početak AKTUELNO Деца

Деца

od nedelja
609 pregleda

Пише проф. Биља Грујичић
Деца у Србији изложена су знатно већем ризику од сиромаштва од деце у Европи и већем ризику од сиромаштва у односу на одраслу популацију. Подаци говоре да чак 12% деце живи испод апсолутне линије сиромаштва. У Србији има само милион и 200 хиљада деце и у њих држава мора да улаже. Откуда мени овога пута дечије теме, драги моји? Погрешна претпоставка, ја сам своје одужила. Каква нам је демографска слика? Колико старимо, а колико нас се рађа? Да не помињем Тарабића пророчанство…Али неко се и тиме мора бавити. Хоће ли Срби ускоро постати национална мањина у сопственој држави? Ко ће то још да рађа и кад ће да стигне? А кад стигне, може ли? Савремени човек тешко схвата да на свету постоји само једна драгоценост. То није ни злато, ни љубав, већ време.
Значе ли шта данас године, кад је просечан људски век, од времена римског царства продужен у Европи до три и по пута? Удвостручен је број жена које први пут рађају између 40 и 44 године. Кажу да младост нема године. Пре сто година бити у четрдесетима било је заморно и тешко, а данас је чини се, забавно. У каквом су положају данашње мајке? У вечитом грчу због различитих улога које морају да играју. Често се дешава да због тога стављају дечије потребе на много виши ниво. Кривица? Можда. А какав је производ ? Најчешће саможивци и размаженци. У трци за правилним васпитањем, спортићима, здравом храном, мафинима, приватним часовима и свим другим повластицама за свог мезимца, бојим се да смо у потпуности занемарили његове стварне потребе, интересовања и склоности, да не кажем да смо га потпуно уљуљкали у свет који је све, само не лак и безбедан. Међутим, данашњи родитељи су се за све побринули, па и да ђак- мезимац, кад ошамари наставницу, аутоматски буде исписан да не би трпео понижење и пролазио кроз васпитно-дисциплински поступак. А наставница?
Прошле недеље скројен је буџет, баш по мери оних који су нам узели меру. Како ће се то одразити на демографску слику Србије и наталитет наредне године, остаје да видимо. Међутим, када га је тако здушно похвалио господин Јовановић, исти онај који је хтео да ожени све студенткиње са студенског протеста, неких давних година, знала сам да буџет одговара и свим мерама и укусима. А да ли одговара баш свој деци? Сматрам да су то дечија права, донета УНИЦЕФОВОМ Декларацијом о дечијим правима.
Биљана, Биљана…само се ти надај. “Примитивни и ограничени људи имају способност надања, код умних и даровитих људи та моћ је, чини ми се, мања.“ – каже вечити Андрић. Бирам да будем у овој првој групи и да се надам да ће нама и нашој деци следеће године бити боље! Толико од мене овога пута, волите своју децу, она су најбоље што имате, али не заборавите да сте и ви нечије дете! Заувек, Ваша Биљана!

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.