početak GRADSKA Хочкис остаје поред зграде музеја

Хочкис остаје поред зграде музеја

od nedelja
928 pregleda

ПОМЕРАЊЕ ТЕНКА
Ужичка јавност је бурно реаговала када је видела да се тенк, који скоро шест деценија стоји испред зграде Народног музеја у Ужицу, помера. Према речима директорке музеја, Славице Стефановић, тенк ће бити враћен на исто место, након реконструкције постамента, на коме је тенк стајао.
– У току је реконструкција целог платоа испред музеја и у оквиру тога је реконструкција постамента на коме тенк стоји. Тенк смо само померили пар метара и строго смо водили рачуна да не дође до оштећења. Када се заврше радови, тенк ће, наравно, бити враћен на старо место – рекла је директорка музеја.
У питању је тенк „Хочкис“, француске производње, заплењен од стране Немаца приликом окупације Француске у току Другог светског рата и коришћен приликом даљих освајања немачке војске у Европи и СССР.


Тенк који се налази у дворишту музеја испред улаза у прву зграду припадао је 3. батаљону немачког 749. пука. Заплењен је приликом сукоба партизанских и четничких јединица са немачком војском на путу Враћевшница – Горњи Милановац октобра 1941. Поправљен је, и 1. новембра употребљен у опсади Краљева. Након тога, пребачен је у Ужице, где је 7. новембра коришћен у паради поводом обележавања Октобарске револуције. По напуштању слободне територије 29. новембра 1941. избачен је из строја на неколико километара иза Партизанских вода на путу према Новој Вароши, где је остао услед дефекта.

 
С тог места је 1946. пребачен у Ужице. Године 1961, приликом отварања сталне музејске поставке „Музеј устанка 1941. – Народа и народности Југославије“, поводом двадесет година устанка у Југославији, тенк је постављен на место на коме се и данас налази.

З.Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.