početak GRADSKAINFO Да ли је било неисправности на бирачким местима или не?

Да ли је било неисправности на бирачким местима или не?

od nedelja
574 pregleda

GRADSKA KUCA 2

12 чланова гласало да неправилности није било, 2 били против
Ових дана су, из различитих извора, до нас долазили гласови о одређеним неправилностима на појединим бирачким местима на протеклим изборима. зато смо питали председницу Изборне комисије, Смиљку Недељковић, да ли је било каквих неправилности и она нам је рекла да на протекле изборе није било примедби, ни приговора бирачких одбора на изборни процес, осим у једном случају, који је одбачен.
– Изборна комисија је званично донела одлуку да није било неисправности на протеклим изборима. Од 14 чланова изборне комисије 12 је гласало да није било неисправности, док су два била против – рекла је Смиљка Недељковић.
У групи грађана “Ужице за промене” рекли су нам да они нису имали право на чланове бирачких одбора, па су о неправилностима такође чули од других, па су, на основу тих прича, тражили од Изборне комисије јуче, 26. априла, у поподневним часовима, увид у материјале и одобрено им је да се на лицу места увере у материјале са појединих бирачким места. На основу тог увида, данас, 27. априла, у 15 часова, поднели су приговор на неколико бирачких места. Ево текста приговора:

ИЗБОРНОЈ КОМИСИЈИ ГРАДА УЖИЦА

Предмет: Приговор због неправилности у кандидовању, спровођењу, утврђивању и објављивању резултата избора

Више бирачких одбора учинило је битне повреде бирачког поступка, који су утицали на правилност гласања, његову регуларност, а што је све утицало на резултате избора на истим, кршећи одредбе Закона о локалним изборима; одредбе Закона о избору народних посланика, који се аналогно примењују на лолалне изборе и упутства РИК.

Бирачко место 44 – МЗ Бела земља – Заменик члана бирачког одбора Вирић Горица истовремено кандидат за одборника на листи СНС.

Бирачко место 79 – ОШ “Душан Јерковић” – према изводу из бирачког списка гласало 590, а записником утврђено да је гласало 594 гласача (повређен Члан 36. Закона о локалним изборима).

Бирачко место 29 – Није коришћена лампа за проверу да ли је грађанин гласао и на неком другом бирачком месту, исто тако није у односу на више гласача коришћен спреј ради обележавања да ли је грађанин гласао (повређен члан 37. Закона о избору народних посланика, који се аналогно примењује на локалне изборе.)

Бирачко место 3 – Котроман – Члан бирачког одбора Радован Остојић убацио контролни листић у бирачку кутију, а прописано је да исти убацује први грађанин који дође на то гласачко место. С тога постоји основана сумња да је унапред било убачених заокружених листича за одређену странку са листе.

Бирачко место 41 – Збојштица – Више грађана гласало ван бирачког места, а у записнику бирачког одбора то није константовано, а у изборном материјалу бирачког одбора нема потврда о гласању ван бирачког места (повређен Чл. 37 Закона о изб. нар. посланика, који се аналогно примењују на локалне изборе)

Бирачко место 86 – ОШ “Слободан Секулић” – У бирачком материјалу овог бирачког одбора налази се 24 неважећих бирачких листића, а у записнику константовано да је било 15 неважећих гласачких листића.

Према записнику бирачког одбора гласало 697, а у изводу бирачког списка константовано да је гласало 689, има више 8 листића у кутији у односу на број гласача уписаних у извод бирачког списка. Повређен члан 36 Закона о локалним изборима.

Записници бирачких одбора предатих Изборној комисији по истеку прекулзивног законског рока од 8 сати од затварања бирачких места (Члан 38 Закона о локалним изборима) и то: Бирачки одбор, изборно место 38, предао изборни материјал у 8,35 сати; бирачко место 19 у 9,00 сати; бирачко место 73 – у 10,00 сати; бирачко место 31 у 8,15 сати, бирачко место 23 у 8,30 сати, бирачко место 46 у 6,00 сати, бирачко место 81 у 5 или 6 сати (нејасно, преправљано време), бирачко место 66 у 5,30 сати и бирачко место 51 у 5,05 сати.

На записницима Изборне комисије са бирачких места број 42, број 19, број 41, број 16, бр. 43, 59, 69, 13, 26, 90, 32, 18, 39, 5, 29, 54, 3, 63, 49, 67, 80, 62, 53, 71, 83 и 20 уопште није уписано време предаје изборног материјала.
Са предњег, због кршења изричите одредбе Закона о локалним изборима “најкасније у року од осам сати од затварања бирачког места”, сви проглашени резултати избора са предњих бирачких места су незаконити и нерегуларни и стога их треба поништити, те расписати нове изборе на истим бирачким местима.

Са изнетог, због основане сумње у регларност избора на напред наведеним бирачким местима, услед кршења закона о изборима, предлажемо да се пониште избори на свим изборним местима горе наведеним и распишу нови избори.
З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.