početak AKTUELNO Директор ЈКП Водовод Душко Љујић

Директор ЈКП Водовод Душко Љујић

od nedelja
852 pregleda

DUSKO LJUJIC 2

Директор ЈКП Водовод Душко Љујић

Вода скупља од 1. марта

– Ужички Водовод је недавно набавио једна камион кипер, који је прошао план набавки за 2014. годину, који је Водовод усвојио и дао Градском већу на усвајање. Исто тако у плану набаваки је било и пет возила за потребе служби одржавања, такође усаглашено са планом набавки који градска скупштина усваја, међутим до ове набавке није дошло. Зашто је Водовод одустао од куповине службених возила за УН говори директор Душко Љујић –

– Прошлог лета је Надзорни одбор донео две одлуке, да се распишу јавне набавке за камион који је стигао 21. новембра у Водовод, а што се тиче набавки возила ту је такође изабран најповољнији понуђач, међутим, када је то дошло до мене, схватио сам да нам то и није баш приоритет. У питању су Дастер, теренско возило, и три Дачије логан. Одлучио да зауставим набавку ових возила, из разлога јер још није заокружено финансирање Фабрике воде. У набаваку ових возила ићи ћемо када се стекну бољи услови. У сваком случају та возила требају Водоводу и ми ћемо се потрудити да од некога потражимо донације, па и у виду половних возила, а ако не добијемо, онда ћемо радити са овим што имамо. За сада још увек није угрожено функционисање служби, иако су трошкови одржавања постојећих возила велики.

Шта се дешава са пројектом за Фабрику воде?

– За Фабрику воде се тренутно ради пројекат који ради Институт Јарослав Черни са којим је град потписао уговор и тренутно се раде студија оправданости и студија утицаја на животну средину. Идејни пројекат је завршен, а ове две студије које се раде ће бити завршене средином марта. Што се тиче дозвола, локацијска дозвола је добијена, и чим студије буду урађене, може се ући у интезиван рад на изради главног пројекта. И ми очекујемо да ће Институт све да заврши до средине лета када ће се расписивати тендери, да би крајем ове и почетком следеће године то постројење могли да пустимо у рад, ако не буде неких непредвиђених околности.

Да ли је финансирање пројекта извесно?

– Што се тиче финансирања још увек немамо ништа на папиру договорено, али постоје јаке индиције да ће то све финансирати Влада Републике Србије. Министарка Зорана Михајловић, када је долазила, је рекла да ће независно од свега тога један део средстава из њеног министарства бити уплаћен да крену ти први радови. Колико сам информисан, влада има издвојена средства за ову намену и упутиће их преко Дирекције за воде.

Да ли се овај пројекат ради независно од санације бране Врутци?

– То су два независна пројекта, а у ствари су уско повезана. Они ће се радити паралелно, јер је са Јарославом Черним уговорен и пројекат санације акумулације Врутци. Уговорена је са институтом израда санитарне заштите акумулације Врутци и они су тај пројекат завршили. Да би дали адекватну технологију, они морају да испитују акумулацију на дужи временски период, како би обухватили све временске услове, и хладно време, и сушу, и падавине, тако да ће само испитивања бране трајати 12 месеци. Они већ врше испитивања три месеца и ових дана треба да их наставе. Када заврше са тим даће препоруку на који начин треба санирати акумулацију и на који начин је заштитити у будућем периоду. Ја се искрено надам, када се заврши Фабрика воде, да ћемо моћи да се вратимо на снабдевање са Врутака, с тим да се на Врутцима мора радити свакодневно праћење, јер алге су специфичне, будући да их нема по пола године, годину дана, и онда се одједном појаве и почињу да цветају када се стекну климатски услови.

– Нова технологија која ће бити у Фабрици воде, воду са Сушичких врела може савршено добро да преради и ту неће бити никаквих проблема, ни са нематодама, ни са мутноћом, а и сада то све успешно решавамо, само што нам значајно поскупљује производњу воде. Са сваким топљењем снега, горе се јавља велика мутноћа воде, а самим тим повећана је и опасност од нематода. Следећа ствар која може да се деси, то је суша. У том случају морамо укључивати алтернативне изворе, Турицу и Ћебића врело, и то је све спремно.

Цена воде се није мењала две године, упркос повећању трошкова?

– Сада се планира од 1. марта, 25% за становништво и 10% за привреду. Такава захтев је упућен Градском већу и ако донесу такву одлуку ићи ће се на повећање цене воде од 1. марта. Ово повећање није због повећања трошкова производње воде, већ због тарифног система Фабрике за пречишћавање воде у Горјанима. Повећањем цене воде се планира достизање нивоа који може да финансира рад тог потројења. То је план. Рад тог постројења је прилично скуп и сваки кубик воде који прође преко водомера ће доћи до тог постројења и у њега ће морати да уђе 0,38 евроценти по кубику муља.

Грађани Горјана нису сагласни са изградњом овог постројења?

– Они се буне не због тога што имају неку злу намеру, већ више што су неинформисани. Свакако да има и оних којима је интерес да га не буде. Опструкција дела грађана постоји тако што се ометају геометри који покушавају да ураде геодетска мерења, али ако се то не уради до средине следеће године, урадиће се у неким наредним годинама, то је извесно. Сви видимо каква је Ђетиња, да је постала ругло које пролази кроз центар града, и никакве друге могућности нема осим да се ради постројење у Горјанима. После тога Ђетиња ће бити чиста, од Врутака до ушћа.

Шта ради Водовод, с обзиром да није грађевинска сезона?

– Водовод тренутно ради на зонирању града, тако што се у одређеним деловима града уграђују мерачи протока воде да бисмо могли да пратимо и управљамо губицима воде у мрежи. Велики проблем нам праве губици који у процентима износе и до 40%. Да би тај проценат био смањен, морамо дефинисати где су ти губици, а најбоље ћемо их дефинисати, ако направимо зоне. У наредном периоду ће се радити Липа, где ће бити стављени мерачи протока. Количином воде која дође до Липе, водом која се потроши и количином воде која изађе са тог подручја, утврђиваће се да ли на тој територији има губитака и колики су. То ће све бити увезано и праћено телеметријом. Имаћемо на рачунару, чим се појави нека повећана потрошња, сигнал који ће нама јасно ставити до знања да ту постоји неки проблем, а радници ЈКП Водовод ће истог тренутка реаговати да то санирају. Суштина је да се ураде шахтови у којима ће се уградити мерачи протока воде који ће се телеметријом повезати са системом на постројењу. Техничка служба има план, само да дефинишемо приоритете и сачекамо повољније временске услове. Има проблема на мрежи током зиме, доста необезбеђених шахтова, али за квалитет воде ни једном није било ризика. Мутноћу воде смо успели да прерадимо и доведемо у дозвољене границе о чему говоре и наша, и испитивања Завода за јавно здравље о хемијским и биолошким параметрима воде за пиће.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Жедно Ужице 20. фебруар 2015. - 11:59

Да ли ће се повећањем цене воде, повећати и квалитет воде?

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.