početak GRADSKA Градска власт наставља пљачкашку политику!

Градска власт наставља пљачкашку политику!

od nedelja
644 pregleda

бране митровић

Обраћање Бранислава Митровића, председника Покрета Позитивно Ужице:
Одлуке које су усвојене у градској скупштини крајем прошле године, а које се тичу пореза на имовину за 2015.г. изазвале су тада веома озбиљну полемику, критику и негодовање грађана, посебно у погледу висине пореза, али и зонирања које је довело да порез буде исти за власнике истих непокретности напр. на Теразијама, Царини, Доварју као и у центру града. Тада је градска власт такав начин опорезовања имовине образлагала лошим одредбама Закона о порезима, које су условљавале да се зона може формирати ако су у текућој години (01.01.-30.09.) постојала три промета непокретностима, што смо могли да прихватимо.
Међутим, оно што нас је изненадило јесте чињеница да је ужичка власт за наредну седницу градске скупштине (13.11.2015.г.) предложила да се промени Одлука о висини стопе пореза, тј. да се стопа повећа са 0,32 на 0,35 чиме ће и порез свим власницима имовине у 2016. бити увећан у односу на 2015.г.
Такође изненађује што власт није приступила промени Одлуке о одређивању зона и најопремљеније зоне иако за то постоје услови јер је у овој години постојао довољан број промета непокретностима у свим зонама и категоријама и да на тај начин исправи аномалије из прошле године.
Због свега тога смо упутили захтев локалној власти да одмах :
повуче предложену Одлуку о висини стопе пореза и да тиме одустане од новог намета грађанима Ужица,
на основу података добијених из уговора о промету непокретности за 2015.г (01.01.-30.09.) припреми нову одлуку о одређивању зона и најопремљеније зоне на територијаи града Ужица која ће бити правична,
Повуче предложену и припремите нову Одлуку о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016.г., а на основу нове одлуке о зонама
припремите нову одлуку о коефицијентима за утврђивање пореза за непокретности обвезника који воде пословне књиге- правна лица (након доношења одлуке о одређивању зона)
Одборничка група Позитивно Ужице ће сутра предложити да се тачке везане за порез на имовину скину са дневног реда и да се припреме нове одлуке.
Очекујем од одборника из свих одборничких група да се супротставе ПОВЕЋАЊУ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ у 2016. години.


Покрет Позитивно Ужице, с обзиром да је заказана седница градске Скупштине, затражио је да се са дневног реда скину тачке 11 и 12 које се односе на одлуке о порезу на имовину за 2016. годину.
– Прва тачка се односи на повећање стопе пореза са 32 на 35, што ће аутоматски довести до тога да ће порез на имовину идуће године бити већи него ове. Ми смо тражили да се одустане од тога, односно да се одустане од повећања пореске стопе. Такође, тражимо да се донесе нова одлука о зонирању града Ужица, јер су претходно направили такву одлуку, да прва зона обухвата територију од Теразија до Доварја и од Београдске и Шумадијске улице, до главног пута за Пријепоље, тако да је цео град у првој, најопремљенијој зони, што је довело до тога да исти порез плаћају људи који живе на Теразијама, као и они који живе на Тргу – каже председник покрета Позитивно Ужице Бране Митровић.
Он објашњава да прошле године у Ужицу нисмо имали довољан број промета непокретности, те је формирана једна зона.
– Међутим, ове године је значајно повећан број промета и могли су да донесу одлуку да се та зона подели на више њих и учине је правичном, тако да људи са Доварја не плаћају исти порез као људи на Тргу. То би довело и до промене просечне цене квадратног метра и за станове, и за куће и за пословни простор. То може да се исправи, ако локална власт донесе нову одлуку о зонама – каже Митровић, чији ће одборнички клуб на седници Скупштине града предложити скидање ове две тачке дневног реда.

Тони Станковић, власник Ужичке недеље, истим поводом каже да „и највећа будала на свету може ноншалантно управљати буџетом, ако му се да могућност за константно повећавање пореза“.
– Смисао управљања месном заједницом, градом или републиком, није у сталном повећању пореза, већ у стварању оптималних економских услова да једно друштво напредује. Овом најавом за повећање пореза у 2016. години, иако је већ повећан порез у 2015. години, свако нормалан ће бити непријатно изненађен. Очигледно да градску власт апсолутно не занимају реформе, већ искључиво повећање приходне стране буџета, како би могли да намире расходну, поготово у изборној години, каква ће бити 2016. Локалној власти би било паметније да смањи број запослених у општини или да не прима нове људе, као што то ради ових дана, и да смањи број запослених у Градском већу, јер никада у историји Ужица није било више градских функционера. Уколико има иоле људскости и морала код одборника, они ову одлуку никако не би требало да усвоје – каже Станковић.

Седница Скупштине града заказана је за петак 13. новембар.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.