početak EKONOMIJA После четири године укинута ванредна ситуација

После четири године укинута ванредна ситуација

od nedelja
630 pregleda

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ У УЖИЦУ
Министарка грађевине и инфраструктуре, и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић обишла је јуче радове на реконструкцији постројења за прераду воде за пиће у Ужицу и најавила тендер за другу фазу градње, чија је вредност процењена на 280 милиона динара. Иако су радови у првој фази каснили два месеца, министарка је рекла да то није велико закашњење. Она је најавила у јануару јавну набавку, у фебруару расписивање тендера и радове у наредном периоду који, морају бити завршени за осам месеци.


– Драго ми је да смо успели да за годину дана доградимо три нова објекта на постројењу за пречишћавању воде за пиће. За ту другу фазу министарство је у свом буџету обезбедило 280 милиона динара, колико се процењује да ће коштати та друга фаза. Радови ће бити завршени у 2018. години и дужи период Ужичани ће бити мирни за снабдевање воде – рекла је министарка и додала да Влада Србије на територији целе Србије улаже око 250 милиона евра око снабдевања водом и решавања проблема за квалитетнију пијаћу воду.
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да је прва фаза коштала 409 милиона динара, од чега је министарство дало 360 милиона, а град Ужице 49 милиона динара, док је мимо тих 409 милина динара ЈКП “Водовод” уложило још 22,5 милиона за додатне радове, који су били неопходни да се комплетира прва фаза. Он је рекао да је у понедељак укинута ванредна ситуација која траје од краја 2013. године.


– Овај пројекат је подељен на две фазе због финансирања. Суштина је била да се искористи највише од постојећих објеката колико се може, а поред тога, морала су да се изграде три објекта и то објекат фокулације које служи за ефикасније бистрење воде, други објекат за озонирање и трећи објекат је лагуна таложник. Осим та три нова објекта, вршена је значајна реконструкција на постојећим објектима, као што је пулзатор, који је претворен у таложник са ламелама, реконструкција пешчаних филтера цевне галерије, уведена је једна потпуно нова линија крајње прераде, где се користи хлор диоксид, купљен је део лабораторијске опреме, који је неопходан да би се вршила анализа воде и реконструисан је део машинске и електро опреме. Озонизација је кренула и у овом моменту са сигурношћу тврдимо да Ужичани пију потпуно исправну воду са Сушичких врела. Све ово време, од децембра 2013. године, када су се у пијаћој води појавиле цијанобактерије, на снази је била ванредна ситуација, која је јуче, након завршетка ове прве фазе – рекао је градоначелник Ужица.
Првобитан објекат је изграђен 1980. године, а 1986. године је завршeна акумулација у Врутцима и цевовод сирове воде.


– Све је добро функционисало до децембра 2013. године када су пронађене алге, цијанобактерије, у пијаћој води. Захваљујући тада председнику Владе, сада председнику државе Александру Вучићу, Влада Србије је издвојила милион евра и омогућила грађанима Ужица да брзо пређе на снабдевање водом са Сушичких врела. У октобру 2016. године кренули су радови и после 36 година захваљајући новцу Владе Србије кренули су радови на реконструкцији постројења за прераду воде за пиће. Ужичани сматрају једног од најбољих председника општине Ужице Петра Антонијевића, по коме носи ова фабрика назив, и који је омогућио, заједно са својим сарадницима, да се реши питање снабдевање пијаће воде. Надам се да ће и они људи, а има их доста, који данас учествују у овом пројекту, једног дана бити помињани у историји Ужица, а посебно потпредседница Владе Србије, јер практично кроз ову реконструкцију добијамо најсавременију фабрику воде. Сада пијемо веома квалитетну воду. Одговорно сам тврдио, све време смо имали квалитетну воду – рекао је Петковић.
– На брани Врутци постоје три водозахвата на различитим дубинама и сада је у функцији само један и то онај на највећој дубини. Анализе од прошле године показале су да на тој дубини има најмање алги. Оно што је најбитније, у другој фази ово постројење ће добити објекат са активним угљем, који обезбеђује сигурност да Ужичани могу да се врате на снабдевање воде са акумулације Врутци – рекао је Петковић.


Петковић је још навео да је планирано да ЈКП „Водовод“ у наредној години уђе и у реконструкцију дела цевовода, који су стари преко 40 година.
– Реконструкција ће се радити, не само азбестног дела цеви, већ и челичног дела водовода, који иде према Севојну, а који је у катастрофалном стању. Данас имамо ситуацију да на сваких 15 дана или седам дана пуцају цеви. „Водовод“ ће својим средствима да крене у замену и морамо се похвалити да имају 90 милиона динара на чувању у банци, па нека ставе те паре у функцију за замену цевовода – рекао је Петковић.
Потпредседница Владе је додала да у Министарству имају новца за одређене програме што се тиче замена цеви, па након упознавања са ужичким проблемом можда може и помоћи.

Звездана Глигоријевић

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.