početak NAJNOVIJE Дан Прве основне школе у Ужицу

Дан Прве основне школе у Ужицу

od nedelja
980 pregleda

Прослава Дана Прве основне школе краља Петра Другог- извештај Биљане Кнежевић, проф. срп. језика и књижевности.

У суботу, 24.12.2016. године, поводом обележавања 187 година постојања, у најстаријој ужичкој школи одржана је пригодна свечаност.
После свечане седнице, на којој су прочитани најбољи ученички радови литерарног конкурса, награђени су и најуспешнији ученички радови ликовног конкурса, почео је програм у коме су учествовали чланови драмске, рецитаторске и литерарне секције. „ И они су били ученици наше школе“ био је мото програма. Двоје ученика имали су улоге водича кроз путовање у прошлост.
У малом холу школе, гости су уживали у прилагођеној сцени из текста „Шешир професора Косте Вујића“ , као и у мелодији коју је извео школски хор.
Водичи и гости наставили су шетњу до великог хола, одакле су постављени панои са фотографијама и занимљивим причама о животу знаменитих личности ове школе и нашег града. Прва прича односила се на Марију Магу Магазиновић, а као део приче о Магином животу, млада балерина Тијана Дрндаревић извела је ефектну балетску тачку.


Даљу шетњу гости су наставили кроз велики ходник школе, где су видели паное и чули приче из живота Љубомира Каљевића, Љубице Чакаревић, Милутина Ускоковића, Љубомира Стојановића. Прича о животу Љубомира Симовића испричана је уз читање одломака из „Ужица са вранама“. Водичи су причали и о животу Стојана Стива Тешића, а свечаност је завршена уз звуке виолине и композицијом Жарка Петровића.
Занимљиву идеју успешно су реализовали сви учесници овог програма, који се својом оригиналношћу и креативношћу разликовао од уобичајених школских прослава.
Тимски рад ученика/ца и наставника/ца још једном се показао као кључни за успех било које активности у школи.

 

Обраћање Николе Бацетића, директора Прве ОШ краља Петра II на свечаној седници поводом дана школе 24.12.2016.- изводи…

Уважени гости, драги пензионери, поштовани колеге,
Постоје тренуци у животу сваког појединца када је потребно зауставити се, осврнути иза себе и погледати где смо. Шта хоћемо? Куда идемо? То исто важи и за установе. У постојању школе такви тренуци су годишњице и јубилеји. Ми ћемо данас како то већ традиционално чинимо на Дан школе, дати кратак осврт на прошлост установе, са посебним акцентом на годину која је иза нас…
Од како је у Србији кнеза Милоша далеке 1829. постављен Милутин Будимировић за првог учитеља вароши Ужичке а школа у коју је намештен проглашена за „државну“ у нашем граду се, до данас непрекидно одвија образовно васпитни процес. Од тада је прошло читавих 187 година. Сама зграда у којој се тренутно налазимо датира из 1884.
И ове школске године наша матична школа је уписала највећи број првака у граду – читавих 5 одељења. У време када се породице одлучују на мање деце и када млади људи неретко напуштају свој град у потрази за бољим животом с правом можемо бити поносни на ту чињеницу. Осим поменутог, у ИО Стапари је по први пут након много година стасало довољно ученика да би се формирала предшколска група. Ако се такав тренд настави и убудуће за наше издвојено одељење постоји нада за лепшу будућност.


Протекла година, па и читава деценија, у животу Прве основне је била изузетна. Наши ученици су били веома успешни на завршном испиту, са одличним резултатима на готово свим такмичењима. Освојили смо велики број награда- како на градским тако и на окружним и републичким такмичењима. Школа се може похвалити са 16 вуковаца а наша ученица генерације Јана Радивојевић је уједно и најуспешнији ученик 8. разреда на подручју округа. На пољу спорта Прва основна је пети пут узастопно освојила прво место  у СВЕУКУПНОМ пласману за основне школе на првенству  ОСИУРС-а (Олимпијске спортске игре ученика Републике Србије)  2016/17. града Ужица.
Искористио бих прилику да истакнем је наша школа, због значаја броја ученика и старости школског објекта препозната од стране Минист. просвете као једна од 20 школа у Србији у које би у наредном периоду могла бити уложена велика средства у циљу побољшања услова за рад.

И ове године, поводом прославе дана школе организовани су литерарни и ликовни конкурси. Награђени ученици на ликовном конкурсу у категорији нижих разреда су: Марта Тодоровић 2/5 (1. награда), Андрија Тоскић 2/2 (2.награда) и Павле Бошњаковић 1/4 (3. награда) а у категорији ученика од 5-8. награђени су: Ива Богићевић (1. награда), Нада Дејовић (2.награда) и Маша Дивљаковић 6/5 (3. награда). Победница овогодишњег литерарног конкурса за ученике од 5-8. разреда је Ђурђија Лојаница 7/1 а за ученике 1-4. разреда Валентина Ћосић, ученица 3/5. Позивам ученике да прочитају награђене радове.
Наша школа засигурно не би била тако успешна и не би била ту где јесте да читаве генерације учитеља и наставника нису улагале огромну енергију у њен бољитак и успех. Због тога користим прилику да се у име свих нас посебно захвалим баш тим генерацијама које су својим залагањем изградиле сигуран темељ за наш напредак. Хвала нашим бившим колегама, драгим пензионерима који су и овом приликом са нама. Хвала им што нису заборавили своју школу…


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.