početak GRADSKAINFO Digitalizacija stiže

Digitalizacija stiže

od nedelja
542 pregleda

Digitalizacija

TV Lav još nije prodat

Ukoliko ste ovih dana prošetali gradom ili otvorili novine, sigurno ste primetili niz oglasa i reklama u kojima se spominje digitalizacija. Bez obzira na to što se o ovoj temi u poslednje vreme dosta priča, digitalizacija još uvek kod građana izaziva zbunjenost. Kraj analognog emitovanja zemaljskog TV programa i prelazak na digitalni signal u našoj zemlji je zakazano za sredinu leta.
To znači da oni koji televiziju gledaju koristeći običnu antenu i imaju stari TV prijemnik, od sredine leta neće moći da gledaju televiziju. Da bi nastavili da prate TV program potrebno je, ili da uvedu kablovsku televiziju, ili da kupe SET TOP boks. Taj uređaj će vam omogućiti da pratite digitalni signal.

Prednosti digitalnog signala su velike. Što se tehničkih poboljšanja tiče, kada se pređe na digitalni signal, građani će imati kristalno jasnu sliku i ton, a moći će da pristupe TV vodiču, snimanju sadržaja i naprednim funkcijama koje će tek uslediti, kao što su gledanje televizije na zahtev i veći broj kanala.

Kako navodi direktor Ranko Stanković, televizija “LAV” je već prešla na digitalno emitovanje.
– Mi smo prešli na digitalno emitovanje pre mesec dana, u decembru prošle godine i svi koji imaju nove televizore ili SET TOP boks, mogu da prate naš digitalni signal – kaže Ranko Stanković koji je dodao da će od leta biti emitovan samo taj signal.
– Analogni signal isključujemo 17. juna i tada ćemo u potpunosti preći na digitalno emitovanje – navodi gospodin Stanković.

Šta digitalno emitovanje znači za gledaoce, a šta za emitere?
– Za gledaoce je najznačajnije to što će prijem biti mnogo bolji, slika čistija i zvuk jasniji. Za nas kao televiziju to znači daleko veću teritoriju na kojoj ćemo emitovati signal. Naš program će moći da prate gledaoci od Trstenika, do granice sa Bosnom, Kosovom i Crnom Gorom. To je jedna ogromna teritorija kojom se povećava broj gledalaca – dodao je Ranko Stanković.

Pošto se ovih dana u gradu moglo čuti kako je televizija “LAV” dobila novog vlasnika, iskoristili smo priliku da saznamo da li je to istina.
– Vlasnička struktura se još uvek nije promenila, iako od septembra traju razgovori sa nekoliko zainteresovanih kupaca. Za sada još nije ništa bilo konkretno – izjavio je gospodin Stanković.

Odluka o prelasku na digitalno emitovanje TV signala doneta je još 2006. godine, kada se Republika Srbija obavezala da u potpunosti pređe na digitalno emitovanje do 17. juna 2015. godine. Sam proces prelaska na digitalni signal se odvija u etapama, jer zahteva angažovanje većeg broja aktera, počev od Vlade, preko regulatornih tela, industrije i trgovaca, pa sve do građana.

Država je za one najugroženije obezbedila besplatne digitalne risivere.
– Pravo na besplatne SET TOP boksove imaju socijalno ugroženi građani, korisnici socijalne pomoći, zatim oni koji primaju tuđu negu i pomoć, kao i penzioneri sa najmanjim primanjima – izjavila je Tatjana Matić, državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije.

Za predstojeću digitalizaciju poznata užička prodavnica “Petar Pan”, koja se nalazi u prizemlju tržnog centra “Skver”, preko puta zgrade Opštine, pripremila je veliki izbor digitalnih risivera i svih potrebnih kablova po izvanredno povoljnim cenama. Za više informacija pozvati 031/601-776.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.