početak GRADSKA Повољно стање јавне безбедности

Повољно стање јавне безбедности

od nedelja
1,3K pregleda

sasa-misailovic-nacelnik-mup-uzice

Начелник Полицијске управе и полицијски саветник Саша Мисаиловић, начелник одељења криминалистичке полиције и главни полицијски саветник Миливоје Ристовић, начелник одељења полиције и полицијски саветник Предраг Дивац и начелник Саобраћајне полиције и полицијски саветник Милош Пенезић, у петак, 30. септембра, на конференцији за новинаре говорили су о стању безбедности на подручју Полицијске управе Ужице за период јануар – август.
Саша Мисаловић је рекао да је на подручју ове управе у првих осам месеци забележено повољно стање јавне безбедности.
– На жалост, чине се кривична дела, руши се јавни ред и дешавају саобраћајне несереће, а ми смо ту да их сведемо на најмањи могући ниво, а грађанима да обезбедимо личну имовинску сигурност. У првих осам месеци ове године број дела привредног криминала већи је за 10 посто у односу на упоредни период, првих осам месеци прошле године. И то је добро. То приказује интезивни рад ове управе на откривању тих дела. Имовинска штета причињена овим делима износи више од 77,5 милиона динара, а имовинска корист више од 75 милиона динара. Као најбројнија кривична дела из привредног дела евидентирана су фалсификовање службене исправе и закона о пореском поступку и пореској администрацији – рекао је Мисаиловић.
Према његовим речима у акцији „Акциза“, чији је циљ откривање нелегална трговина дуваном, цигаретама и алкохолом, одузета је роба у вредности од око 1.217.000 динара. У акцији која се односи на корупцију, поднете су 23 кривичне пријаве за 30 кривичних дела. У вези са злоупотребама у поступку приватизације, контролисано је 8 субјеката и поднете су три кривичне пријаве за три дела против два лица. Имовинска штета причињена овим кривичним делима износи 14 милиона динара.
– Број дела општег криминала мањи је за три посто у односу на упоредни период и на смањењу ћемо радити у наредном периоду. Укупно је пријављено 657 учиналаца, мера задржавања је примењена према 60 лица, а полицијског хапшења према 19 лица. Малолетна лица су извршила 68 кривичних дела, што је за 8 посто мање у односу на исти период претходне године. Од укупног броја регистрованих кривичних дела, оперативним радом расветљено је 320 кривичних дела и остварени проценат расветљавања са непознатим извршиоцима је 68 процената, што нас сврстава у сам врх српске полиције. У структури општег криминала најбројнији су имовински деликти и ту се бележи смањење за 8 процента, у односу на исти период прошле године. Позвао бих грађане да нам помогну на смањењу ових дела, обезбеђивањем своје имовине закључавањем. Чести су случајеви остављање необезбеђених возила и неретко са кључевима за паљење – рекао је начелник ПУ Ужице.
Радећи на сузбијању и откривању недозвољене трговине наркотицима и пресецању кријумчарских канала опојне дроге, у извештајном периоду откривено је 75 кривичних дела у вези са опојним дрогама, што је за 67 посто више него у истом периоду прошле године.
– Интезивним радом полицијских службеника у 79 заплена укупно је заплењено више од 128 килограма и 1.500 комада дроге. Заплењено је и одузето 128 кг марихуане, 62 грама амфетамина, 23 грама хероина, мање количине хашиша и кокаина, 41 комад екстазија и око 1.500 комада осталих наркотичких средстава. Откривена је и једна лабораторија за производњу марихуане на Златибору.

sasa-misailovic-nacelnik-mup-uzice-2

У овом периоду су се догодиле и две пуцњаве у Ужицу и полиција интезивно ради на откривању ових дела. Са органима локалних самоуправа започети су разговори, како би се поставили видео надзори што би допринело већој безбедности – рекао је Мисаиловић.
Он је навео да је стање јавног реда било стабилно и поред великог броја манифестација и окупљања грађана, међу којима је била највећа Дринска регата.
– Карактеристично је да на нашем подручју није учињено ниједно кривично дело нарушавања реда, нити је било саобраћајних несрећа. Захваљујем се учесницима на приказаној безбедоносној културу. Висока безбедоносна култура је приказана и на другим манифестацијама, које су одржане на подручју које покрива ова управа – похвалио је Мисаиловић.
Број регистрованих прекршаја је смањен за 25 посто, у односу на исти период претходне године, што је, како каже начелник, резултат редовног праћења стања јавног реда и правовременог реаговања полицијских службеника.
– Највећи број регистрованих прекршаја изврешен је вређањем, злостављањем, вршењем насиља, изазивање и учествовање у тучи, непрестојним и дрским понашањем – рекао је Мисаиловић.
У првих осам месеци ове године у односу на исти период прошле године смањен је број незгода са погинулим лицима.
– Појачаном активношћу полицијских службеника саобраћајне полиције знатно је повећан број откривања починиоца из области безбедности саобраћаја, а то је резултирало смањењем броја саобраћајних незгода са најтежим последицама. У овом периоду погинуло је 15, а прошле године за првих осам месеци 22 лица. У периоду јануар-август 2016. године на подручју ПУ евидентирано је 18.380 прекршаја, што је за 75 посто више, него у истом периоду претходне године. Из саобраћаја је искључено је укупно 1.356 возача, од којих више од хиљаду због управљања возилом под дејством алкохола – рекао је начелник ПУ Ужице.
На подручју ПУ Ужице нема миграната, а посетило је 50.198 страних држављана и то највише Златибор, где је привремени боравак пријавило 32.654 особе или 65 посто од укупног броја странаца.
Регистрована су 34 пожара, где је штета преко 50.000 динара, што је за 6 посто мање него прошле године. Није регистрована ниједна експлозија.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

vlade 6. октобар 2016. - 22:57

povoljna bezbednoist,jedinood danonoćne buke(koju policija ne sprečava) ne može da seživi.Kad dođu bajketi(koje pomaže Grad kao “kulturno” leto!),pa kad u 3h po ponoći počnu idiotski da turiraju mašine na 16000 obrtajka,ja tada da ne bih poludeo bežim na dva dana iz grada

ponovi
Twiggy 11. октобар 2016. - 17:16

Bajkeri,imaju i pametnjakovica koji tusira “svoju makinu” kad mu je volja preko Trga,Slanuse
u pravcu Rakijiskog pijaca itd.
“Kultura od 120” decibila iz baste bivseg Doma JNA baca u ocaj stanovnike neposredne okol-
ine i dalje,no policija nema sansu da nesto preduzme,sve je po zakonu, tako su odredile “bistre opstinske glave,narod neka crkne”, GKC je institucija opstine!
Zelena plasticna folija, ispred ekonomskog ulaza(dvoriste) lezi mesecima ,jer niko od zaposlenih je ne vidi itd.itd.. Cekaju” Bioktos”….
Drvece na mestima “ubijenog” drveca ,jos uvek nije posadjeno?!Ekologija je u nasem gradu
i tako samo pojam,koji politicari koriste u borbi za vlast.

tpreko trga

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.