početak GRADSKA Година ужичких сликара

Година ужичких сликара

od nedelja
709 pregleda

НАЈАВА ИЗЛОЖБИ У 2017. ГОДИНИ
Зоран Цветић, директор Градске галерије у Ужицу, данас, 3. фебруара, најавио је програм галерије за ову годину.
– Програм за ову годину ће бити прилично разноврстан. У 2017. години, као и претходних година, обухватаће област ликовне и примењене уметности, и еминентне уметнике. У склопу са тим изложбама, имамо и пратеће програме, у сарадњи са ужичими средњим и основним школама. Једна смо од ретких установа која је још 2009. године, када су то само радили Музеј савремене уметности, Народни музеј у Београду и још неке галерије у Србији, попут галерија „Надежде Петровић“ у Чачку, започели ове едукативне програме са школама и то се испоставило као јако добро – рекао је Цветић и додао да је један од куриозетета излагачке сезоне да ће ово бити година ужичких аутора.
– Ови уметници се дуго нису појављивали и време је да представе своје ново стваралаштво и своје неке тенденције у својим ликовним опусима на јавни начин – рекао је Цветић.
Редовни излагачки програм Градска галерија ће започети са ужичким академским сликаром Владаном Терзићем, самосталном изложбом, која ће трајати од 21.02. – 14.03.
– Tерзић на ликовној сцени активно делује већ четири и по деценије. Своју аутентичност у естетици израза базира на мотивима природе Златибора и овог краја. Дела, која су настајала у периоду од 2014 – 2016, изведена су у техници уље на платну и комбинованој техници на папиру. Враћа се старим темама крошњама. Изложба ће обухватити оба галеријска нивоа – образложио је Цветић.
Од 21. 03. до 11. 04. у галерији ће бити одржана самостална изложба Обрада Јовановића.
– Обрад Јовановић је дугогодишњи актер на ужичкој ликовној сцени и шире. Ретроспективном изложбом радова се обележава јубилеј 40 година од завршетка Академије ликовних уметности, тј. професионалног уметничког рада. Био је професор Учитељског факултета и скоро је пензионисан. Поставка обухвата, препознатљиве циклусе радова аутора, који су изведени у форми цртежа, слике, објекта. Овом приликом, широј јавности презентоваћемо монографију аутора – рекао је Цветић.
Трећа редовна изложба биће самостална изложба Душана Оташевића, од 20. 04. до 08. 05.
– „Илија Димић – изложба слика и конструкција“, академика Душана Оташевића је у склопу наставка дугогодишње сарадње Градске галерије Ужице и Галерије САНУ, коју је иницирао академик Љуба Симовић. Оташевић припада кругу најактуелнијих домаћих уметника на овдашњој и иностраној културној сцени. Као главни промотер Поп арта на просторима бивше Југославије прекида са класичним сликарским поступком и артикулише тзв. слике – објекте. Мотиве за аутентичну фигуративну и предметну иконографију проналази у обичним стварима из животног окружења. Илија Димић је јединствен концепт о „имагинарном генију и идеалном уметнику“, чију су живописну биографију заједно осмислили Душан Оташевић и Бранко Вучићевић, угледни филмски теоретичар и сценариста из Београда – објаснио је директор ужичке галерије.
Од 11. 05. до 20. 05. одржаће се самостална изложба Вјекослава Ћетковића.
– Вјекослав Ћетковић, ужички и београдски сликар, професор на академијама ликовних уметности у Београду и Новом Саду. У оквиру самосталне изложбе, представиће се циклусом слика „Бикови“. Најновији радови углавном су изведени у техници уље-платно – рекао је Цветић.
Тринаести међународни графички бијенале „Сува игла“ одржаће се од 08.06. до 28.07.
– То је једна од манифестација са којом се у ширим уметничким круговима препознаје рад Градске галерије, а град Ужице све више учвршћује на светској културној мапи. У прилог овој тези треба истаћи први графички рад из далеке Аргентине, који је пре два дана стигао на адресу галерије. Међународни графички бијенале „Сува игла“ поред најеминентнијих домаћих уметника графике окупља и значајан број угледних имена европске и светске графичке уметности. Увршћена је међу 20 најзначајнијих графичких манифестација у свету и јединствена је по томе што је посвећена једној специфичној, врло цењеној графичкој дисциплини. Сува игла од почетног концепта до завршне форме захтева од уметника максимум умне и техниче посвећености. Током протеклих 12 графичких бијенала, поклонима уметника, формирана је и значајна колекција Сува игла, која данас броји око 550 графичких листова велике уметничке вредности – образложио је директор.
Пројекат LOW COST EXCHANGE, групна изложба, биће одржана од 11.07. – 21. 07. (излагачки простор приземље).
– Изложба LOW COST EXCHANGE је произашла из истоименог пројекта, који је иницирао Анук Миладиновић, бивши асистент на Академији ликовних уметности у Минхену. Пројекат је, осим, културне размене и искустава уметника из Србије и Немачке имао истраживање позиције уметника у друштву данас. У том духу, организоване су трибине и разговор са ауторима. Поставку радова још чине уметници из Београда Милан Антић, Владимир Милановић и Урош Ђурић, из Ужица Александар Димитријевић, из Минхена Torsten Mühlbach Maria Berauer и Jörg Besser – рекао је Цветић.
Групна изложба студената „Они који долазе“ одржаће се од 10.08. до 31.08.
– Изложба „Они који долазе“ је својеврсна ретроспектива рада ужичких студената на Академијама уметности. Већ традиционална манифестација, можда и једина те врсте у земљи, по неписаном правилу увек изазива велико интересовање публике.
Од 12. 09. до 02.10. одржаће се самостална изложба Чедомира Васића.
– Професор и декан Факултета ликовних уметности у Беораду Чеда Васић припада групи еминентих мултимедијални уметника. Васићев, пројекат-изложба је прошле године у избору Арт магазина проглашен најбољом изложбом у 2016. години. Свестрани уметник, аутентичног визуелног израза, препознатљив је по остварењима и тематиком која перципира савремене друштвене околности – рекао је Цветић.

Изложба Милене Павловић Барили биће одржана од 10.10. – 31.10.
– То је сарадња са Фондацијом Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили у Пожаревцу. Изложба, коју смо предвидели за Дан Града, обухватиће најзначајнија дела славне уметнице. Од, прве академске фазе њених портрета, до, надреалистичких композиција, реклама за различите моделе хаљина, парфема, насловне стране познатог модног часописа „Vogue”, из 1940. године, који је Барили дизајнирала итд. Милена Павловић Барили (1909 – 1945.) је једна од најзначајнијих личности уметничке Европе између два светска рата. Краљевску уметничку школу завршила је у Београду, а у Минхену Уметничку академију. Поред бављења сликарством, Милена је радила илустрације за најпознатије модне часописе, као што су: Вог , Гламур, Шарм… За оперу „Себастијан“ Ђан Карла Менотија израдила је декор и костиме… – додао је директор.
Керамика Злакуса, групна изложба, одржаће се 07. 11. – 24.11.
– Изложба Међународне колоније уметничке керамике Злакуса је већ дуже време једно од обележја овог краја у смислу ликовног стваралаштва. Годишња изложба има за циљ да презентује радове, који су настали у току ове манифестације.
Пројекат Видети себе у делу другога, групна изложба, биће одржана од 14.12. до 28.12, у излагачком простору приземљу.
– Међународни пројекат „Видети себе у делу другога“ је пројекат канадских и српских уметника, који би се одвијао током ове године. Концепт подразумева учешће 24. уметника, по дванаест са сваке стране. Уметници из Србије би задавали теме, на које треба да одговоре канадски уметници, и обрнуто. Епилог ове занимљиве културне размене је изложба, коју ће ужичка јавност и публика бити презентирана током децембра месеца. Изложба се одвија у склопу обележавања 150 година од оснивања Канадске државе. Изложбу ће званично отвори канадски амбасадор у Београду г. Филип Пинингтон
XXIX Ужички регионални ликовни салон, групна изложба, биће одржана од 21.12. до 31.01.2018.
– Ужички регионални ликовни салон је годишња смотра ликовног стваралаштва на региону, припада реду најинтересантнијих и најпосећенијих манифестација Градске галерије – образложио је Цветић.
– Пројекат Омладински ликовни клуб Градске галерије Ужице има за циљ да афирмише различите гране ликовне и примењене уметности код деце старијег узраста и академске сликаре млађе генерације и њихово дело. И ове године аплицираћемо за средства код Града – Фонд за младе. Концепт интерактивних изложби обухватиће младе ауторе: Павле Јововић, Маријана Ћурчић, Срђан Илић, Марија Ђокић и Сања Цветић – додао је Цветић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.