početak GRADSKA Догађај посвећен Љуби Стојановићу

Догађај посвећен Љуби Стојановићу

od nedelja
583 pregleda

УНИЈА СТУДЕНАТА У АКЦИЈИ
Унија студената Ужица je још прошле године руководству Града предложила да се у граду одржи манифестација посвећена Љуби Стојановићу. Међутим, нису о томе добили још никакав одговор, мада су ужички студенти истрајни и, како каже један од оснивача Уније, Радован Новаковић, манифестација ће се одржати са или без подршке Града Ужица.
– Још прошле године, када је у априлу срушена кућа Љубе Стојановића, имали смо идеју да направимо неки догађај посвећен том Ужичанину и да се на изграђеној зграду постави табла на којој би писало да је ту живео Љуба Стојановић. У оквиру те манифестације, прикупљали би потписе којима би иницирали да Град направи бисту овом заслужном Ужичану и постави у такозваном Кец бару код Народне библиотеке, тако да гледа у правцу у коме је била његова кућа. То би био први део поенте манифестације. С друге стране, хтели смо да покренемо ту причу о људима који су значајни за наш град и наш крај, који су својим радом и делом оставили трага не само у Ужицу, већ и у округу и у Србији, с обзиром да многи и не знају скоро ништа о њима. Циљ је, дакле, општа едукација – рекао је Радован Новаковић, оснивач Уније студената Ужица.

Љубомир Стојановић (понекад помињан као Љуба Стојановић; Ужице, 6/18. август 1860 — Праг, 16. јун 1930) био је српски државник, политичар и филолог, редовни члан Српске краљевске академије.

Љубомир Стојановић (понекад помињан као Љуба Стојановић; Ужице, 6/18. август 1860 — Праг, 16. јун 1930) био је српски државник, политичар и филолог, редовни члан Српске краљевске академије.

Према његовим речима сама манифестација требало би да траје три дана и одражавала би се у вечерњим сатима.
– Планирали смо да то буде током лета у вечерњим сатима, од 19 часова, када прођу врућине, и трајала би три до четири сата. Почели би са приказивањем филма о Љуби Стојановићу и после би водили дебату са ауторком филма и људима који су докторирали на тему о Љуби Стојановићу, који знају доста о њему и који би могли доста тога да кажу. Други дан би била дебата међу младима, да причају о тим вредностима које су некада постојале, али да их ставимо у контекст данашњице. Наравно, то би све пратило културно-уметнички програм, довели би ђаке Музичке школе итд. Предвиђен је програм за децу од сат до два времена, да се ради на едукацији са децом из вртића, да упознају свој град, да упознају ко је Љуба кроз слагалице и игру. То би осмислили млади са Учитељског факултета. У исто време би прикупљали потписе за бисту – објаснио је Новаковић и додао да су већ одштампали захвалнице за сваког ко потпише петицију и да би у овој манифестацији било ангажовано 100 младих људи, од тога 50 волонтера студената Уније.
– Хтели смо да то буде у летњим месецима и на отвореном, када нема испита и највећи број чланова проводи време у Ужицу, али смо морали да одложимо. Зато планирамо да дане посвећен Љуби Стојановићу одржимо после октобарских испита, само питање је где ће бити место, јер ће се променити време. Ми ћемо ту манифестацију сигурно одржати, без обзира да ли нам град помогао или не. Прошле године када смо разговарли са њима о томе, нису дали никакав одговор, а пре месец дана разговарао сам са председником Скупштине града и још нисам добио никакав одговор. Тражили смо да нас Град помогне са 89.500 динара, колико би износили сви ти минимални трошкови – рекао је Новаковић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.