početak GRADSKAINFO Да се настави традиција „Табане“

Да се настави традиција „Табане“

od nedelja
1,6K pregleda

МИЛИЦА ИРКИЋ, ВЛАСНИЦА РЕСТОРАНА „ТАБАНА“
Од некадашње фабрике коже, где се кожа прерађивала табањем, настао је пре скоро пола века ресторан „Табана“. Последњи власници, од 2001. године су Милица и Милутин Иркић. Намену нису мењали, само су га још дотерали и учинили атмосферу пријатнијом, било да је лето или зима.
– Радила сам у Робној кући „Београд“, али је предузеће отишло у стечај и онда сам остала без посла. Одлучили смо се да купимо тадашњи ресторан „Табану“. Угоститељство ми је било нешто ново. Кренули смо мало у адаптацију објекта, реновирали га, али му име нисмо мењали. Кренули смо да се бавимо угоститељством ресторанског типа – каже Милица и додаје да је за њу почетак био тежак, јер је угоститељство за њу била потпуно нова област.
– Имала сам жељу и хтење да у овоме успем. Олакшавајуће околност била je та што је мој супруг имао мало више смисла у тим приватним водама, јер је приватник још од 1978. године, бавио се превозом, а пре тога је имао месару, а сада ради и са салом за издавање за весеља „Иволаз“. Он је осмислио продају и набавку, а и ја сам се укључила максимално у то све. Кренули смо и радили на наше задовољство, али и на задовољство корисника услуга – додала је Милица.
Унутар ресторана имају две целине, једна од 50, а друга, застаклена, са 60 места. Камен, дрво, пејсажне слике, дају неки посебан мир и топлину. Милица каже да су акценат ставили и на летњу башту.


– Доста смо труда уложили да обновимо инвентар, башту и овaj застаклени део. Треба човек да ради, не треба да се плаши посла, али на првом месту мора да воли посао који ради и да га не схвати као терет. Треба да га схвати као свој лични изазов. Не треба да буду мегаломански прохтеви у старту, него да се полако развијају и улажу, јер у сваки посао мора да се улаже, нарочито у угоститељству. У овом послу људи се брзо засите амбијента, зато увек треба додавати неке иновације. Једина моја жеља је да овај објекат траје и да се тиме наставе бавити моја деца и да успеју у томе – казала је Милица.
„Табана“ је локал ресторанског типа и највише је заступљен „а ла карт“. Ретко се издаје за весеља, више служи за породичне или пословне ручкове.
– Раније је било много више пословних ручкова. Сада мање долазе буџетске фирме, јер свима су очи упрте колико ће се потрошити у кафани, па зато максимално ограничавају и све мање користе те услуге. Има приватних фирми које организује ручкове, када им је то потребно. Углавном имамо класичну ресторанску понуду. То су јела са роштиља и по поруџбини. Наш специјалитет и наша препорука гостима је телетина испод сача. Ко то проба једном, углавном се враћа поново. У понуди имамо и рибе, топла и хладна предјела, ужичке закуске, широк је асортиман. Свако може да нађе нешто за себе и то у обилним количинама, које ће да задовоље у сваком смислу, и квалитета и кванитета, свеже и лепо сервирано. Можда уведемо нешто од ових лаганијих јела и салатица. Најзадовољанија сам када људи оду задовољни и врате се поново. Локал је доста миран, могу доћи породице на ручкове и вечере, без бојазни да ће их неко малтретирати. Осећа се нека домаћа атмосфера и зато се доста њих поново враћа – каже власница „Табане“.


Лети посебну драж „Табани“ даје башта и ангажована тиха музика. Има музике и зими.
– Сада, када су били ови мразеви, за викенде смо имали тамбурицу. Лети је у башта прелепо, јер нема пуно врућине. Конфигурацијски је тако постављена да има јутарње сунце и поподне у заласку – каже Милица и додаје да се за цветни аранжман током лета сама брине.
На питање да ли је тешко жени бити у угоститељству, Милица каже:
– Има доста жена у угоститељству. Мени је ово више задовољство, него терет, јер сам желела да ресторан успешно ради.
„Табану“ доста посећују гости у пролазу, који су укључени у неке мање туристичке групе.
– Имамо и домаћих и страних гостију, свих структура, од глумаца и политичара, до радника. Сви се овде осећају угодно, што је нама прави циљ – додала је Милица.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.