početak GRADSKA Догодило се нешто што није изненађење

Догодило се нешто што није изненађење

od nedelja
654 pregleda

седница градске скупштине ужице

КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА

Мандати нису верификовани

– Петковић: Нисмо довршили договоре око формирања владајуће коалиције у граду и онда је природно да прекинемо седницу и да је наставимо 22. јуна – Пајовић: Чека се да СНС добије сигнал из Београда и да као у претходном сазиву одборници у Ужицу неће састављати власт, него ће им састављати власт из Београда –

Седница Скупштине града, на којој је требало да се верификују мандати одборника, изабере градоначелник и остали органи локалне самоуправе, прекинута је после десет минута. То је договор представника свих одборничких група. Наставак ове седнице биће 22. јуна, када би требало да се конституише градска власт.
Према речима Тихомора Петковића, седница је прекинута, јер још није постигнут договор одборничке већине.
– Догодило се нешто што није изненађење. То је био договор свих одборничких група. Нисмо довршили договоре око формирања владајуће коалиције у граду и онда је природно да прекинемо седницу и да је наставимо 22. јуна. Чињеница је да чекамо да видимо како ће се формирати републичка власт, али нећемо по сваку цену пресликати састав на локалном нивоу, уколико они који буду у том саставу изађу са неразумним захтевима – објаснио је Петковић и рекао да би требало да коалицију око СНС-а треба да прошире са 8 од 10 одборника, како би власт функционисала без проблема.

радиша марјановић спс

На питање зашто нису оверили мандате, Петковић је рекао да постоји неко тумачење да можда постоји проблем за избор градоначелника, заменике и чланова већа, чији би мандати били верификовани данас, а потом изабрани за функције и да би у том случају били у сукобу интереса.
– Добар део правника каже да није тако, јер смо ми у техничком мандату, али оно што сам сигуран и тако се договорила већина, неко би то искористио и наредних 14 дана би се бавио том тематиком. Да не би дошли до тога, одлучили да усвојимо само дневни ред и верификација ће бити 22. јуна. Ништа са тим није изгубљено, јер самом верификацијом одборника, без избора председника Скупштине и секретара Скупштине, практично Скупштина не би била конституисана – рекао је Петковић.
О могућности са будућим коалиционим партнерима Петковић каже:
– Причали смо са свима, а са којима нисмо, разговараћемо у наредна два, до три дана. За нас не постоји ко није прихватљив сам по себи. Имали смо једну фер изборну кампању, никаквих личних сукоба није било и тако да нема проблема да сви кандидати буду у владајућој коалицији. Ти који прихвате да уђу у коалицију са нама, морају да прихвате наше услове, пре свега везане за подмлађивање људи за неке нове кадрове, да прихвате оно што смо обећали у кампањи, а то су неке нове и млађе личности на високим функцијима.
Петковић је потврдио да је ужички одбор СНС-а, као и остали одбори странке у Србији, добили, како каже, информације да не могу да формирају коалиције без сагласности Извршног одбора странке.

skupština grada užica

– Верујем да већина странака тако поступа. Али, ми смо добили јасан сигнал да са свима да преговарамо – рекао је Петковић.
Пошто се Петковић већ састао са Јованом Марковићем, носиоцем листе ДС-а и још четири странке, новинаре је занимало шта је била тема разговора.
– Тема разговора са представнциима ДС-а, са Јованом Марковићем, који је био на изборима и представљао, не само ДС, већ четири странке, била је оно што смо причали са другима, али уз једну ограду, да он мора да прво да објасни у име својих одборника на који начин би евентуално ушао у власт, да ли у име ДС-а или у име четири странке или као удружење грађана. Ми морамо да имамо јасан став на који би евентуално они ушли у васт. Нисмо добили одговор. Одлука Главног одбора ДС-а је да они не улазе у коалиције са нама на локалу. Зато ми очекујемо да имамо потпуно јасан став са те стране. Тема је била власт и подршка за неке најкрупније пројекте – рекао је Петковић и додао да су разговарали са представницима Зелених, који имају два одборника, али да је њима саопштено да са толико одборника не могу да очекују да учествују у извршној власти.
Када су у питању социјалисти, Петковић каже да су причали са њима и да ништа није сигурно.
– Разумљиво је да у том следећем саставу владајуће коалиције, с обзиром на однос снага, не би могли да задрже све што су имали раније. И њима смо рекли да очекујемо мало нових и других људи, али ми не можемо одлучивати у име њих ко ће то бити, али можемо више него претходни пут утицати на то – рекао је Петковић.
Слободан Пајовић, шеф одборничке групе ДС-а и странки које су у коалицији са њима, рекао је да су прихватили предлог да се одложи седница Скупштина града, зато што није створена владајућа коалиција.

radikali užice

– Технички није било у реду да ми вршимо верификацију мандата и да напустимо седницу. Не постоји спремност да се формира владајућа коалиција и јасно се види о чему се ради. Чека се да СНС добије сигнал из Београда и да, као и у претходном сазиву, одборници у Ужицу неће састављати власт, него ће им састављати власт из Београда. Ми нећемо у ту ужичку власт. Могло је да буде незваничних прича, али званичних разговора није било. Јован Марковић није био у том званичном смислу, да ја знам – рекао је Пајовић.
На пиање како коментарише то што је једини одборник СНП-а, који је био са њима на листи за локалне изборе, отишао од њих и формирао одборничку групу са Љајићевом странком, која је пак била у коалицији са СНС-а на претходним изборима, Пајовић је рекао:
– Знао сам да ће се то догодити и то сам рекао на Градском одбору, када је стварана коалиција. Рекао сам да ће он прећи пре него што се конституише скупштина. За то да се зна, није била потребна нека памет, јер централе странака много више управљају странкама на локалним нивоима. Једино ми имамо аутономију. Пред изборе нисмо требали да пристајемо да уђемо у коалицију са СНП-ом и ја сам лично био против тога – рекао је Пајовић.
Владан Виријевић је рекао да је он као једини одборник СНП-а, који је био у коалицији са ДС на локалним изборима, испред своје странке склопио договор о формирању одборничке групе са СДПС-ом, јер је тако и на републичком нивоу.
Коалиција ДСС и Двери, према речима Бранка Гравриловића, још није добила позив од СНС-а на разговоре. Он је рекао да неће по сваку цену ући у коалицију са СНС-ом, јер се они залажу да Ужицем владају млади људи.
Након локалних избора, коалиција око напредњака у ужичкој скупштини има 34 мандата (СНС, Нова Србија, СДПС, ПУПС и Покрет „Позитивно Ужице и сада још једног одборника СНП-а), Демократска странка са СДС-ом, ЛДП-ом и Ново странком сада има 14 мандата, СПС и ЈС имају осам одборника, док по четири имају ДСС-Двери и Српска радикална странка, док Зелени имају два одборника, као мањинска странка. Скупштина града мора бити формирана најкасније до 25. јуна.

З. Г.

IMG_0299 IMG_0300 IMG_0301 IMG_0303 IMG_0304
IMG_0307 IMG_0308 IMG_0309 IMG_0310 IMG_0311 IMG_0313 IMG_0314 IMG_0315 IMG_0316 IMG_0317

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

Nikola 9. јун 2016. - 09:06

Vi ste zuti da zuci ne mozete biti! Koliko se to vidi, iznervirani sto vam gazda nije presao cenzus! Blato od novina!

ponovi
Stranacki ateista 9. јун 2016. - 19:33

Dragi Nikola,bilo bi ti pametnije da nisi pokazao “nivo tvoje kulture,obrazovanja i politicke (ne) prosvecenosti! “Blazeni siromasni duhom njihovo je carstvo nebesko!”
UN ne tera te niko da citas!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.