početak NAJNOVIJE Hladnjače ispred bolnica i kapela

Hladnjače ispred bolnica i kapela

od nedelja
786 pregleda

COVID-19 u SAD – Dan osamnaesti
Dok se Amerika preko noći popela na neslavno prvo mesto u svetu po broju umrlih od coronavirusa, pred mnoge bolnice i kapele u Njujorku i Čikagu parkirani su kamioni-hladnjače, koji će prihvatati tela mrtvih. Očekuju nas dve mnogo teške i mnogo bolne sedmice, u kojima će rasti i broj zaraženih, i broj obolelih i broj umrlih.
Zbog toga je i na današnjoj konferenciji za štampu Kriznog štaba Bele kuće posebno naglašena obavezna primena uputstva o 30 dana izolacije, koji će pomoći Amerikancima da se krivulja rasta zaraženih makar malo smiri, a onda i počne da opada.
Prema modelima koji su infektolozi i epidemiolozi koristili u nastojanju da javnosti predstave prognoze u sledećih 30 dana, od virusa bi moglo preminuti između 140.000 i 150.000 hiljada ljudi, ali i doktor Toni Fuči i doktorka Debora Briks rade sve kako bi broj žrtava i obolelih bio još manji. Podsećamo, prema nekim modelima, da nisu preduzete mere izoolacije, broj mrtvih je mogao preći i 2 miliona, ali niko nije znao odgovor na pitanje šta bi se desilo da smo sa izolacijom počeli još ranije. Sada je važno ići korak po korak, sprečiti da se njujorški scenario prenese na druge delove zemlje, da se nastavi sa ublažavanjem epidemije, kako bismo iz nje izašli sa što manje žrtava. “Modeli su samo dobri onoliko koliko su dobre i pretpostavke u njima” – podsetio je i juče doktor Toni Fuči, kome nacija istinski veruje.


Među obolelima od coronavirusa je i novinar CNN-a, Chris Cuomo, čiji je brat Andres Cuomo, guverner države Njujork. U Njujorku se strahuje od italijanskog scenarija, a širenje zaraze je intenzivno i u državi Ilinois, u kojoj je više od 6.000 zaraženih i više od 100 preminulih, najviše iz Okruga Cook i Čikaga. Bolnica u McCormick Place u Čikagu već u četvrtak će moći da primi prve pacijente, a i teniski tereni US -Open u Njujorku i stadion “Billie Jean” takođe su pretvoreni u poljske bolnice.
Dok se glavne bitke vode u bolnicama i centrima za testiranje, kojima se još uvek dostavljaju važne količine ventilatora, respiratora, zaštitne opreme i odobrenih lekova za lečenje virusa, u utorak je predsednik Tramp razgovarao i sa predstavnicima velikih tehnološko-informacionih kompanija, Verizon, T-Mobile, AT & T, Comcast i drugim, koje obezbeđuju network za zaposlene koji rade od kuća, elektronske škole za decu koja ih iz svojih domova pohađaju, podršku za tele-doktore, kao i pojačani streaming platformi kao što su Netflix i Amazon.
U ovom trenutku jos uvek mreže dobro funkcionišu, ponovo uz izuzetno angažovanje privatnog sektora i značajnu pomoć države, ali je jasno da će produžavanje izolacije birti dodatni teret na mreže i tehnologiju.

A body wrapped in plastic that was unloaded from a refrigerated truck is handled by medical workers wearing personal protective equipment due to COVID-19 concerns, Tuesday, March 31, 2020, at Brooklyn Hospital Center in Brooklyn borough of New York. The body was moved to a hearse to be removed to a mortuary. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/John Minchillo)

Danas je poreska služba (IRS) objavila i prve detalje o slanju novca Amerikancima, uz objašnjenje da će biti direktno uplaćivan na bankovne račune svih onih koji su platili porez za 2018. ili 2019. godinu, stići će u roku od tri nedelje – 1.200 dolara za pojedinca koji zarađuje ispod 75.000 godišnje i 500 dolara za svako dete. Ako su godišnja primanja između 75.000 i 99.000 hiljada dolara iznos će biti umanjen za 5 dolara na svakih 100 dolara razlike. Za oni koji nemaju uspostavljene direktne depozite na račune u bankama biće organizovan poseban portal na kome će moći da uloguju svoje podatke, oni koji nisu imali obavezu da plaćaju porez u prethodne dve godine moraće da popune posebnu formu sa neophodnim informacijama. Više detalja uskoro će biti na irs.gov/coronavirus.
Administracija najavljuje i stimulativni paket broj 4, kroz koji će se značajna sredstva uplaćivati državama posebno pogođenim pandemijom, ali i uložiti u infrastrukturu. “Ovo je idealno vreme da obnovimo infrastrukturu, puteve, pruge, mostove i túnele. Pozajmićemo novac sa 0% kamate, a kada dođe vreme zaposlićemo veliki deo stanovništva.” – rekao je američki predsednik.
Ulazimo u važan mesec u borbi sa pandemijom, u strahu od brojki koje će nam doneti prvi dan aprila, jer nam mogu saterati strah u kosti, li možda doneti zračak nade. Kao što znamo, biće nam kako nam bude.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.