početak GRADSKAINFODa se nastavi tradicija „Tabane“

Da se nastavi tradicija „Tabane“

od nedelja
1,7K pregleda

MILICA IRKIĆ, VLASNICA RESTORANA „TABANA“
Od nekadašnje fabrike kože, gde se koža prerađivala tabanjem, nastao je pre skoro pola veka restoran „Tabana“. Poslednji vlasnici, od 2001. godine su Milica i Milutin Irkić. Namenu nisu menjali, samo su ga još doterali i učinili atmosferu prijatnijom, bilo da je leto ili zima.
– Radila sam u Robnoj kući „Beograd“, ali je preduzeće otišlo u stečaj i onda sam ostala bez posla. Odlučili smo se da kupimo tadašnji restoran „Tabanu“. Ugostiteljstvo mi je bilo nešto novo. Krenuli smo malo u adaptaciju objekta, renovirali ga, ali mu ime nismo menjali. Krenuli smo da se bavimo ugostiteljstvom restoranskog tipa – kaže Milica i dodaje da je za nju početak bio težak, jer je ugostiteljstvo za nju bila potpuno nova oblast.
– Imala sam želju i htenje da u ovome uspem. Olakšavajuće okolnost bila je ta što je moj suprug imao malo više smisla u tim privatnim vodama, jer je privatnik još od 1978. godine, bavio se prevozom, a pre toga je imao mesaru, a sada radi i sa salom za izdavanje za veselja „Ivolaz“. On je osmislio prodaju i nabavku, a i ja sam se uključila maksimalno u to sve. Krenuli smo i radili na naše zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo korisnika usluga – dodala je Milica.
Unutar restorana imaju dve celine, jedna od 50, a druga, zastaklena, sa 60 mesta. Kamen, drvo, pejsažne slike, daju neki poseban mir i toplinu. Milica kaže da su akcenat stavili i na letnju baštu.


– Dosta smo truda uložili da obnovimo inventar, baštu i ovaj zastakleni deo. Treba čovek da radi, ne treba da se plaši posla, ali na prvom mestu mora da voli posao koji radi i da ga ne shvati kao teret. Treba da ga shvati kao svoj lični izazov. Ne treba da budu megalomanski prohtevi u startu, nego da se polako razvijaju i ulažu, jer u svaki posao mora da se ulaže, naročito u ugostiteljstvu. U ovom poslu ljudi se brzo zasite ambijenta, zato uvek treba dodavati neke inovacije. Jedina moja želja je da ovaj objekat traje i da se time nastave baviti moja deca i da uspeju u tome – kazala je Milica.
„Tabana“ je lokal restoranskog tipa i najviše je zastupljen „a la kart“. Retko se izdaje za veselja, više služi za porodične ili poslovne ručkove.
– Ranije je bilo mnogo više poslovnih ručkova. Sada manje dolaze budžetske firme, jer svima su oči uprte koliko će se potrošiti u kafani, pa zato maksimalno ograničavaju i sve manje koriste te usluge. Ima privatnih firmi koje organizuje ručkove, kada im je to potrebno. Uglavnom imamo klasičnu restoransku ponudu. To su jela sa roštilja i po porudžbini. Naš specijalitet i naša preporuka gostima je teletina ispod sača. Ko to proba jednom, uglavnom se vraća ponovo. U ponudi imamo i ribe, topla i hladna predjela, užičke zakuske, širok je asortiman. Svako može da nađe nešto za sebe i to u obilnim količinama, koje će da zadovolje u svakom smislu, i kvaliteta i kvaniteta, sveže i lepo servirano. Možda uvedemo nešto od ovih laganijih jela i salatica. Najzadovoljanija sam kada ljudi odu zadovoljni i vrate se ponovo. Lokal je dosta miran, mogu doći porodice na ručkove i večere, bez bojazni da će ih neko maltretirati. Oseća se neka domaća atmosfera i zato se dosta njih ponovo vraća – kaže vlasnica „Tabane“.


Leti posebnu draž „Tabani“ daje bašta i angažovana tiha muzika. Ima muzike i zimi.
– Sada, kada su bili ovi mrazevi, za vikende smo imali tamburicu. Leti je u bašta prelepo, jer nema puno vrućine. Konfiguracijski je tako postavljena da ima jutarnje sunce i popodne u zalasku – kaže Milica i dodaje da se za cvetni aranžman tokom leta sama brine.
Na pitanje da li je teško ženi biti u ugostiteljstvu, Milica kaže:
– Ima dosta žena u ugostiteljstvu. Meni je ovo više zadovoljstvo, nego teret, jer sam želela da restoran uspešno radi.
„Tabanu“ dosta posećuju gosti u prolazu, koji su uključeni u neke manje turističke grupe.
– Imamo i domaćih i stranih gostiju, svih struktura, od glumaca i političara, do radnika. Svi se ovde osećaju ugodno, što je nama pravi cilj – dodala je Milica.

Z. G.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.