početak GRADSKA Долази хиљаду деце

Долази хиљаду деце

od nedelja
730 pregleda

ДЕВЕТИ МЕЂУНАРОДНИ ДЕЧИЈИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА „ЛИЦИДЕРСКО СРЦЕ“
У Ужицу се од 14. до 18. августа одржава 9. међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце 2017“ у организацији удружења грађана „Ера“. Учествује око 1.000 деце из Кине, Перуа, Пољске, Бугарске, Грчке, Турске, Македоније, Румуније, Републике Српске и Србије у 25 дечијих фолклорних ансамбала. Дефиле главном улицом почиње 14. августа у 19 часова, а сат касније је свечано отварање. Гост фестивал је мајстор трубе Иван Јованoвић.

– За протеклих осам година на фестивалу је учествовало преко 5.500 деце из 34 државе са пет континената – Европе. Африке, Азије, Северне и Јужне Америке. На нашем фестивалу су учествовали припадници скоро свих националних мањина и деца са сметњама у раду. Хуманитарна акција „Лицидерско срце“ помогла је свим оним којима је помоћ била потребна у Ужицу, Београду, Вишеграду, Бајиној Башти и у Јапану. Ове године новац од продаје сувенира на свим дестинацијама на којима се фестивал одржава, намењен је за Регионални центар за вантелесну оплодњу при општој болници у Ужицу. Овој акцији се прикључио и „Дино парк“ са Златибора – рекла је Ивана Цветковић, председница Организационог одбора фестивала и захвалила се граду Ужицу и општинама Чајетини и Вишеграду, које су укључене у организовање ове манифестације.

Поред фестивалских концерата у Ужицу, Златибору и Вишеграду, организују се и фолклорне играонице на трговима, као и изложба народних ношњи у холу ГКЦ-а у организацији са Уметничком школом. Одржаће се и трибина на којој ће бити речи о чувању традиције, тако да манифестација поред туристичког и културног, има и едукативни карактер. Деца ће посетити атрактивне туристичке дестинације у Западној Србији.

 

Деца ће бити смештена у дому ученика „Петар Радовановић“, у дому ученика у Коштици и дому ученика школе „Миодраг В. Матић“.

Од ове године фестивал је богатији са још једним садржајем, а то је Сајам занатства, предузетништва и културе „Експо Ужице“. Директорка сајма Снежана Ћировић, рекла је да је ово сајам са међународним учешћем, који траје три дана, од 14. до 17. августа на градском тргу.

– Циљ сајма је повезивање привредника нашег краја и државе са привредницима земаља учесница фестивала – рекла је Снежана и истакла као посебан догађај Међународну конференцију на тему Улога предузетништва у друштвеном развоју, која ће се одржати другог дана трајања сајма и на којој ће говорити еминентни стручњаци из области економије, предузетништва и привреде.
Посебну част, како је најавила директорка сајма, представља долазак Света Јаневског из Македоније, власника винарије „Тиквеш“ и „Бип“, који ће бити један од говорника. Конференција се одржава у 11 часова у Градској кући.


Немања Нешић, заменик градоначелникк Ужица, рекао је да је овај „фестивал један од најзначајних културних догађаја у Ужицу, који доприноси да се Ужице све значајније позиционира на културној мапи Србије“.
– Некако у овим августовским данима Ужице одише духом метрополе. Овим предивном дефилеу имамо прилике да видимо велики број деце и људи различитих нација и вера, да чујемо различите језике. Поред тога, почела је манифестација „Керамика – Злакуса“, која исто има међународни карактер, а сада ће се обогатити предузетничким сајмом, и на крају, у августу ће се одржати Фестивал воћних ракија „Жестивал“. То значи да сазревамо у организацији догађаја и да из године имамо све садржајнији и квалитетнији програм – рекао је Нешић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.