početak NAJNOVIJE Fleka na obrazu Amerike

Fleka na obrazu Amerike

od Mila Filipović
1,4K pregleda

– Na ulicama Mineapolisa nalazi se 500 naoružanih pripadnika Nacionalne garde, a protesti se održavaju i u Los Anđelesu, Feniksu, Denveru, Kolumbusu, Memfisu i Luivilu, gde je prošle noći bilo sedmoro povređenih –

Protesti nakon incidenta u Mineapolisu

Bivši policajac iz Mineapolisa, Derek Chauvin, koji je 9 minuta kolenom gušio uhapšenog, nenaoružanog Džordža Flojda, koji je kasnije preminuo, danas je uhapšen, za ubistvo bez predumišljaja. Bio je to odgovor na celonoćne proteste u ovom gradu, u kome su besni demonstranti zapalili policijsku stanicu i demolirali još 170 objekata. Protesti su postali užareni zbog oklevanja policije da uhapsi 4 policajca, koji su bili u patroli i tako učestvovali u pomenutom incidentu, a u istragu čitavog slucaja uključio se i FBI. Na ulicama Mineapolisa nalazi se 500 naoružanih pripadnika Nacionalne garde, a protesti se održavaju i u Los Anđelesu, Feniksu, Denveru, Kolumbusu, Memfisu i Luivilu, gde je prošle noći bilo sedmoro povređenih.

Derek Chauvin

Rat se nastavio i na Tviteru, posle predsednikovog tvita da “Kada počinje pljačka, počinje i pucnjava”, tražeći od organa vlasti da oštro reaguju na ponašanje izgrednika, što su mu predstavnici Demokratske partije oštro zamerili, tvrdeći da tako samo potpiruje vatru. “Nije vreme za tvitove, ovo je ravno nacionalnoj krizi”, komentarišu danas američki mediji.

Da li je Amerika na ivici građanskog rata, kako će se razrešiti pitanja otvoreno prisutnog rasizma, fleke na obrazu, srcu i duši ove zemlje, mogu li se protesti vratiti u mirne okvire, za kakve se zalaže i porodica preminulog, kada će organi vlasti prikupiti neophodne činjenice i utvrditi da li su policajci učinili kriminalno delo, hoće li biti mira u Minesapolisu i drugim gradovima? Da li je gradonačelnik Mienapolisa mogao reagovati drugačije, nakon prvih protesta u kojima su paljenje radnje, iz njih odnošena roba, uništavane zgrade okolnih kompanija? Da li su demonstranti mogli reagovati drugačije, nakon devetominutnog snimka, u kome njihov sunarodnik moli za pomoć, moli za vazduh, uporno govoreći da ne može da diše? Da li je jedino nasilje odgovor na nasilje, i da li je i ovo vreme oko za oko, zub za zub?

U Mineapolisu je danas bilo prilično mirno, garda na ulicama je napravila barikade, ali se ne sukobljava sa demonstrantima, a zvaničnici traže smirenje protesta, kompletnu i kompleksnu istragu o onome što se dešavalo pre i posle pomenutog snimka, kao i pravdu za Flojda i njegovu porodicu.

U protestima pretprošle noći uhapšena je i CNN TV ekipa, ali su ubrzo pušteni na slobodu, a guverner im je na konferenciji za štampu danas uputio izvinjenje.

Mila Filipović, Čikago, 29.05.2020.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.