početak GRADSKA Дружење са уметником

Дружење са уметником

od nedelja
715 pregleda

Основна школа,,Нада Матић“ Ужице
Час ликовне културе одељења 51 одржан је у Народном музеју Ужице. У галеријском простору ове установе, поставку су чинили акварели истакнутог ужичког уметника Душана Старчевића. Изложба је названа ,,Водена светлост“. Ученике је дочекала Катарина Доганџић Мићуновић, кустос Народног музеја, објаснивши ученицима сам назив изложбе, као и технику акварела. Потом је уследио разговор о светлости, као и сазнање ученика да је светлост састављена од боја, да у њој нема беле ни црне, већ само топлих и хладних боја Сунчевог спектра. Под утицајем светлости, природа мења свој колорит, па тако настају зелена, плава, наранџаста, жута, црвена, мрка и љубичаста годишња доба, како их је и сликар представио.
У госте смо позвали и самог аутора изложбе, сликара Душана Старчевића, како бисмо сазнали где проналази инспирацију за своја дела. Рекао нам је да непресушни извор инспирације за њега чини река Дрина, у чијим се водама огледају њене живописне обале и небо.

Иако је сликао пределе, одбацио је препознатљиве форме пејзажа и дескрипција је уступила место чистој ликовности. Неке форме су готово потпуно расточене у снажном снопу светла, попут разливеног трага воде, тако да прелазе у апстракцију. Објаснио је ученицима да је претходне две деценије посветио сликању акварела, једне врло сложене и захтевне технике, која не допушта грешке. Дао им је и нека практична упутства за израду радова у акварел техници. Ученици су с пажњом слушали сликара, постављали питања, препознавали и разликовали реалне од апстрактних форми пејзажа.

Уз помоћ наставнице ликовне културе, дошли су до закључка да је на сликама представљен ауторов субјективни доживљај природе, у којој је он један усамљени, невидљиви посматрач. На тренутак смо осетили треперење светлости, светлуцање воде и пулсирање природе као живог организма.
Остатак посете провели смо у неформалном разговору са уметником, који је сваком ученику поклонио каталог са посветом, на обострано одушевљење и задовољство.

Оливера Шуљагић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.