početak NAJNOVIJE Opasne igre senatora

Opasne igre senatora

od nedelja
723 pregleda

COVID-19 u SAD- Dan deseti
Američki Senat ni u ponedeljak nije uspeo da se uozbilji i donese zakonske odredbe za ekonomski spas zemlje u vreme ozbiljne pandemije Coronavirusa. Zaboravljaju da je “politika veština vladanja u datim okolnostima”, a da su date okolnosti u kojima se zemlja nalazi – stanje monumentalnog haosa.
Demokrate se vade da predloženi zakon ne obraća dovoljno pažnje pojedincima, ugroženim radnicima i porodicama, a Republikanci svoj predlog pravdaju da se deluje odmah, pa da se neke greške kasnije mogu i ispravljati. Demokrate pri tom ne govore o svojim nastojanjima da kroz zakon provuku i svoje strateške ciljeve, koji nemaju ama baš nikakve veze sa ovim dokumentom, pod uticajem lobista i interesnih grupa (što je, uzgred budi rečeno, sasvim uobičajeno ponašanje obe partije u normalnim uslovima), a Republikanci tvrde da nikada neće dopustiti da velike korporacije u ovim uslovima propadnu. “Nećemo rešenje gore od problema”, nekoliko puta je juče ponovio i predsednik Tramp.


Problem je sve veći, a zemlja svakoga dana sve bliža mizeriji. Bilo bi dobro da im svima neko kaže da je vreme da se okanu filozofskih rasprava, i shvate da možda svako može imati svoje mišljenje, ali da svako ne može imati svoje činjenice. Predlog zakona, činjenica je, nikada neće biti perfektan, niti u potpunosti zadovoljiti obe strane Kongresa, niti obe strane raspolućene Amerike, ali je vreme da se zapitamo da li je ovo i kraj Senata kakav poznajemo i da li ima istine u tome da su ovu zemlju stvorili genijalci, a da njome vladaju idioti!
U Americi je juce bilo 44.000 obolelih i 557 mrtvih, a broj raste iz minuta u minut, proporcijalno broju urađenih testova. U Ilinoisu je zaraženo vise od 1300 ljudi, umrlo je 12, a testovi su uradjeni za skoro 10.000 pacijenata. Njujorku nedostaju bolnice. Poznati glumci, Robert De Niro i Deni De Vito snimili su poruke za svoje sugrađane sa molbom da ostanu kod kuće i spreče širenje zaraze. Wall Street je i danas bio pravi rolokoster, mnogi radnici i danas su ostajali bez posla. Ministarstvo pravde donelo je zakonski akt, kojim se onemogućava besramno povećanje cena posebnih artikala, čiji smo bili svedoci, svesni da su grupe onih koji žele da se preko noći obogate, najčečće na tuđoj nesreći, uvek spremne na delovanje, u svakom istorijskom trenutku, i najčešće u toku nacionalnih tragedija. Centar za kontrolu boelsti na svom web site www.cdc.gov postavio je upitnik na kome možete odgovoriti na pitanja i potvrditi ili odagnati sumnje da ste virusom zaraženi. Juče su iz Brazila vraćena 103 Amerikanca, koja su tamo ostala posle krstarenja, a zvaničnici zahvaljuju sunarodnicima na strpljenju, poslušnosti, požrtvovanosti i solidarnosti.
Uprkos ozbiljnim sumnjama stručnjaka o toku i razvoju situacije, predsednik Tramp je danas samouvereno tvrdio da će se zemlja vratiti u normalno stanje kroz nekoliko nedelja, i da neće trebati nekoliko meseci za normalizaciju. Lekari priznaju da uče u hodu, traže rešenja i analizom podataka pokušavaju da predvide tok pandemije u narednih par sedmica.


Istina je, kompletna promena života, promena ponašanja i strah od nepoznatog, doneće i veliki pritisak na psihu ljudi, pa se očekuje povećan broj ozbiljnih slučajeva depresije i anksioznosti.
“ Sigurno je da će biti i povećan broj psichičkih oboljenja i potreba za terapijom, kada sve ovo prođe. U ponedeljak je bio i moj prvi dan on-line rada sa pacijentima, sto je novost i u mopjoj privatnoj praksi i za njih, jer sam uvek verovala u lični kontakt sa ljudima i tu važnu razmenu energije, ali svi se sada moramo prilagoditi novonastalim okolnostima. Moj sin je sada kod kuće, studira farmaciju i semestar će zavrsiti on-line, tu je i suprug, ali snalazimo se, svako ima kutak i trenutak za sebe, ali je važno i vreme koje provodimo zajedno. Teške su okolnosti za zdravstvene radnike, zaposlene u hitnim službama, njihove porodice, dodatni pritisak ljudima stvara gubitak posla, nedostatak novca. I moje pacijente najviše zanima kako će se situacija odvijati, pa ih ja savetujem da u razumnim količinama prate vesti o najvažnijim informacijama, ali da izbegavaju konstantno bombardovanje vestima, neproverene vesti, teorije zavere… I proći će, ali na žalost, pre nego što prodje mora da prođe kroz nas. U međuvremenu, moramo naučiti da živimo u ovom trenutku, i tu gde smo, bez velikih planova i očekivanja” – kaže Milena Tatić Bajić, doktor psihologije.
Doktor Marija Vučkovic Molnar objašnjava:
“Skoro sve što smo do sada naučili o ovoj bolest došlo nam je iz Kine. Mnogo dobrih opservacija i saveta. Na primer, autopsije rađene na umrlima od ovog gripa su pokazale da bolest, iako virus ulazi preko grla, prvo uništava tkivo na periferiji pluća. Plućno tkivo samo po sebi nema živaca za bol, bol počinje tek kad se proces proširi na plućnu maramicu, a kašalj tek kad stigne do bronhija. Dakle, simptomi kao kašalj i bol u grudima se pojavljuju kad je već dobar deo pluća jako bolestan. Zato bolest deluje kao da napreduje vrtoglavom brzinom, jer je plemenito plućno tkivo velikim delom već zahvaćeno. Ova informacija, gde bolest počinje, je takođe dragocena da umiri osobe koji imaju simptome prehlade, (inače tako česte u ovo doba godine) da nije ovaj grip u pitanju. Nažalost, mladost nije garancija da će bolest biti u lakoj formi. Mlad svet treba da štiti i sebe i svoje starije. I veoma važno: budimo zahvalni ako možemo da ostanemo u svojim kućama. Budimo zahvalni lekarima, medicinskim sestrama, medicinskim tehičarima i svom pomoćnom osoblju koje radi u bolnici, policiji i vatrogascima, oni ovom prilikom stvarno svakodnevno rizikuju i svoje živote i živote svojih porodica. Budimo zahvalni, jer je zahvalnost vid molitve.”


Tanja Boškov, lekar opšte prakse, nije imala potvrđene slučajeve pacijenata obolelih od Coronavirusa, ali naglašava da je cele ove godine imala mnogo pacijenata sa dugotrajnim kasljem, dužim i od mesec dana.
“Sada u ordinaciji isključivo radim sa pacijentima telefonom, dnevno možda vidim 2-3 pacijenta, ukoliko imaju neke ozbiljne simptome. Poređenja radi, ranije sam, u radnom danu od 11-7 sati primala između 25 i 30 pacijenata. Svakodnevno dobijamo nove informacije, nove preporuke i uputstva, nas lekare iz ordinacija su stavili na spiskove i po potrebi će nas pozivati u hitne službe. Svima nam se život okrenuo naopako, pa se moramo prilagođavati. Moj suprug je u Kanadi, gde radi, ali sinovi su sada kod kuće, pa se lakše podnosi. U ovom trenutku, najvažnije je zaustaviti širenje zaraze, ali ne mogu da predvidim koliko će dugo pandemija trajati. Ovih dana sam se setila i zanimljivog detalja sa Kosta Rike, gde sam posetila jedan muzej u kome je bio i deo sa novčanicama kroz istoriju. U vremenu kuge, svi zaraženi su morali da koriste novčanice sa rupom u sredini, tako se zaraza nije širila preko novca, koji može biti leglo zaraze.”
I dalje se govori o tretmanima poznatim lekovima, danas smo čuli i ozbiljne potvrde izlečenih pacijenata, ali i preporuke lekara, pa će se određene količine tih lekova uputiti u bolnice, a lekari ih koristiti po svojoj sopstvenoj odluci. Avio kompanije se spremaju da obustave letove na domaćim linijama. Od danas će se u čikaškom gradskom prevozu lekari i svi drugi koji rade u hitnim službama voziti besplatno. Dok ne stigne novčana pomoć, neki stanodavci svojim stanarima nude besplatnu rentu do kraja jula. Većina nas je, u brizi šta sa danom i sa telom, počela sa vežbanjem u kući, koristeći on-line treninge. Nagledaćemo se filmova i pozorišnih predstava, možda i načitati knjiga. A sutra će nam biti kako nam bude.

za Užičku nedelju iz Čikaga -Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.