитивно Ужице је данас упутио званичан захтев градоначелнику и градском већу,  да одустану од новог задуживања јер је штетно за наш град. Такође позивамо одборнике свих партија , без обзира да ли тренутно у власти или не, да се супротставе оваквој погубној одлуци.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.